23 Czerwca 2026, 11:32:29 czas Polski

Autor Wątek: Firmy ktorych NIE polecacie.  (Przeczytany 5601 razy)

Offline piotrs

Odp: Firmy ktorych NIE polecacie.
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Grudnia 2015, 13:40:19 czas Polski »
co do skill-a to mam wiertarkę, szlifierkę kątową oraz szlifierkę "czołg" i muszę stwierdzić, że na razie jest ok.
Natomiast nie polecam firmy CONDOR - kupiłem tarczę do piły - nie nadaje się do niczego - może tylko drewno na opał.
Miałem również wiertło do otworów o regulowanej średnicy - totalna porażka - na szczęście mogłem oddać do sklepu

Offline prezio

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudnia 2015, 14:57:14 czas Polski »
Record Power - tutaj czasami jest ruletka. I nawet jak kosztuje cos majatek to i tak ma braki.
Z pila tasmowa - trzeba uwazac na pierdolki typu: zle naklejona naklejka do naciagu brzeszczota. Czy zle ulozony wskaznik, albo tyleja od przytrzymywacza brzeszczota jest z tak miekiego metalu ze robia sie slady po srobach dociskowych i ozniej jak chcesz ustawic poprawnie to dokrecanie przesuwa ci dociskacz.
Rowniez pewne rzeczy sa pasowane recznie jak np. plotek/ogranicznik ograniczajacy byl pasowany recznie pilnikiem zeby sruby weszly bo sie okazalo ze sruby wieksze niz rowek w ktorym chodzily.
Co do wiertarki stolowej - tez roznie bywa  - sa minimalne odbicia wrzeciona - minimalne poziom 0,1-0,2 mm
Co do firm roznie bywa - kazda ma plusy i minusy

Mam tritona - grubosciowke  - i trzeba uwazac na blat bo na lekkim drewnie male wybrzuszenie (sprezyste) powoduje minimalne wyciecie materialu (0,1mm) - juz ustawione, ale w koncu feler

Parkside pila stolowa - do duszy, ale da sie zyc - nie pracuje na plytach za duzo wiec przezyje ;) Taka jakosc jaka cena;)
PKazdy sprzet moze dobrze sluzyc o ile sie go dobrze poustawia. I kazdy sprzet ma wady, ktore albo korygujemy albo akceptujemy;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline morosoph

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2015, 15:50:40 czas Polski »
Każdemu producentowi zdarzy się bubel, kwestia w tym jak nas potraktują przy wymianie/naprawie. Ważne jest to, żeby to się "zdarzało a nie produkowało". Jest niestety dużo /ciężko ich nazwać producentami/ wytwórców technośmieci, którzy jadą na sytuacji ekonomicznej  większej części społeczeństwa i troszkę na ich naiwności /też się biję w piersi/. 
Zawsze marzyła mi się stronka z taką tematyką tylko w szerokim zakresie branżowym. Każdy z nas staje przed dylematem wyboru przeróżnych zakupów /nieraz bardzo drogich/, a jak nas traktują producenci tudzież sprzedawcy dobrze chyba wiemy. Szlag mnie parę razy trafiał przy okazji kilku reklamacji, które miałem nieprzyjemność zgłaszać i uważam, że pisząc o tym możemy im przynajmniej pokazać fucka - tym pewnym siebie gnojkom,  i co ważniejsze, że może akurat zarobią troszkę mniej /oby dużo/w przyszłości na swojej nieuczciwości.
Może troszkę wylewam swoją wściekłość, ale jestem w trakcie reklamacji blachy dachowej i co ciekawe membrany paroizolacyjnej ,
i już dostałem "odpowiedzi" >:(

Offline prezio

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2015, 16:01:14 czas Polski »
Zgadzam sie. Akurat RecordPower nie jest zly w naprawach. Przysylaja czesci zamienne jak cos sie dzieje. Tego nie moge im zarzucic. Jedynie diagnostyka z nimi czasami wkurza. Bo slalem im foty a oni swoje;) Jak napisalem ze cos jest nie tak ze skala i wskaznikiem bo nie moge wg skali naciagnac brzeszczota 19mm, to mi powiedzial ze mam uzyc 14 mm bo tym wszystko utne rowniez;) to sie troche usmialem ;)
Pozniej mi powiedzieli ze skala i wskaznik jest tylko informacyjny, ze i tak brzeszczot powinno sie naciagac wg. wiedzy i umiejetnosci. Zgadzam sie ale jak jakis laik ma sie nauczyc wczesniej, jezeli nie wymienial brzeszczota;) - jest oczywiscie wiele sposobow na to, ale skala powinna byc wiazaca przynajmniej w jakims stopniu.
O tyle mam szczescie, ze maszyny maja 5 letnia gwarancje, wiec jakby co to mam 5 lat zeby ich meczyc ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudnia 2015, 19:29:12 czas Polski »
Zmienilem tytul. Zauwazylem, ze jak ktos ma cos z firmy X i nie jest zadowolony to juz wszystko musi byc zle. Tak niekonieczne jest. Skupmy sie wiec na danym produkcie firmy X ktory uwazamy za bubel. W moim i mily68 przypadku akurat z jednej firmy mamy buble wiec mozemy domniemac, ze firma jest slaba ale nie ze wszystkimi tak jest.
Piszmy, piszmy to pozniej zrobi sie ranking bubli wedlug firm :-)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline prezio

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2015, 20:21:28 czas Polski »
To tez tak nie jest do konca. Pamietam dyskusje z Parksidem. Jedni mieli to samo narzedzie i narzekali inni je chwalili ;(
Moze zxmienic tytul na narzedzia , ktore nie polecacie a nie firmy. Bo rowniez firma moze robic i dobre i zle narzedzia.

Ja nie polecam dlut rzezbiarksich z Lidla - Powerfix jak sie nie myle. Kiepsko sprofilowane i mecze sie zeby je teraz poustawiac odpowiednio. Co niektorych juz sie nie da bo a to trza je zjechac zeby byly rowne, a to konce podkrecone (zawiniete) etc. Nie polecam dlut dla rzezbiarzy z Powerfix'a (Lidla)

Rowniez pile stolowa z Parkside'a tez bym odpuscil (choc tania) - kiepski odciag wiorow, duza szczelina przy pile - wpadaja male kawalki dosc czesto co zapycha odciag, delikatne luzy na pile, blat trzeba odpowiednio spasowac, bo z domyslu ma nierownosci, Katomierz posuwu trzeba zmienic, bo kanal posuwu szerszy w duzym stopniu niz prowadnica , co powoduje luzy w prowadzeniu i pare innych szczegolow. Trzeba duzo podorabiac i odpowiednio poprzerabiac, zeby chodzilo przyzwoicie. A i tarcze do wymiany - ale to juz chyba standard w tej cenie;)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2015, 20:25:36 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:51:24 czas Polski »
Prezio na pewno chodziło Ci o Parkside (bo jak czytam to przypomina mi się co koledzy pisali o Makicie MLT100)?

Offline prezio

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:58:43 czas Polski »
Dokladnie Parkside - kupilem ja w wierze ze nie bedzie az taka zla. Mialem robic z Boscha, ale zdecydowalem sie na kupno w Lidlu. Niestety trzeba przy niej posiedziec zeby w miare dobrze chodzila. Teraz troche zaluje ze nie dozbieralem i nie kupilem PTS10 albo podobnej ;) Ale z drugiej strony - wiele nie tne na tej - bo robie w drobnicy nie plytach, wiec mnie az tak nie boli. Wiecej uzywam tasmowki wiec spoko ;)
Z drugiej strony - jak mnie pila bedzie wkurzac za mocno;) kupie w koncu PTS'a a te pile pwymontuje silnik i jakas szlifierke zrobie ;) hihihih
Cena pily podobna jak silnika o tej samej mocy - chyba nawet taniej wychodzi niz sam silnik (w UK) ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2015, 22:00:49 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Grudnia 2015, 14:41:35 czas Polski »
A ja nie polecam dłut snycerskich z Jula kpl w pudełku drewnianym. Dostałem to coś w prezencie i dziadostwo że omijać. Podobnie z dłutami w kpl. Jobi z drewnianymi jak jakieś drobne rzeczydo zrobienia, że nie szkoda ostrza to można je wykorzystać, ale Broń Panie Boże cośpodwarzyć bo klinga się wygina.  :( Polecam natomiast dłuta z Castoramy w kpl. czy luzem niebiesko - żółte z "guziczkiem" metalowym do pobijania. Jak ktoś jest początkujący uczy się ostrzyć dłuta uczy się pracować dłutami polecam serdecznie. ja dostałem je w prezencie i szczerze stwierdzam że lepszych narazie nie potrzebuję - ale to moja subiektywna ocena.