22 Kwietnia 2026, 21:34:19 czas Polski

Autor Wątek: blat do frezarki GW  (Przeczytany 4708 razy)

Offline endriu44

blat do frezarki GW
« dnia: 31 Lipca 2015, 15:35:11 czas Polski »
Posiadam frezarkę górno wrzecionową jak i prosty stolik własnej konstrukcji do tejże frezarki z blatem 8mm mdf + płyta wiórowa 18mm (sklejone razem mdf od wierzchu). Stolik posiada jeden feler, otóż w miejscu mocowania frezarki (pośrodku blatu), blat odgina się pod jej ciężarem około 2-3 mm do dołu, a w związku z tym że czeka mnie kolejny mebel do wykonania zmuszony jestem coś z tym zrobić i tu moja prośba do bardziej doświadczonych o poradę.

1) Wiem że jest możliwość kupienia gotowego blatu ale z racji ceny i mojego hobbistycznego podejścia zostawiam to jako ostateczność, ale jeśli już to jaki polecacie, w internetach wyszperałem dwie opcje:
KREG: http://allegro.pl/blat-frezarski-kreg-nowosc-i5570165089.html (320pln)
Chiński no name: http://www.aliexpress.com/item/Rout-R-Plate-Aluminum-Router-Table-Insert-Plate-For-Popular-Router-Models-Engrving-Machine-DIY-Woodworking/32313916300.html (około 250 pln)

2) Myślałem żeby wykonać coś takiego samemu, prostszego bez środkowych pierścieni. Płyta alu 6mm  kosztowałaby mnie 20 pln, moje kolejne pytanie to jak lub gdzie wywiercić otwór pod wrzeciono w takiej płycie?

to-ja

• Gość
Odp: blat do frezarki GW
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2015, 18:50:06 czas Polski »
Jeśli nie chcesz robić koniecznie tej płytki a tylko usztywnić blat i go wyprostować, przykręć zaraz przy stopie frezarki od spodu metalowe kątowniki lub jakieś profile a jeszcze lepiej pospawaną ramkę
możesz dać te profile odpowiednio dłuższe tak żeby wsparły się jeszcze o boczki stolika jeśli takie są.
Jeśli płytka, to przykręć najpierw frezarkę a miejsce na wrzeciono zaznaczyć może frez wkręcony w to wrzeciono, wystarczy lekko opuścić niewłączoną frezarkę a frez zostawi punkt do wiercenia.
wiercić można za pomocą otwornicy, wskazana była by wiertarka stołowa, wolne obroty, olej i odpowiednia otwornica.
W ostateczności wiertło stopniowe (choinka)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2015, 18:56:27 czas Polski wysłana przez to-ja »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2015, 19:00:32 czas Polski »
To - ja.  Przedstaw się w odpowiednim dziale proszę :-) i nie obrażaj się że zwracam ci uwagę. Tak jak to zrobiło ostatnio kilku "nowych" którzy z fochem dyskutowali po co się przedstawiać. Pilnujmy regulaminu. Pozdrawiam

wysłane przy użyciu tapatalk

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2015, 21:47:10 czas Polski »
Ja się nie mam zamiaru obrażać, mam zamiar tylko pomóc przynajmniej na ile będę mógł, nie zaśmiecajmy więcej koledze wątku

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2015, 21:51:58 czas Polski »
W alu można wywiercić otworki po okręgu i doszlifować pilnikiem.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2015, 21:55:22 czas Polski »
Kolejny uparty się trafił. A ja tylko ładnie poprosiłem...

wysłane przy użyciu tapatalk

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2015, 22:13:07 czas Polski »
Co do wiercenia to jak dobrze pamiętam Diresta w jednym z filmów na YT wiercił w aluminium wiertłem do drewna tzw forstner i całkiem dobrze mu to szło

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2015, 22:22:20 czas Polski »
No Jak komuś nie szkoda wierzyła tępić to oczywiście można.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2015, 23:17:58 czas Polski »
Endriu44 zobacz moje rozwiązanie w galerii :)
To-ja nie pozwól żeby brano Cię za chama. Wystarczy kilka zdań w odpowiednim dziale.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2015, 23:25:25 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2015, 10:09:43 czas Polski »
Endriu44 pisz na PW.
Jakiej wielkości chcesz płytkę ze stali.
Pogadam ze szwagrem wytnie na CNC.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline endriu44

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2015, 10:20:56 czas Polski »
dzięki za informację, zainteresuje się jak radził jeden z kolegów otwornicą. Koszt takiej bimetalowej wyjdzie do 40 pln więc jeszcze nie jest źle, zobaczymy jak poradzi sobie z 6mm aluminium.