13 Czerwca 2026, 10:48:26 czas Polski

Autor Wątek: Frezy spiralne  (Przeczytany 10341 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Odp: Frezy spiralne
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Stycznia 2015, 12:37:03 czas Polski »
prosze o wpisy osob k ,ktrzu zetkneli sie z tymi frezami.
pracowałem na takich frezach na cnc, różna długość i średnica.
Różnica między lewy/prawy - obroty wrzeciona lewe/prawe
Jeśli chodzi o zużycie czy przypalanie to nie była jedna zasada na to - zależy jakie drewno, jakie obroty jaki posuw. Nie było reguły na to jakiej firmy.
Dużo frezowałem w dębie i frezy dość szybko się tępiły. Do ostrzenia było wysyłane do zewnętrznej firmy ale musli to zrobić w dużej jakości.
Pewnego razu chcieli zaoszczędzić na ostrzeniu i wysłali do tańszej firmy - frez wrócił jeszcze gorszy niż był :D
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline pawel49

« Odpowiedź #31 dnia: 29 Kwietnia 2015, 17:32:18 czas Polski »
I jak te frezy spiralne się sprawdzają?

Ja potrzebuję jakiś frez do wycinania w oparciu o szablon w klejonce sosnowej o grubości 21mm. Chodziłoby mi o to, żeby wyciąć to na jeden przejazd. Czy jest to możliwe?
Aktualnie posiadam frezarkę makity (710W), używam frezu palcowego fi 8mm i robię to na trzy przejazdy. Dodatkowo słabe odsysanie wiórów jest w makicie i co przejazd muszę odłączyć odkurzacz od frezarki i wciągać osobno wióry. Ale uważam, że sprzęt się przy tym bardzo męczy, ja w sumie też.
Po głowie chodzi mi kupno większej, mocniejszej frezarki (1400W minimum) z mocowaniem 8mm albo 12mm i kupno adekwatnego frezu spiralnego. Czy taki frez wejdzie w te klejonke? Ktoś ma jakieś doświadczenie? Czy lepiej byłoby używać 8mm (mniej materiału zbiera) czy 12mm (mocniejszy)?

Pozdrawiam

Offline sajo

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Kwietnia 2015, 09:08:16 czas Polski »
frezy nie lubią sosny, więc na jeden przejazd cięzko będzie. Może jakbyś najpierw zgrubnie przycinał na pilarce taśmowej. Miałem taki sam problem jak ty, w sensie makita sie nie wyrabiała, kupiłem dewalta dw621, super odprowadzanie wiórów.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Sierpnia 2015, 10:32:45 czas Polski »

Offline pawel49

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Sierpnia 2015, 22:23:16 czas Polski »
Kozio, jak reklamowałeś frez to dostałeś nowy czy stary złamany?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Sierpnia 2015, 21:12:26 czas Polski »
Dostałem połamany z powrotem po tym jak dopominałem się ile to trwa. Kupiłem drugi i ten już został ze mną na dobre ale mam doń respekt...

Offline pawel49

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sierpnia 2015, 18:23:57 czas Polski »
Żenada z tym sklepem, 2 miesiące czekania żeby się dowiedzieć, że przesyłka z frezem na reklamacje niby nie dotarła. Teraz nieodbieranie telefonu, nieodpisywanie na maile, żenada totalna - punta