16 Czerwca 2026, 21:26:59 czas Polski

Autor Wątek: Spustnik  (Przeczytany 2110 razy)

Offline Rizer

Spustnik
« dnia: 04 Stycznia 2016, 19:37:41 czas Polski »
Witam.
Kiedyś na rynku kupiłem strug spustnik drewniany za 40zł. Miał klin ale nie miał noża. Był w bardzo dobrym stanie. Wziąłem się więc za renowację:
1.Całego lekko otarłem papierem ściernym
2.Wyrównałem stopę innym strugiem (żeliwny MacAllister)
3.Zaolejowałem stopę
4.Przerobiłem klin (gdyż po wbiciu razem z nożem trochę wystawał to go skróciłem)
5.Zmontowałem z ostrzem stanley'a 50mm

I tak szczerze mówiąc to jak zacząłem nim strugać to zakochałem się w tym narzędziu. Chodzi po drewnie gładziutko, nie ,,skacze", nie wyrywa, zostawia bardzo gładką powierzchnię drewna, ładnie ścina sęki(i jak struga sęki to wydaje taki miły świst :) ), nie męczy rąk tak jak mniejsze strugi i łatwiej jest go prosto prowadzić. Po prostu narzędzie - cud.  :D :D
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Henry

Odp: Spustnik
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2016, 19:59:08 czas Polski »
Nice - dałeś mu nowe życie :) Stopę wyrównałeś tylko strugiem? Bez poprawki papierem?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:29:04 czas Polski »
Z klinami w tych starych strugach bywają kłopoty. Nie pokazałeś jak wygląda ten twój klin. Mój ma zwężające się do góry wycięcie w środku i po skróceniu - bo też wyglądał razem z nożem z "ust" - musiałem dłutem poszerzyć to wycięcie na dole bo nadzwyczaj łatwo blokował mi się wiórami. Widziałem na filmie u Sellers'a ,że w jego spustniku (ale nóż razem z odchylaczem ) klin kończył się 2 lub 3 cm od krawędzi noża. W strugu bez odchylacza tego chyba nie można zrobić bo nóż jest za wiotki i będzie się podginał, klin go jednak , poza zablokowaniem, również usztywnia. W wersji z odchylaczem tenże odchylacz usztywnia nóż i klin może być wyżej a i strug nie jest wtedy za ciasny w środku.

Offline Rizer

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2016, 01:21:24 czas Polski »
Przejechałem potem papierem 100 ale tylko żeby usunąć ewentualne zadarte włókna itp. Zdjęcia klina zrobię jutro :)
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2016, 18:31:16 czas Polski »
I są zdjęcia klina. Po zamontowaniu razem z nożem końcówka klina jest jakieś 5mm od powierzchni stopy więc nóż trzyma się mocno i nie lata. Jak widać te ,,ramiona" klina obrabiałem dłutem, żeby nie blokowały się wióry.
                                                                Abraham Maslow

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2016, 19:23:51 czas Polski »
Powinno być dobrze. :D