19 Czerwca 2026, 01:12:29 czas Polski

Autor Wątek: szafka kuchenna wisząca drewniana  (Przeczytany 2586 razy)

Offline a3756

szafka kuchenna wisząca drewniana
« dnia: 23 Listopada 2015, 09:53:45 czas Polski »
Mam do zrobienia szafkę jak w temacie. Materiał jesion grubości 23 mm, wymiary dł 110 cm, wysokość 45cm, głębokość 25 cm. Pytanie moje jest takie czy konstrukcja takiej szafki jest taka sama jak szafek z płyty? Pytanie wzięło się z stąd że przeglądając strony zauważyłem że często góry wieniec jest wystawiony poza boki szafki i nie wiem czy to chodzi tylko o walory estetyczne czy ma znaczenie dla konstrukcji szafki. 

Offline SpecPiotr

Odp: szafka kuchenna wisząca drewniana
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2015, 10:58:23 czas Polski »
Wieniec gorny czesto wystawia sie jak nie ma mozliwosci sklejenia (lub checi) i wtedy nie widac paskudnych wkretow psujqcych smaczek :-)

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2015, 11:10:17 czas Polski »
To wynika z konstrukcji szafki o ile wieniec górny jest wystawiony to też nachodzi na boki szafki,
taki wieniec lepiej wygląda jak przestaje poza boki i drzwiczki ,raczej dotyczy pojedynczych szafek .

Offline a3756

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2015, 13:21:31 czas Polski »
To ma być pojedyncza szafka. Czyli jak dobrze zrozumiałem nie ma to na celu w żaden sposób wzmocnić konstrukcji tylko estetyka. A jeszcze dwa pytanka
1) wystarczy połączenie na kołki i klej ewentualnie lamele ?
2) czy zawieszka camar jak poniżej wystarczy czy jakieś inne polecacie ?
 http://www.akcesoria.meble.pl/p27780,zawieszka-806-camar-do-szafek-gornych-lewa.html
znalazłem jeszcze takie
http://www.akcesoria.meble.pl/p27784,zawieszka-do-szafek-gornych-camar-mocowana-na-plecy-lewa.html
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2015, 13:28:08 czas Polski wysłana przez a3756 »

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2015, 14:02:35 czas Polski »
Wystarczy połączyć na kołki po 5 szt. na połączenie ,
przy szerokości szafki 1100mm. należy wstawić fachę czyli przegrodę .
Co do zawieszek to najpierw trzeba  się zastanowić jak będą mocowane plecy  :)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2015, 15:22:53 czas Polski »
polecam te zawieszki: Zawieszka 806 CAMAR Do Szafek Górnych - tylko za bardzo "nie zjedź" śrub bo potem może być problem z regulacją.
Jeśli chodzi o plecy ja standardowo frezuję od tyłu na 20mm czyli około 17mm masz luzu między plecami a ścianą - przydatna wentylacja a poza tym prościej jest równo powiesić szafkę jeśli ściana jest nie równa.
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2015, 14:35:24 czas Polski »
Zawieszki mocne i pelne ale wnerwiajaca regulacja. Sruba podnoszaca za bardzo w rogu szafki i jak masz np prowqdnik od zawiasu to trzeba sciagnac zebybreki nie pocharatac. Ja osobiscie polecam SCILM nie wszedzie dostepne ppdobnie jak camar ale rewelacyjne sa i wiekszy zqkres lewo/prawo na haku maja.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Pierwszy lepszy link: http://meblownia.pl/scilm-zawieszka-regulowana-biala.html

Ps. I obojetnie ktorych nie wybierzesz to regulaj wkretakiem recznym nie aku bo latwo zjechac jak mowi pablo.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2015, 14:42:04 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline a3756

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2015, 23:03:44 czas Polski »
Dzięki wszystkim za pomoc. Uchwyty będą camar bo akurat zostały mi dwie sztuki. A co do łączenia korpusów to górę nałożyłem na boki ale na równo bez wypuszczania a dół w środek. Każda strona na 5 kołeczków 10mm choć miałem z nimi niespodziankę bo każdy miał wymiar 10,6 mm.