16 Czerwca 2026, 00:54:00 czas Polski

Autor Wątek: gruntowanie boazeri  (Przeczytany 2608 razy)

Offline vintz232

gruntowanie boazeri
« dnia: 29 Listopada 2015, 13:56:50 czas Polski »
Witam wszystkich, planuje pomalowac boazerie w kuchni na biało myslałem użyc farby Beckersa ,,Scotte Snickerifinish 40" boazeria jest polakierowana i obawiam sie ze lakier bedzie przebijał przez farbe zółyum odcieniem, znacie jakis dobry grunt, podklad którym moge ja potraktowac?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: gruntowanie boazeri
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2015, 15:31:15 czas Polski »
Najpierw musisz przeszlifować boazerię papierem 120.
Jak lakier będzie schodził płatami to trzeba go usunąc, a jeśli trzyma się dobrze to należy go zmatowić.
Jeśli zejdzie do żywago drewna to jeśli chcesz super jakość to kolejność taka:
1. Jedna warstwa gruntu, po wyschnięciu przeszlifować delikatnie
2. Jedna lub dwie warstwy podkładu, każdą warstwę przeszlifować
3. ostatnia warstwa farby wykończeniowej, ale już nie szlifować jej.

Jeśli lakier się trzyma, to pominąć grunt

Zalecał bym używanie farb jednego producenta i nie mieszanie wodnych z olejnymi (mam na myśli rózne farby na poszczególne warstwy)

No chyba że producent zaleca inną technologię ale to juz będzie na opakowaniu napisane.

Ps. Beckers to bardzo dobre farby, niemniej upewnij się czy może być użyta na powierzchnie lakierowane (zakładam że boazeria jest lakierowana wcześniej)
Jak nie, to użyj najpierw warstwy podkładowej. Zalecałbym nie mniej polalowanie warstwą podkładową, a to dlatego że nie sądzę aby się dało pomalować dobrze na jeden raz, a farby te nie są tanie.

Pozdrawiam

Offline vintz232

Odp: gruntowanie boazeri
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2015, 23:41:27 czas Polski »
Tak boazeria jest polakierowana a lakier ani mysli od niej odpasc, matuje sciany szlifierka oscylacyjna pierem 120 ale to dobre dla płaskich powieszchni, w połaczeniach które sa połokragłe trzeba by recznie a jest tego troche wiec raczej nie zerwe tego do gołego drewna, moje pytanie z tad ze kiedys malowałem w pracy okna polakierowane i farba nie dawała rady pokryc lakieru tzn. na malowanej powieszchni lakier przebijał zółtym odcieniem.

farby Beckersa nie sa tanie i tu przyznam racjie ale kryja bardzo dobrze chodz z tymi lakierowanymi powieszchniami róznie bywa a moze zna kolega lub ktos z forówowiczów jakies konkretne Farby, podklady, Grunty które mugłbyma zastosowac innych tanszych producentów jak Beckers? z gory dziekuje i pozdrawiam  :)