10 Maja 2026, 21:04:57 czas Polski

Autor Wątek: Blat kuchenny jako blat strugnicy  (Przeczytany 5330 razy)

Offline ŁukaszZR

Blat kuchenny jako blat strugnicy
« dnia: 23 Lutego 2015, 09:18:24 czas Polski »
Witam,
Zmajstrowałem sobie strugnicę, no może raczej stół warsztatowy - do prawdziwej strugnicy daleko. Miałem problem z koncepcją blatu. Wybrałem w końcu klejonkę bukową 4 cm grubości - ucięta pod żądany wymiar, jest to gotowy blat kuchenny, ale pomyślałem, że w sumie jej grubość powinna być w sam raz do strugnicy.
Pojawił się problem z jej równością. Cały blat jest trochę wklęsły/wypukły - łódeczka. Odchyłka około 1-1,5 mm na szerokości 60cm - nie jest strasznie, ale jednak przeszkadza to w pracy.
Wiem, że można to wyrównać frezarką, ale boję się, że narobię większego bałaganu niż jest w tej chwili.
Może ktoś z was borykał się z takim zadaniem?
Ja widzę takie wyjście: splanować z grubsza strugiem (mój najdłuższe ma 35 cm - mógłby być dłuższy, ale nie mam typowego spustu). Potem na dużym arkuszu usztywnionej sklejki (mam 1,5cm) nakleić paski papieru ściernego i czym takim szlifować - wyjdą mi miejsca "górki" i "dołki". Poprawić znowu strugiem i znowu szlif. I tak, aż do czegoś dojdę....
Mam jednak wątpliwości.... czy to dobra droga?
Wiem, że Paul Sellers załatwił by to stanleyem no 5.... ech...

Offline studio tata

Odp: Blat kuchenny jako blat strugnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2015, 09:22:47 czas Polski »
LUkasz na poczatek wez pod pache i zaniesc do stolarza co ma szlifierke szerokotasmowa
na poczatki stolarskiej przygoty planowanie tak duzej plaszczyzny moze byc trudne

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2015, 09:31:41 czas Polski »
Tak myślałem zrobić, ale ten blat po przykręceniu do stelaża zmienia troszkę kształt - prostuje się, ale nie do końca. Musiał bym go szlifować wraz z nogami:) a to chyba odpada.

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2015, 09:37:14 czas Polski »
Paul Sellers by zrobił z sosny  ;) i wtedy załatwił stanleyem :D

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2015, 11:59:40 czas Polski »
Witam ponownie.
Zapadnięty blat wkurzał mnie niemożliwie, więc splanowałem go strugiem ręcznym. I nawet mi wyszło. Zrobiło się płasko i miło:)
Niestety po kolejnych miesiącach znowu pojawiło się wklęśnięcie. Chyba jednak materiał 4cm gruby jest za mało gruby:) Teraz wiem, czemu strugnice robi się na 8-10 cm.
Może dwa blaty sklejone ze sobą były by lepsze.
Ale w sumie pewnie nie ma co iść na łatwiznę i blat roboczy strugnicy trzeba rozbić tak jak dziadkowie to wymyślili.
Każda porażka uczy.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2015, 12:35:19 czas Polski »
Myślę że przede wszystkim dziadkowie nie używali słabo wysuszonej klejonki tylko dobrze wysezonowane drewno ;)
Może usztywnić blat jakimiś poprzeczkami?

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2015, 12:47:34 czas Polski »
Tak też zrobię. Dam 5 nogę na środku blatu (na przecięciu przekątnych) z możliwością regulacji wysokości. Wyprę do momentu wyprostowania blatu i zablokuję. Chyba jedyne wyjście ratujące sytuację.

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2015, 20:03:25 czas Polski »
Łukasz, a jak byś zrobił szpongi, to by się nie wyginał.  To by pewnie pomogło.

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2015, 09:41:08 czas Polski »
krit 6 - odpowiem szczerze - nie wiem co to są szpongi, ale masz na myśli coś takiego http://sklepbaletowy.pl/sklep-baletowy/m%C4%99ska-strefa/szpongi-z-wype%C5%82nieniem-z-pianki.html to może i by pomogło ale nie na blat a na coś innego:)
Domyślam się, że miałeś na myśli rozpórki oparte o nogi skierowane na środek blatu. Ale nie mogłem się powstrzymać jak wygooglowałem szpongi. Nie złośliwie:) może z braku fachowego słownictwa:)

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października 2015, 09:57:25 czas Polski »
Chciał zasugerować że krzywy blat to tak wg powiedzenia że "złej baletnicy..." ;)

Żarcik taki - chodziło mu o
http://epoka-art.pl/415-thickbox_default/deski-do-ikon-adam-palacki-.jpg

I mi też o to chodziło - prostowałem tak niedawno bukowy blat stolika pozyskanego ze śmietnika - stał gdzieś w piwnicy i też się kołyska zrobiła - naciąłęm, wyprostowałem, przykleiłem poprzeczki i póki co jest ok (stoi na podwórku):
http://www.pbase.com/hfoto/image/161032552/original.jpg

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Października 2015, 11:31:51 czas Polski »
Dzięki za wytłumaczenie obrazkowe szpongów :) Już się bałem, że na klejnoty muszę to coś zakładać ;D
Ciekawy pomysł, nie brałem tego pod uwagę, a może powinienem.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Października 2015, 12:35:05 czas Polski »
To jest dobry pomysł. Mam 2,5 metra odpadu dębowej klejonki kuchennej. Nie mam gdzie tego postawić w pionie a jak postawie na długim boku to wiem ze sie łódka zrobi.
Odkręcę takie dechy z lewej strony. Z jednej wystarczy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline krit 6

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Października 2015, 17:17:07 czas Polski »
Łukaszu, szpongi to takie poprzeczki mocowane na jaskółczy ogon , takie jak pisał Henry, i to wynalazek tak stary, że wtedy nikt nie wiedział o istnieniu baletu.  ;D, Tutaj przesyłam Ci film, jak to się robi i jak to działa.