05 Lipca 2026, 00:00:42 czas Polski

Autor Wątek: Schowek na mebelki ogrodowe  (Przeczytany 2853 razy)

Offline studio tata

Schowek na mebelki ogrodowe
« dnia: 01 Września 2013, 08:50:56 czas Polski »
Witam
jestem w trackcie relizacji schowka na mebelki ogrodowe , idzie jesien zima , a gdzies trzeba je bezpiecznie przechowac . Material sosna , dzrwi podwojne , niewielki schowek - szafa  , bedziona  kladziona lazura ochronna na elementy drewniane , Jeszcze sie zastanawiam  nad estetycznym zadaszeniem  , dedzie jednospadowe.

mily68

• Gość
Odp: Schowek na mebelki ogrodowe
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2013, 10:24:18 czas Polski »
Ciekawe wykonanie. Otwory pod "kołki" wykonywałeś domino czy frezarką? Jak oceniasz jakość ścisków korpusowych Unimaxa (u JarkaO się nie sprawdziły)?

Offline Dreluks

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2013, 10:34:58 czas Polski »
Witam,
Widzę, że solidnie podchodzisz do roboty. No i PIĘKNIE!!! Tak trzymać. Zastanawia mnie jedno czemu zrobiłeś czopy kryte czyli schowane a nie na przelot. Nie boisz się że w Naszych warunkach atmosferycznych one po jakimś czasie będą Ci pracować??? Czyli rozsychanie się i pęcznienie, które powoduje właśnie, że drzwi będą się krzywić i wypaczać.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2013, 19:07:06 czas Polski »
koledzy otwory zrobione frezarka czopiarka , zapewne dorze by bylo zrobic na przelot ale nie mam tak duzego frezu , co do sciskow unimaxa to uzywam je swiadomie z niewielka sila , tak jak zajaczki do klejonki sie nie nadaja , nie niszacza za to materialu i bez podkladek mozna uzywac do miekkiego drewna  , narazie dzialaja , a mam juz dwa lata

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2013, 19:38:06 czas Polski »
Dobrze zrobiłeś z tymi obcymi czopikami, też tak robię, ale inaczej. Aby ładnie Ci pasowały te domina spróbuj tak: strugasz sobie listwę, potem przyoblasz krawędzie frezarką takim promieniem by pasowało Ci do gniazda. Docinasz na długość i jesteś w domu. Można jeszcze dać nacięcia, aby klej mógł wypłynąć. Przy takich drzwiczkach nieporozumieniem byłoby robienie czopów na przelot z klinowaniem ::) To nie te czasy, nie te kleje, mamy XXI wiek, kleje poliuretanowe itd.
Pozdrawiam Jakub.

Offline studio tata

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2013, 20:22:09 czas Polski »
tez tak robie czopy dominowe , tylko nie robie wyoblen tylko 45stopni , wchodzi scislo , ma luz na ujscie nadmiaru kleju , a jak cos pojdzie nie tak , brak precyzji w gniazdach idzie wtedy conieco poprawic ;)

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2013, 21:02:08 czas Polski »
Może masz rację z tymi fazkami, spróbuję z ciekawości ;)
Pozdrawiam Jakub.