29 Czerwca 2026, 20:00:37 czas Polski

Autor Wątek: Znacznik podwójny własnej roboty  (Przeczytany 5819 razy)

Offline Henry

Znacznik podwójny własnej roboty
« dnia: 17 Stycznia 2016, 19:46:27 czas Polski »
Dziś miałem w warsztacie -4C więc musiałem coś porobić ręcznie na rozgrzewkę. Padło na znacznik podwójny do trasowania gniazd i czopów. Pojedynczy mam Veritasa, ale podwójny kosztuje sporo a potrzebuję duuużo rzadziej niż zwykły więc nie warto kupować.

Wziąłem więc kawałek dębowego klocka ze skrzyni ma "szkoda spalić"

Strug w rękę i rozgrzewamy się. Klasycznie najpierw jedna płaszczyzna na płasko, potem obok na prostopadle od pierwszej, itd.

Nie musi być super precyzyjnie, ale żeby potem wstydu nie było... ;)

Rysowanie... dwa otwory na prowadnice z ostrzami i z boku jeden na śrubę

I wiercenie

Wybrałem opcję blokowanie przez ściskanie dwóch połówek więc musiałem klocek przeciąć. Żeby było łatwiej to naciąłem oś nożem (widać na poprzednim zdjęciu).

Obie połówki skręciłem śrubą M5 z nakrętką motylkową. Żeby śruba się nie kręciła to ją wpuściłem. Otwór pod śrubę trzeba zrobić dość ciasno żeby potem obie połówki się nie przesuwały poprzecznie.

Zupełnie przypadkiem wyszło idealnie na głębokość ;)

Docelowo ma być drewno ale okazało się że nie mam okrągłych listewek 10mm więc wziąłem rurki alu. Wszystko pasuje do siebie i po skręceniu obie połówki dochodzą do siebie z minimalną szczeliną, a rurki trzymają jak diabeł sołtysa (wierciłem też na 10mm).

Ostrza zrobiłem z oszlifowanym podkładek - nałożyłem na śrubę, śrubę do wiertarki i naostrzyłem pilnikiem (można ręczną i ostrzyć na szlifierce stołowej).
A potem w rurki wkleiłem kołeczki i przykręciłem ostrza - zawsze mogę wymienić na lepsze

Tu zrobiłem błąd - ostrza są jednostronne i jedno  nich powinno być na "zewnątrz" - tak żeby linia była ostra zawsze od zewnętrznej strony gniazda lub od zewnętrznych czopa (wgniata włókna w odpadzie a to co zostaje ma "czystą" krawędź). Dzięki temu że są przykręcone to potem sobie poprawię.

Final touch czyli olejowanie i za tydzień albo dwa wróci do warsztatu "na służbę" ;)

Fajnie spędziłem dzień i zrobiłem coś przydatnego z kilka zł. Tak samo można zrobić znacznik pojedynczy. Ostrze można zrobić też inaczej - na przykład z ułamanych cienkich wierteł czy frezów do dremela (zawsze je wrzucam do puszki jako "przydasie"), wystarczy ostrożnie naostrzyć żeby nie rozhartować i wkleić w listewki. Same listewki mogą być kwadratowe. Blokady też mogą być różne - ale przy podwójnym taka ściskana jest chyba najprostsza.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: Znacznik podwójny własnej roboty
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2016, 19:58:30 czas Polski »
Rewelacja ;)

Chyba już mam plan na następną niedzielę.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:08:49 czas Polski »
Też z mosiądzem żeby pasowało do kompletu? Pochwal się potem :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:34:23 czas Polski »
Świetne. I 270 zł w kieszeni ;) Czym robisz zdjęcia bo bardzo ładne.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:37:52 czas Polski »
To będzie mój następny "SAM" , dla mnie rewelacja.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:45:30 czas Polski »
Dzięki :)
Zdjęcia robię starą lustrzanką cyfrową Pentaxa K20D z obiektywem 50mm - jakby mi się chciało statyw wytargać z szafy to by były jeszcze lepsze ;)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:46:38 czas Polski »
Bardzo fajny :)
Pojedynczy na szybko sobie zrobiłem ostatnio. Nie jest tak ładny ale działa. Ale widzę ze chyba do następnego SAM-a chyba bardziej się przyłożę :)
Pojedynczy wyglada tak niby nie ma czym sie chwalić ale działa a o to w tym wszystkim chodzi :)

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2016, 21:08:55 czas Polski »
Trochę wąski - nie zsuwa Ci się przy trasowaniu? Jak robiłem podobny to dałem ostrze na bok, żeby móc dobrze oprzeć o krawędź deski czy kantówki. W sumie wymieniłbyś tylko ostrze i też byłby dobry ;) Podoba mi się to że go skręciłeś z trzech listewek - łatwiejsze niż dłutowanie kwadratowego otworu. Muszę to zapamiętać bo czasami się męczę, a kleje są teraz takie dobre że niczego to nie osłabia :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2016, 21:57:51 czas Polski »
Henry.
Fajnie wykonane, ale mam pytanie innego tematu.
Jakim sposobem wstawieś tyle zdjęć za jednym razem pomimo ograniczeń?
Dzięki

Offline Przemcio

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2016, 22:10:49 czas Polski »
Wystarczy korzystać z zew serwerów. :)

W moim o pile tez się dziwili :)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2016, 22:12:10 czas Polski »
Henry -- w moim znaczniku chyba zamiast kolca z wkręta zrobie nożyki tak jak u Ciebie :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2016, 22:34:22 czas Polski »
Obróć jedną z podkładek, żeby fazy były po różnych stronach.

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2016, 22:56:07 czas Polski »
Jakim sposobem wstawieś tyle zdjęć za jednym razem pomimo ograniczeń?

Mam wykupiony serwer na swoje zdjęcia i tam je trzymam - tutaj wrzucam je jako linki.

Obróć jedną z podkładek, żeby fazy były po różnych stronach.

Już się przyznałem do tego błędu w opisie między zdjęciami ;) Fakt że zauważyłem dopiero w domu na zdjęciach. Jakbym miał ostrza "igłowe" jak planowałem na początku to nie było by tego problemu.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2016, 08:08:18 czas Polski »
jak planowałem na początku to nie było by tego problemu.
Witaj w klubie. :D :D :D