31 Maja 2026, 23:20:12 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa ....agregat na łożyskach liniowych  (Przeczytany 8047 razy)

Offline hansons83

Odp: Piła stołowa ....agregat na łożyskach liniowych
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Października 2015, 12:56:37 czas Polski »
Kawał solidnej maszyny Ci wyszedł, podoba mi się wykonanie i rozwiązania, łożyska liniowe w obudowach pewnie znacznie podniosły koszta, ale w zamian otrzymujesz długi okres użytkowania i łatwość montazu, sklejka w agregacie jaką ma grubość? Ile mniej więcej wynosi długość cięcia w poprzek na wózku?
Co do profili aluminiowych konstrukcyjnych to warto zajrzeć na allegro do extremetech1 mają sporo z demontarzu w przyzwoitych cenach bo te bosha to masakra.
Pozdrawiam.

Offline marcin264

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Października 2015, 19:59:07 czas Polski »
Sam agregat zbudowany jest na textolicie 12mm, w łożyska liniowe zainwestowałem gdyż stwierdziłem że to najlepsze rozwiązanie :)

Offline marcin264

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Października 2015, 20:05:13 czas Polski »
Hansons83 nie za bardzo rozumie kwestię - długość cięcia w poprzek na wózku ???

Offline hansons83

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Października 2015, 22:23:26 czas Polski »
Chodziło mi o odległość od tarczy do przykładnicy maksymalnie cofniętego wózka.

Offline marcin264

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Października 2015, 06:49:33 czas Polski »
Maksymalne cofnięcie przykladnicy do cięcia ok 300mm w każdej chwili możliwość demontażu przykładnicy. Odległość od tarczy do wózka 400mm

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2016, 22:34:34 czas Polski »
Łożyska liniowe uszczelnij filcem.Wtedy nie będziesz miał problemu z dostaniem się pyłu do środka łożyska .
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 22:36:11 czas Polski wysłana przez bushmaster »

Offline marcin264

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2016, 08:50:16 czas Polski »
Hmm....łożyska same w sobie posiadają już uszczelnienia :D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Stycznia 2016, 13:03:05 czas Polski »
Co do łożysk - czy nie wystarczy zrobić prętów i tulejek stalowych? Łożyska fajna sprawa ale koszt dosyć spory, do tego jak czytam o tych chińskich na alllego to idealne nie są. Z drugiej strony z reguły podnoszenie opuszczanie działa za pomocą jakiegoś mechanizmu więc ciężko to i tak nie powinno chodzić na tulejach ze stali. Jak jest zbudowany amortyzator samochodowy? Tam pręt chodzi łatwo a łożyska to tam raczej nie ma.

Offline marcin264

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2016, 15:18:04 czas Polski »
Pracuje na mojej pile zbudowanej od podstaw już jakiś czas i bardzo sobie chwale to rozwiązanie. Za same łożyska oraz pręty do cnc zmieściłem się poniżej 100 Pln. Na tulejach stalowych to raczej nie....prędzej to musiały by być tuleje ślizgowe twarde. W amortyzatorze to inna bajka. Tam jest olej uszczelnienia i ślizgacze. Ot hydraulika.
Życze powodzenia. Mój budżet był również ograniczony ale łożyska sprawdzają się super....

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Stycznia 2016, 16:06:20 czas Polski »
Rozumiem. Tylko ja robię agregat z silnikiem 2,2 kW i wałek - sam silnik waży ok 25 kg. Nie znam się na obliczeniach i nie wiem czy np taki wałek fi 20 mm + łożyska to będzie wystarczające?

A co do amortyzatora to on nawet jak jest rozlany to chodzi lekko góra - dół a na boki luzów nie ma. Z czego tam jest tuleja? Bo sam simmering nic raczej nie usztywni.

Offline marcin264

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Stycznia 2016, 17:11:16 czas Polski »
No to fakt....swoje warzy nie wiem jak jest rozwiazane podnoszenie gdy jest walek i silnik i wszystko na paskach. Moja konstrukcja opiera sie na pilarce zamontowanej do stołu. Są różne średnice wałków i łożysk ale jak mówie nie orientuję się jak to miało by pracować. No chyba że zrobić na zasadzie wahadła....tzn że silnik i wałek przymocowany na jednej podstawie podstawa na tuleji ze sworzniem i podnoszenie na walkach z owymi łożyskami....nie potrafie za bardzo tego opisać zrozumiale ale przynajmniej u Nas w pracy podobne piły mają zastosowanie tyle że one tną metal ale to nie ma znaczenia akurat tylko mówie o samym mechanizmie. Co do tych amortyzatorów to nie rozbierałem nigdy ale podejrzewam że w górnym mocowaniu jest też jakaś tuleja śluzgowa a u dołu to nie mam pojęcia.

Offline velsyster

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Stycznia 2016, 22:05:33 czas Polski »
W amortyzatorach mniejszej klasy (rowery) elementem stabilizująco ślizgowym jest tuleja slizgowa, zazwyczaj wykonana z twardego polimeru bądź z miękkiego metalu. Olej służy głownie do tłumienia i przy okazji do smarowania ale nie zawsze bo stosuje sie konstrukcje z zamkniętym tłumikiem. Wtedy funkcja smarowania jest pominięta albo dokonuje sie jej jako czynność eksploatacyjna a tuleje ślizgowe zabezpieczone sa tzw uszczelkami kurzowymi. W samochodowych jest zapewne podobnie tylko materiał innej klasy.

-- Tapatalk

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Stycznia 2016, 00:51:13 czas Polski »
W samochodach jest podobnie. Tuleje ślizgowe i symeryng na górze  i wszystko zamknięte w jeszcze jednej rurze jako prowadnica. Ja mam z takich amortyzatorów zrobione prowadnice do zaciskiu stolarskiego. Działają rewelacyjnie.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2016, 00:53:33 czas Polski wysłana przez pgrzegorz »