20 Maja 2026, 21:18:38 czas Polski

Autor Wątek: Jak odmłodziłem drugie drzwi  (Przeczytany 1501 razy)

Offline wiech50

Jak odmłodziłem drugie drzwi
« dnia: 04 Lutego 2019, 21:59:15 czas Polski »
Przyszła kolej na odnowienie drzwi do WC. Były pełne z otworem wentylacyjnym z kratką blaszaną na dole. Chciałem wstawić okno na górze. Wyciąłem i przeheblowałem materiał na ramki. Zacięcia do łączenia wykonałem na pilarce stołowej. Klejenie przy pomocy taśm transportowych. Po sklejeniu frezowanie promienia, szlifowanie i ramki gotowe do malowania. Teraz zabudowa dolnej części drzwi - przygotowanie desek i listewek. Klejenie listewek do deski - jest ramka z felcem. Dalej wycinanie otworów pod tuleje wentylacyjne (kupiłem białe w markecie).
Teraz kilka fotek i zaraz ciąg dalszy...
Wiesiek

Offline wiech50

Odp: Jak odmłodziłem drugie drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2019, 22:09:20 czas Polski »
Ciąg dalszy - kółka wycinałem wkrętarką Metabo 10,8V - ładnie poszło, mam tyle kółek, że mogę robić podwozie do czołgu :) Oczywiście dalej szlifowanie i gruntowanie.

Teraz drzwi - demontaż, szpachlowanie (szpachla samochodowa), wycinanie otworu na górne okienko. Udało się piłą szablastą, chociaż to narzędzie do innych robót. Jeszcze szlifowanie i już malowanie (osobno ramki i drzwi). Drzwi malowałem na "gwoździowej" obrotnicy, obie strony bez czekania na schnięcie farby. Pora na montaż okienka - dwie ramki i w środek formatka z marketu. Na dole drzwi wkładki z obu stron ściśnięte tylko tulejkami.
Wiesiek

Offline wiech50

Odp: Jak odmłodziłem drugie drzwi
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2019, 22:13:11 czas Polski »
Efekty mojej pracy widać na ostatnich fotkach. Można porównać nowe i stare drzwi (do zrobienia w następnej kolejności). Opis może trochę chaotyczny i fotki nie pokazują szczegółów, ale zmieściłem się w temacie "krok po kroku".
Wiesiek