25 Kwietnia 2026, 03:42:57 czas Polski

Autor Wątek: wkrętarka Festool Cxs i Txs  (Przeczytany 2995 razy)

Offline PawełMak

wkrętarka Festool Cxs i Txs
« dnia: 03 Kwietnia 2015, 22:06:58 czas Polski »
Witam.
Właśnie zacząłem swoja przygodę z stolarstwem na poważnie i chciałem dowiedzieć sie od doświadczonych osób czy zestaw wkrętarka cxs ( plus) i txs( set) maja sens? Chodzi mi o to ze np cxs wykonywałbym odwierty a txs wkręcał śruby aby nie zmieniać końcówek co chwile. Będą to prace w 90 proc składanie mebli dlatego myślałem ze nie jest potrzebne mi nic mocniejszego niż 10.8.
do tego chciałem kopić pakiet montażowy z Festool'a CENTROTEC.

pozdrawiam i liczę na pomoc

mily68

• Gość
Odp: wkrętarka Festool Cxs i Txs
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2015, 22:58:23 czas Polski »

Offline Andmat

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2015, 09:25:00 czas Polski »
Wkrętarki naprawdę godne plecenia. Akumulatory dość długo wytrzymują. Natomiast zestaw centroteca (bo chyba masz na myśli ten z końcówkami, wiertłami i innymi akcesoriami. jest ...hmmmm.. trochę przereklamowany.Kupiłem go niedawno i pracownicy nie za bardzo chcą go używać. Mają skompletowaną skrzynkę z akcesoriami i na razie nie chcą słyszeć żeby ją zamienić.   

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2015, 18:31:28 czas Polski »
CXS to cudowny sprzęt. Przykręcałem nią płyty MHP 22 mm bo Makita BDF451LXT była ciężka i męczyła ręce. Teraz mam też TXS. Maszyny warte każdego wydanego grosza.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2015, 18:34:07 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline PawełMak

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:31:18 czas Polski »
Po prawie roku użytkowania CXS i TXS muszę powiedzieć ze to genialne wkrętarki. Zastanwiałem się nad zakupem jakiejś 18tki ale przy skręcaniu kuchni nie potrzba mi nic więcej niż te dwie. Dlatego odpuściłem. Początkowo szybko padały przy wierceniu pod konfirmaty ale od jakiegoś czasu używam ASSÓW z wurth'a i wystarczy tylko wiertłem 3mm zrobić sobie prowadzenie( chociaż i to było by zbędne ale dla pewności i precyzji nawiercam) wszystko jest teraz super. Baterie wytrzymują cały dzień pracy przy montażu dlatego dwie nawet nie używałem bo w obu zestawach są łacznie 4. Polecam raz jeszcze lekkie poręczne działają cuda. Kupiłem też zestaw montażowy i jest więcej niż ok fakt nie wszystkiego używa sie codziennie ale czasem jak trzeba to są na miejscu wszystkie niezbędne akcesoria. Jakieś minusy. na chwile obecną brak. Fajnie jakby więcej sprzętu z Festool'a były kompatybilne z bateriami z CXS