22 Kwietnia 2026, 02:10:52 czas Polski

Autor Wątek: Speed Control  (Przeczytany 3654 razy)

Offline prezio

Speed Control
« dnia: 02 Lutego 2016, 14:46:06 czas Polski »
Male pytanko
musze kupic silnik 750W cosik takiego  https://www.tool-net.co.uk/p-348954/clarke-1-4-1-240v-1hp-single-phase-4-pole-motor.html  (z tego co widze nie jest indukcyjny)
I potrzebuje rowniez speed controll na nim - musze miec obroty od 200 w zwyz
Czy taki speed controller zadziala?   http://www.ebay.co.uk/itm/High-torque-50V-220V-10A-AC-Motor-Speed-SCR-Controller-Power-2000W-UK-Seller-/281526281111?var=&hash=item418c462397:m:mZn6HYf_66wDNEo3HOXizQA

Oraz czy warto przeplacac za silnik 4polowy - 1500 RPMow - czy wtedy kupic silnik 2 polowy (3000RPM) - wieksze pole do  kontorli szybkosci.
Jaka przewaga jest 4 polowego na 2 polowym ?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Speed Control
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2016, 16:43:44 czas Polski »
Ten z linku, to jest silnik jednofazowy, indukcyjny z kondensatorami rozruchowym/pracy. Regulator prędkości z linku reguluje tylko napięcie na wyjściu, nadaje się do silników komutatorowych, oświetlenia, transformatorów np spawalniczych.

Do silników indukcyjnych raczej się nie nadaje, gdyż wraz z obniżeniem napięcia znacząco maleje moment obrotowy (moment zależy od kwadratu napięcia) - przy znaczącym obniżeniu napięcia silnik po prostu stanie zatrzymany ręką.

Tak z grubsza: Prędkość obrotową silników indukcyjnych reguluje się:
- poprzez zmianę par biegunów. Silniki tzw dwubiegowe posiadają uzwojenie stojana umożliwiające przełącznikiem z zewnątrz zmianę liczby par biegunów i tym samym zmianę obrotów np. z 2900 na 1450 obr/min,
- poprzez zmianę poślizgu. Zmiany dokonuje się regulując napięcie zasilania stojana,
- poprzez zmianę częstotliwości zasilania, najczęściej utrzymując stały stosunek napięcia do częstotliwości aby utrzymać stały moment  obrotowy. Tu możliwe są takie rozwiązania:
    - sieć  zasilająca 1 fazowa 230 v + silnik 1 fazowy z kondensatorem + falownik 1 fazowy 230 v na wejściu i 1 fazowy 230 V na wyjściu.
      Taki falownik jest stosunkowo drogi - dwa albo 3 razy droższy od silnika,
    - sieć zasilająca 1 fazowa + silnik trójfazowy połączony w trójkąt 230 V + falownik z wejściem 1 fazowym 230 i wyjściem 3 fazowym 3 x     230 V.
- sieć zasilająca 3 fazowa 3 x 400 V + silnik 3 fazowy 3 x 400 V + falownik 3 fazowy na wejściu i wyjściu. Jest to chyba najbardziej efektywna i sprawna kombinacja.

Generalnie falowniki są drogie ale umożliwiają płynną regulację obrotów w dużym zakresie z jednoczesnym utrzymaniem stałego momentu obrotowego.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2016, 16:54:16 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2016, 17:08:29 czas Polski »
Dzieki - czyli bede musial zrobic jednak przekladnie na kolach zamachowych jak w tokarkach, a chcialem tego uniknac.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline jara

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2016, 17:16:48 czas Polski »
Ja kupiłem sobie taki regulator z triakiem o mocy wyjściowej 3500W, żarówka chodziła super, szlifierka super a po podłączeniu silnika indukcyjnego 150W spaliłem triak w kilka sekund czyli jak napisał poprzednik nie ten regulator i nie ten silnik...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2016, 17:19:14 czas Polski »
To może przekładnie pasowe bezstopniowe?

Offline Coolman

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2016, 11:16:03 czas Polski »
Dodam jeszcze ze w przypadku zmiany predkosci silnika na mniejsza spada skutecznosc jego chlodzenia poniewaz wentylator jest na wale wirnika wiec trzeba uwazac zeby nie przegrzac silnika na malych obeorach a duzym obciazeniu.

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2016, 13:00:22 czas Polski »
Dzieki za informacje.
Zrobie to na recznym przekladaniu paska na stopniowych kolach pasowych;) najtaniej wyjdzie z tego ;)
Co do przekładnie pasowe bezstopniowe - fajne rozwiazanie - ale wyjdzie zrozej niz przekladanie paska;) mnie interesuja predkosci ponizej nominalnej - zakres 200-1400 - wiec nie ma sensu automatyzowac i placic wiecej.
Reczna zmiana paska bedzie wystarczajaca ;)
Dzieki za info
------
Robert

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2016, 15:30:23 czas Polski »
A w zasadzie co kolega konstruuje  ???
Jeśli to nie jakaś tajna broń :P
Jak to mówią kupił nie kupił pogapić się można ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wariator
Może jakaś myśl wpadnie :-\ :)

Offline prezio

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2016, 16:11:54 czas Polski »
Z uwagi na malo miejsca w warsztacie oraz potrzebe posiadania paru szlifierek to robie na jednym silniku pare narzedzi takich jak
- sander - thincknesser - cosik podobnego https://woodgears.ca/sander/plans/
- belt sander -  hhttp://www.woodworkingtalk.com/f13/im-building-belt-sander-46413/
- edge sander - http://i119.photobucket.com/albums/o159/rmccomas0043/sander.jpg   (tutaj jeszcze musze pomyslec jak polaczyc papier na pasku 200cm ;) widzialem patent z fiber tape - ale nie wiem czy bedzie trzymac
- disc sander (300mm) - cosik podobnego - http://www.ktproductions.co.uk/woodworking/discsander/DSC_0260.JPG

Chce to zrobic w miare uniwersalnie - czyli jeden naped i tylko glowne elementy podmieniac ;) - rzadko sie zdarza zeby wszystko uzywac na raz - zalezy od roboty. Jedynie co to belt sander i disc sander bedzie dostepny pnajwiecej .
Nie chce kupowac 4 silnikow - bez sensu.
Rowniez kazde z nich ma odrobine inna predkosc - zalezy od potrzeby.
i rowniez potrzebuje wolne obroty do ostrzenia dlut tokarskich i innych) - okolo 300-500 rpmow - nie wiecej (pozniej oczywiscie pieszczenie dlut na papierach wodnych, ale dla tokarskich nie trzeba az tak idealnie ;)
jestem w fazie zbierania materialow powoli i niedlugo zaczne zabawe;)
Na pytanie dlaczego tayle roznych, bo co niektorye sa potrzebne mi do cienkich i deliktanych elementwo (thicknesser sander) ktore nie przerzuce przez normalna grubosciowke - musze miec lepsza kontrole na gruboscia materialu z dokladnoscia do 0.1mm-0.2 mm w niektorych przypadkach ;(

Jak ktos moze podpowiedziec jak polaczyc solidnie papier scierny w ciagly w pasek 200cm - bede wdzieczny
------
Robert

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2016, 16:51:09 czas Polski »
Jeden silnik na kilka maszyn to dobry pomysł. Ja używam jednego silnika do napędu trzech maszyn: Tokarki, szlifierki bębnowej i cylindrycznej. Mam zamiar jeszcze zrobić szlifierkę taśmową. Ważne jest, aby demontaż i montaż silnika był prosty i szybki. Każde urządzenie ma swoje kółko pasowe.
Rozważ jednak osobny silnik do szlifierki tarczowej - jest bardzo często używana.

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2016, 16:58:32 czas Polski »
Prezio bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem jednego napędu,
 ale te wszystkie szlifierki mają nazwy polskie i można je z powodzeniem  stosować  :)

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2016, 19:12:38 czas Polski »
Wiem ze maja - ale czasami trudno mi fachowego slownictwa uzyc - zbyt duzo uzywam angielskiego
- Szlifierka tasmowa pionowa
- szlifierka tasmowa pozioma - 200cm pasek
- szlifierka dyskowa (300mm) - nie znam
- szlifierka grubosciowka;)
hihihih
Moze byc;)
do tego jeszcze bedzie kamien szlifierski  200mm na male obroty do ostrzenia  dlut.
Wszystko prawie ze na jednym stolik , tylko gora bedzie wymieniana;)

Na stale bedzie stala szlifierka tyarczowa/dyskowa wraz ze szlifierka tasmowa pionowa;)+ kamien do ostrzenia;)
Grubosciowka/beben i tasmowa pozioma bedzie uzywana w szczegolnych wypadkach.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 19:14:15 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

Offline prezio

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2016, 19:37:07 czas Polski »
Tak sie zastanawaim nad ta wiertarka z Lidla - kusi mnie zeby kupic i wymontowac silnik i kola pasow.
Jedyny problem to te 500Wat - potrzebuje minimum 750 - ale pomysle nad tym.
2 kola pasowa (2 albo 3 stopniowe ) to koszt w UK okolo 25 untow
Silnik 500W to koszt okolo 50-60 funtow - co daje 80 - a wuertarka 50 ;)
+ zostanie pare innych czesci ;) moze komus na zapasowe;) hihihihih
------
Robert