04 Maja 2026, 19:53:52 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat  (Przeczytany 2059 razy)

Offline Endrjou

Warsztat
« dnia: 01 Grudnia 2015, 22:12:57 czas Polski »
Witam. Przedstawie dzis swoj aktualny projekt. Zeby cos robic to najpierw trzeba mieć gdzie. Stelarz zrobiony z kantowki 10cm. Na zewnatrz deska calowa frezowana na zaklad. Wypelnienie welna i wszystko wylozone od srodka plyta osb 10mm. Wszelkie uwagi mile widziane :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Odp: Warsztat
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2015, 22:59:35 czas Polski »
Całkiem zacnie to wygląda. Sporo pracy włożone. Czekam na zdjęcia wewnątrz jak będzie to wyglądać. Czym będziesz ogrzewać?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2015, 23:24:13 czas Polski »
Wszelkie uwagi mile widziane :) 

No cóż zbudowane i nie wypadało by krytykować bo efekt wizualny jest ok :)
Mam parę pytań :
-czy pod tą beleczkę na samym dole dałeś jakaś izolację przeciwwilgociową(czy to podmurówka betonowa)
-czy stosowałeś jakieś membrany wiatroizolację ,paroizolację
-czy nie lepszy byłby w takich budowlach styropian
-czy woda z roztapianego śniegu wiosną nie zatopi warsztatu
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2015, 23:32:16 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2015, 23:26:16 czas Polski »
Przez ten bruk szybko cieplo ucieknie.

Offline Endrjou

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2015, 07:37:48 czas Polski »
Ogrzewać będę piecem na drewno, taką kozą tylko trochę bardziej wydajną. Jak mi ją ojciec wyspawa to też pokaże.

Pod belkami pionowymi na dole jest podmurówka betonowa, poprzecznie sam dół to też beton kontakty styku z betonem zabezpieczone przed wilgocią.

Membrany stosowałem tylko na dachu. Paro i wiatro izolacyjna bo najgorsze skraplanie zawsze jest na suficie.

Użyłem do tego wełny bo uznałem że lepiej wypełni szczeliny, tzn wełna była wkładana pomiędzy belki stelażu.

Co do wody z roztopów to sprawa wygląda tak, że mam już kratki odpływowe tylko złapały mnie już przymrozki i nie zdążę chyba już w tym roku ich zamontować. Przy pierwszych roztopach będę musiał odrzucać śnieg z przed drzwi bo przy ścianach podmurówka ma około 15cm powyżej linii gruntu więc nie powinno zalewać.

Offline Mack

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2015, 14:51:49 czas Polski »
mam kilka pytań:
ile tam ci wyszło powierzchni?? wełna tylko 10 cm? (na grubość kantówki czy dołożyłeś druga warstwę?)
Piękna robota :)

P.S mniej więcej jaki wyszedł ci koszt?

Offline RobRob

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2015, 16:40:32 czas Polski »
a z przodu budynku dałeś jakąś folie paroizolacje pod deskami
styropian to by nie zdał tutaj egzaminu

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2015, 20:55:58 czas Polski »
Ogólnie OK, ale nie za mało okien?
Będziesz miał ciemno, jak u Murzyna w... Senegalu. ;D

Offline Endrjou

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2015, 21:06:51 czas Polski »
Wełna tylko 10cm między kantówkami. Paroizolacji nie dawałem nigdzie poza dachem. Jeśli będzie się skraplać to odkręcę osb i ułożę folie ale mam nadzieje ze będzie ok :)

Co do kosztów to trudno powiedzieć bo trochę materiału miałem o części pewnie zapomniałem co ile kosztowało ale około 5500-6000 ze wszystkim

Co do okien to nie chciałem dawać za dużo, żeby nikt z ulicy mi nie zaglądał bo mam dość dużo wartościowych narzędzi i trochę szkoda było by je stracić :) Mam zrobione 6 punktów świetlnych na okolo 40m2 i jest bardzo jasno.