24 Kwietnia 2026, 04:30:52 czas Polski

Autor Wątek: Stół do pilarki marketowej  (Przeczytany 5927 razy)

Offline fantomas40

Stół do pilarki marketowej
« dnia: 25 Listopada 2014, 20:09:36 czas Polski »
Witam
Chciałbym wam pokazać stół który zrobiłem jakiś czas temu z powodu zakupu używanej pilarki CMI , typowego chińczyka. Była ona goła bez culagi oraz miała krzywy blat aluminiowy który został usunięty a obudowa nieznacznie przerobiona. Wymiary stołu 174 cm x 80cm x 3 cm razem z pilarką. Blat pilarki ma wymiary 60 cm x 80 cm. Na zdjęciach widoczna jest frezarka której jeszcze nie skończyłem. Oczywiście jest to stół do zastosowań typowo amatorskich. Aha  za odkurzaczem stoi podłączony separator który zrobiłem z duch doniczek z tworzywa oraz z blaszanego pojemnika.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Stół do pilarki marketowej
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2014, 20:59:41 czas Polski »
jak zrobiłeś culagę? masz jakiś projekt?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2014, 22:42:39 czas Polski »
jak zrobiłeś culagę? masz jakiś projekt?
Culagę robiłem tzw. metodą prób i błędów.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2014, 12:55:16 czas Polski »
Z czego masz zrobione prowadnice przy wózku? Bo mam też jak ty - tylko ja mam jeden rowek z wpuszczonym ceownikiem aluminiowym - ale nie mogę dokupić czegoś idealnego żeby spasować w środek. Zrobiłem na razie z drewna, ale ciężko to idealnie wyszlifować na szerokość bez szlifierki żeby równo brała.

Generalnie fajny pomysł z tą pilarką - z perspektywy 1000 razy lepsze rozwiązanie niż adaptacja pilarki ręcznej do blatu. 

Offline fantomas40

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2014, 14:31:43 czas Polski »
Z czego masz zrobione prowadnice przy wózku? Bo mam też jak ty - tylko ja mam jeden rowek z wpuszczonym ceownikiem aluminiowym - ale nie mogę dokupić czegoś idealnego żeby spasować w środek. Zrobiłem na razie z drewna, ale ciężko to idealnie wyszlifować na szerokość bez szlifierki żeby równo brała.

Generalnie fajny pomysł z tą pilarką - z perspektywy 1000 razy lepsze rozwiązanie niż adaptacja pilarki ręcznej do blatu. 
Chodzi ci pewnie o prowadnice przy sankach. Do sanek zamówiłem u znajomego stolarza listewki dębowe na wymiar.

Offline Stevie

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:38:13 czas Polski »
Cześć. Pozwól, że odgrzeję temat. Jak zamontowałeś blat do pilarki? Mam podobną pilarkę einhella i chciałbym z nią zrobić to samo. Zakładam, że w twojej cały mechanizm podnoszenia tarczy był przykręcony do blatu. W jaki sposób to przerobiłeś? Móglbyś porobić dokładniejsze fotki?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2015, 20:16:05 czas Polski »
Witam
Jak się tylko ogarnę to zdemontuję blat i porobię fotki . Musiałem obciąć wkoło  obudowę ok 1,5 cm. po bokach przyspawać kątowniki które są przykręcone do blatu. Przerobiłem również mocowanie mechanizmu ustawiania piły pod kątem, mechanizm ten był przykęcony wkrętami do poprzedniego blatu aluminiowego. 8)