14 Maja 2026, 16:36:09 czas Polski

Autor Wątek: Gotowanie drewna.  (Przeczytany 4200 razy)

Offline sajo

Gotowanie drewna.
« dnia: 04 Stycznia 2016, 12:25:32 czas Polski »
Spotkał się ktoś z procedurą gotowania świeżego drewna?
Natknąłem się na opisy tokarzy, że niektórzy zaraz po przetoczeniu gotują miskę (przez godzinę na cal grubości), to podobno "uspokaja" włókna i gdy drewno suszy się, mniej podatne jest na pękanie.

Co ciekawe, w tym artykule ( http://www.woodturningvideosplus.com/boiling-green-wood.html ) autor twierdzi, że po gotowaniu drewno szybciej schnie niż normalnie i lepiej się szlifuje papierem ściernym niż drewno nie-gotowane.

Zdaje sobie sprawę, że to ma bardziej zastosowanie do niewielkich rozmiarów, a nie np. desek. Chyba że ktoś ma wanny 2 metrowe :D

Offline robson

Odp: Gotowanie drewna.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2016, 12:33:13 czas Polski »
Drewno do produkcji  między innymi fornirów i obłogów poddaje się obróbce hydrotermicznej czyli parzeniu ,warzeniu
drewno jest bardzo stabilne właściwie nie pracuje pomimo swojej wilgotności ,
materiał taki to gratka dla stolarzy :D
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2016, 12:41:25 czas Polski wysłana przez robson »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2016, 14:44:11 czas Polski »
Sajo
kolega niżej ładnie to opisał. Dodam , byś dłużej potrzymał w gorącej wodzie i toczył jeszcze ciepłe .

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2016, 16:17:36 czas Polski »
Ja widzialem jak facet do mikrofali wkladal juz gotowe miseczki. Z tym gotowaniem musze sprobowac

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2016, 18:43:09 czas Polski »
do mikrofali też wkładałem ;) trochę syfiasty zapach narobiłem :) tylko że mikrofala wyolbrzymia ewentualne zmiany kształtu. A tu niby bardziej stabilne. Też pobawię się w kucharza, jak cieplej się zrobi.