23 Kwietnia 2026, 02:49:33 czas Polski

Autor Wątek: Jak wykonać płaski otwór w kantówce  (Przeczytany 3397 razy)

Offline Inene

Jak wykonać płaski otwór w kantówce
« dnia: 03 Listopada 2015, 09:20:27 czas Polski »
Zastanawiam się czy da się wykonać efektywnie otwór jak na obrazku poniżej (czyli tylko z 2 stron)? Wymiary kantówki to 2x2cm, wcięcie ma 1,5 cm a jego szerokość to 1,5 mm. Oczywiście samo nawiercenie nie sprawia problemów, jednak zrobienie tego wcięcia - wymaga długiej zabawy z małym brzeszczotem, a efektem są trochę poszarpane krawędzie - niestety muszę zrobić co najmniej kilkanaście sztuk. Jednocześnie zdaje mi się że wszystkie urządzenia tarczowe nie dotną mi tego do końca. Próbowałem też na wiertarce stołowej, ale wiertła 1,5 są zbyt delikatne.

Mam jeszcze teorię żeby zrobić pod to specjalnie statyw do wyrzynarki i szyny do przesuwania deski. Frezarki co prawda nie mam, ale chyba tak drobny otwór byłoby trudno z jej wykorzystaniem zrobić.

Może ktoś wpadnie na jakiś sprytny pomysł  ???

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Jak wykonać płaski otwór w kantówce
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2015, 09:23:43 czas Polski »
Ja bym to zrobił na... pantorouterze - czyli frezarka w poziomie. Frez palcowy i do ataku.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2015, 09:43:05 czas Polski »
Nie napisałeś jaki otwór(chodzi o ruch brzeszczota wyrzynarki)
Kantówka to to chyba nie jest :P ;D sorry
Żeby nie wyrywało to może jakiś szablon zrobić przyczepiany do czoła tego" kołeczka"
Ja bym próbował może jakąś piłą japońską (ktoś kiedyś pokazywał taki mały brzeszczot,jak do nożyka z wymiennymi ostrzami i to by było chyba to)
No to pogdybałem pozdrawiam ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2015, 09:46:09 czas Polski »
Frez palcowy 1,5mm na taką głębokość? Było by zabawy z tym żeby go nie złamać :)
Ja bym spróbował naciąć piłą grzbietnicą, a potem poprawić pilnikiem diamentowym - chyba miałby odpowiednią grubość.

Offline Inene

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2015, 11:27:50 czas Polski »
Pantorouter fajna rzecz, niestety nie dysponuję.

popatrzyłem na te piły japońskie - wyglądają ciekawie, chociaż pewnie efekt podobny uzyskam jak sobie rączkę do brzeszczotu opracuję. Grzbietnice niestety mam wszystkie zbyt szerokie - natomiast wyrównanie pilnikiem diamentowym tych wcięć wydaje mi się ok.

No dobra, chyba zrobię tak - zrobię sobie jednostronny uchwyt do brzeszczotu, a później będę wyrównywał cieniutkim pilnikiem diamentowy

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2015, 17:12:24 czas Polski »

Offline Inene

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2015, 14:59:25 czas Polski »
Ostatecznie uprościłem projekt - nacięcie po całej linii i zaślepienie z jednej strony. Brzeszczotem też się dało ale wymagało tyle czasu że sprawdziłoby się tylko przy pojedynczych sztukach.