Przerabiam instalacje elektryczną w warsztacie. Obecnie prąd idzie z instalacji domowej, ale chcę teraz zrobić niezależny obieg prosto ze skrzynki, więc nie będę się musiał martwić, czy wystarczy mocy.
Gadałem z elektrykiem - przyszedł doradził. Będzie różnicówka i uziom, skrzynka, bezpieczniki, wyłącznik główny i czujnik kontroli faz - takie sprytne urządzonko, które odcina zasilanie w przypadku gdy nie ma fazy, dzięki czemu nie uszkodzi się silnik.
W skrzynce ten czujnik zajmuje jedno miejsce, a widziałem też takie na dwa i trzy miejsca. Elektryk mówił, że mam kupić na jedno miejsce, ale ciekaw jestem do jakich zastosowań są te większe.
Są na 10A, to wystarczy?
Teraz druga sprawa.
Zasilanie 3 fazowe będzie na dwa bezpieczniki C16. Wiertarka pionowa będzie podłączona do jednego, a reszta maszyn do drugiego. Chce aby odciąg włączał się automatycznie na tym drugim obiegu ponieważ gdy będę pracował na wiertarce, to nie chce odciągu. Widziałem na forum temat z tym związany, ale nie ogarniam. Tà automatymę się robi w skrzynce?
I tak gościa zasypywałem dziesiątkami pytań i zwykle jest tak, ze zawsze coś umknie, a nie chce do niego dzwonić i go męczyć.