04 Maja 2026, 18:52:59 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa spiżarni.  (Przeczytany 4079 razy)

kwita

• Gość
Odp: Zabudowa spiżarni.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2016, 08:13:21 czas Polski »
Miłosz dobrze mówi a temat czystego cięcia był wielokrotnie poruszany, jest nawet osobny temat :). Co do wyginania się półek, to przy tej długości płyta wiórowa wygnie się nawet gdy nie będzie nic na niej leżało (pod własnym ciężarem) :). Ogólnie bardzo ładnie zrobione... Ja już z doświadczenia wiem, że na ciężkie rzeczy typu mąka, mleko itp. robię max szerokość półki 600mm. Aby zaoszczędzić materiału, można robić wspólny bok a półki na przemian przykręcać i kołkować(lub z podpórkami). Staram się robić regały z HDF 3mm z tyłu. Na dłuższą metę(a robiąc szafki w spiżarni) mało kto przewiduje malowanie ścian za regałem (bo może coś się wylać), wycierasz ściankę i po sprawie. Ale wszystko wyjdzie w czasie. Jest w tej chwili taka tendencja, że mało kto daje "plecówkę" i nie mam pojęcia dlaczego?...bo koszt niewielki, do tego mocuję go wkrętami w przeciwieństwie do wyrobów sklepowych (gwoździe). Całość jest stabilniejsza...
...ale ogólnie bardzo mi się podoba robota :)

Offline michal4823

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2016, 08:58:35 czas Polski »
Malowanie ścian, czy wycieranie szafki jest ważne i warto pamiętać o tym. Jednak ważne jest też, pamiętać o wilgoci w pomieszczeniu. Czasami w wilgotnych pomieszczeniach takie plecy mogą tylko zaszkodzić ( w przypadku, gdy regał jest dosunięty do samej ściany). Wtedy lepszym rozwiązaniem jest brak tych pleców, co poprawia cyrkulację powietrza i zapobiega pojawianiu się pleśni na ścianie. Nie wiem gdzie znajduje się twoja spiżarnia, ale często jest to jakąś część gospodarcza u której, różnie bywa z wilgocią.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2016, 13:29:02 czas Polski »
Fajna poprawna praca.
Następnym razem zamiast bawić się frezarką zrób tak jak ja - nożykiem :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2016, 14:23:41 czas Polski »
Z tymi plecami z hdf to dobra podpowiedź, pewnie powinienem tak zrobić.Nie pomyślałem. Cóż... za późno :P Wilgoci nie będzie w pomieszczeniu.
Co do cięcia to tnę na 2-3mm do siebie. Wychodzi "jako tako" :) . Jak bym nie ciął i tak muszę kostką z papierem ściernym poprawiać. Już się z tym pogodziłem :)
Co do nożyka, to robię tak: po oklejeniu frezuję frezem zaokrąglającym R=2mm, a następnie nożykiem, bo dużo łatwiej idzie usunąć nadmiar który jest cieńszy przez frezowanie. Na koniec znowu kostka z papierem P320 i robię krawędź pod kątem.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 14:25:40 czas Polski wysłana przez radeks »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2016, 21:20:47 czas Polski »
Andrzej chodziło mi właśnie o szerokość rzazu podcinaka - o  "włos" szersza niż głównej tarczy.
Przy cięciu zagłębiarką do siebie na te 2 -3 mm nie strzępi. Strzępi przy drugim cięciu - tym do przodu na pełnej (lub nie) głębokości. Tarcze ostre i czyste. Wiele osób tak tnie i równie wiele ma ten sam problem - jedna strona czysta a druga z minimalnymi wyrwaniami. Luzy na stopie maszyny zlikwidowane, nic się nie kolebie na boki itp.
Zastanawia mnie jak likwidujecie papierem na kostce wyrwania laminatu (być może czegoś nie "skumałem"?).

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Stycznia 2016, 21:41:34 czas Polski »
...po prostu chyba zaokrąglają krawędź przed oklejeniem

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Stycznia 2016, 21:47:36 czas Polski »
No ale okleina nie najdzie na zaokrąglenie. Tak jak piszesz to chyba i tak widać że laminat odprysnął. Może ktoś wstawi jakieś fotki żeby było łatwiej skojarzyć?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Stycznia 2016, 19:37:18 czas Polski »
jutro postaram się nagrać krótki film jak ja to robię "po swojemu" , tak będzie chyba najłatwiej ocenić efekt i skorygować moje błędy.

Offline Andriu

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Stycznia 2016, 12:36:50 czas Polski »
aby ci nie wyrywało z góry to za  drugim cięciem  odsuń piłę  troszkę na zewnątrz  to wtedy  nie będzie  rwać  krawędzi już  podciętej.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:44:42 czas Polski »
uuu  niezłe!
sprawdzę

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:54:37 czas Polski »
No i zadziałało gęste sito DiD :P
Andriu
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/