14 Maja 2026, 12:13:31 czas Polski

Autor Wątek: obrzynarka dwustronna  (Przeczytany 2768 razy)

Offline macias

obrzynarka dwustronna
« dnia: 21 Listopada 2015, 19:43:49 czas Polski »
Witam.
Poszukuje obrzynarki dwustronnej z plynna regulacja szerokości ciecia. znalazłem na allegroszu taka oferte
http://allegro.pl/obrzynarka-do-desek-2-4-tarczowa-nowa-producent-i5176475876.html
Czy ktos mial do czynienia z tego typu sprzętem? Na co należałoby zwrócic uwagę?
Potrzebuje maszyny do malej produkcji.
z góry dziekuje

Offline Arek15

Odp: obrzynarka dwustronna
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2015, 14:18:16 czas Polski »
ja używałem czegoś podobnego w pracy, służyła ta mszyna do wykrawania desek z obrzynków tartacznych, ta konstrukcja z linku jest delikatna że jak piszą to do obrzynania desek więc chodzi o płaskie elementy , posuwy ma pewnie na wałkach a to lubi się blokować no i ustawiania jeśli mas z różne grubości,  , po pierwsze rozglądnij się za czymś co ma posów na łańcuchu który jest poprowadzony między piłami i ciągnie się,na całej długości stołu podawczego - daje to możliwość obróbki desek jak i materiału który ma płaszczyznę z jednej strony (tyle że przydała by się piła pozioma jescze:)jesli chcesz robić deski to myśle że 25 k za takie coś to za dużo , szukał bym samoróbki w której brak elektroniki i potem dorobił posów na falowniku i mysle że duzo można było by zaoszczędzić , wmojej okolicy do desek yżywaja obrzynarek z stołem z boku na rolkach, mocny silnik i jadą po dwie deski a poźniej obracają , problemem jest bhp bo wszystko odsłonięte i jeden facet stracił dłoń na takim czymś, wszystko zależy do czego potrzebujesz użądzenia, napisz coś więcej

Offline macias

Odp: obrzynarka dwustronna
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2015, 16:48:35 czas Polski »
Witam
Dzieki za odowiedz.
Co do obrzynarki jednostronnej to taka właśnie posiadam, konstrukcji własnej http://olx.pl/oferta/obrzynarka-oflisiarka-pila-wzdluzna-cnc-CID757-IDcaytd.html#3f0843fe69 ale szukam czegoś bardziej wydajnego. Ma służyć do obrzynania tarcicy w maksie do 50mm wysokości. Dlaczego posuw na wałkach miałby się zacinać? Czy nie sa one na sprezynach dociskowych? Boję się, że przy posuwach łacuchowych minimalna szerokość bedzie dla mnie za duża. Szukam czegos w granicach 60-70mm. NIechciałbym też brać wielopily bo tam szerokość ciecia ustawiana jest tylko na dystansach na wale a z kolei nie potrzebuje narazie dwóch odzielnych maszyn. Wiec na jednej chciałbym obrzynac i wycinac listwy.