23 Kwietnia 2026, 07:55:20 czas Polski

Autor Wątek: Konstrukcja drzwi wewnatrzlokalowych z lakierowanego mdf'u  (Przeczytany 2966 razy)

Offline SpecPiotr

Konstrukcja drzwi wewnatrzlokalowych z lakierowanego mdf'u
« dnia: 12 Stycznia 2016, 13:22:04 czas Polski »
Siemano. Pytanko szanowne grone odnosnie drzwi z tytulu. Czy ktos juz robil takie ? Chodzi mi o sama konstrukcje skrzydla. Czy robic w pelni z mdfu czy jakis ramiak drewniany i to obic dopiero mdfem albo hdfem ? Na co zwrocic szczegolna uwage ? Juz szczytem marzen bylby jakis wzor przekroju :) Drzwi beda lakierowane wkolo. Nie chcialbym zeby za miesiac popekal lakier na naroznikach i zeby same drzwi nie poszly w luk. Ktos cos doradzi ? Pozdrowionka
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Wojtek Ś

Odp: Konstrukcja drzwi wewnatrzlokalowych z lakierowanego mdf'u
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2016, 13:46:14 czas Polski »
SpecPiotr ja radziłbym dawać konstrukcje drewniana bo sam mdf czy hdf jakoś nie widzi mi się na materiał konstrukcyjny drzwi. Jeżeli mają być solidne i na lata to drewno. Zrób konstrukcje płycinową, nie dość że ładnie wygląda to i posłuży lata
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:07:53 czas Polski »
Tez wydaje mi sie, ze drewno bedzie lepsze tylko meczy mnie polaczenie jak sie patrzy od rantu. Drzwi mialyby byc bezprzylgowe i obawiam sie, ze pojawi sie mikrorysa na laczeniu. Chyba, ze po sklejeniu trzeba by to bylo jakos wysezonowac ? Ale ile ? Ewentualnie wstawki z mdfu z kazdej strony ramiaka polaczone na gierunk ? Sama konstrukcja niby taka prosta ale problem, ze nie wiem jak to wszystko zapracuje po lakierowaniu.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:17:37 czas Polski »
tylko meczy mnie polaczenie jak sie patrzy od rantu.
nie rozumiem o jakie połączenie Ci chodzi:P wybacz ale chory jestem i wolniej trybie. wytłumacz jaśniej o jakie połączenie chodzi

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:20:26 czas Polski »
Brzeg. Zalozmy, ze skrzydlo bedzie grube 40 mm i o te plaszczyzne mi chodzi.

Ps. Jeszcze chory po weekendzie ? Grubo bylo ;)

O takie opcje mi chodzi. Czy moze jeszcze cos innego ? Zdjecia przekroju (bez skali).

« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2016, 14:28:05 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:33:38 czas Polski »
Teraz już rozumiem :) ale powiedz mi dlaczego zdecydowałeś się na oklejenie drzwi? jak mialbym robić to wg drugiego rysunku i ramiaki pionowe pomalowałbym w kolorze mdf. pierwsza opcja moim zdaniem troche kicha bo zawsze gdzieś ci troche ucieknie i bedzie szpark o której mówiłeś :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:40:32 czas Polski »
Narozniki zawsze wypelniam szpachla, frezuje i znow wypelniam i znow frezuje. Jak robie kostrukcje z mdf lakierowane to zawsze w ten sposob. Boje sie tylko, ze drewno w srodku zapracuje. Co do drugiej opcji to tu wlasnie obawiam sie czy nie pojawi sie rysa na laczeniu mdf i drewna. To mi wlasnie spokoju nie daje.
 To ma byc na wysoki polysk w jakims Ralu wiec wiadomo, ze plaszczyzna musi byc bez skaz.

Ps. "Czemu zdecydowales sie na oklejenie drzwi". Teraz to ja nie zatrybilem :)
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2016, 14:43:07 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:46:14 czas Polski »
hmm no to trochę komplikuje wszystko(chodzi o wysoki połysk i jakość). Drewno jeżeli dobrze sezonowane nie powinno pracować nadmiernie, dobrze by bylo jakby jakiś czas poleżało w miejscu o zbliżonych warunkach "atmosferycznych" do tych w których zostaną zainstalowane

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:52:07 czas Polski »
Może coś takiego, zrób ramę wielkości drzwi krawędzie oklej mdf-m ,
potem na całość naklej płyty z mdf

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:56:27 czas Polski »
Czyli robson tak jak na zdjeciu tylko nie na gierunk ? Kiedys tak zrobilem ze 2 razy i po polakierowaniu wyszla roznica na laczeniu. Od tego czasu wszystkie takie polaczenia na 45 stopni tylko robie.
Sie wkurze to kupie jakies drzwi lakierowane z tzw gotowcow i zrobie im autopsje ;)

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:23:38 czas Polski »
a gotowe drzwi pokryte płytą i okleić krawędzie fornirem

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:32:54 czas Polski »
A gdzie tu zarobek ;) Do gotowych nie wpasuje sie pozniej z zawiasami i zamkiem. Z fornirem dobry patent. Czasem korzystam z tego rozwiazania kiedy gierunk za slaby. Mysle wiecej roboty by to bylo ale jakis pomysl to jest :) Poszperam jeszcze w necie.
Aj jak ja nie lubie lakierow w polysku a teraz kazdy chce.

ps. Chociaz wlasciewie to czemu nie. Polaczenie ramiaka z mdf zamaskuje fornirem i wtedy podklad i malowanko. Czemu nie pomyslalem o tym wczesniej ;)

Ti brzegi rozwiazane. A co do samej konstrukcji to jakiej grubosci ramiak najlepszy ?
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2016, 15:35:53 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2016, 16:56:11 czas Polski »
Zbieram informacje dalej i teoretycznie nie jest to trudne. Jakie drewno polecacie ? Sosna ?