12 Lipca 2026, 18:43:18 czas Polski

Autor Wątek: Niemiecki, kręcony stołek.  (Przeczytany 2903 razy)

Offline Rizer

Niemiecki, kręcony stołek.
« dnia: 31 Stycznia 2016, 16:48:24 czas Polski »
Witam!
Wziąłem się za odnowienie bardzo starego stołka. Stołek ten, gdy się go kręci to siedzisko idzie do góry lub w dół. Jak go znalazłem to siedziska nie było, a nogi spróchniałe, więc wszystko zrobiłem od nowa (oprócz tego mechanizmu metalowego rzecz jasna). Starałem się, aby wyglądał jak najbliżej oryginału.
- dorobiłem nogi z sosny grubości 30mm
- zamocowałem je do mechanizmu na oryginalne wkręty
- zrobiłem klejonkę sosnową 25mm
- wyciąłem z niej siedzisko moją ukochaną piłą ramową (wycinałem nią także nogi)
- zrobiłem krzyżak(widać na końcowych zdjęciach, który dokręciłem do mechanizmu
- siedzisko dokręciłem do krzyżaka
- przeszlifowałem
- wodowałem
- naniosłem dwie warstwy lakieru Altax dąb
- przetarłem papierem ściernym, aby się tak nie świecił
- rozsiadłem się wygodnie i raz kręcąc się w lewo znalazłem się wyżej, a kręcąc w prawo - niżej
I tyle. W zamyśle miało być trochę ciemniejsze, ale wyszło jak wyszło. Jak oceniacie moją pracę? Końcowe dwie fotki to taki stołeczek/stoliczek zrobiony z tego co mi się walało pod nogami. Taka kontynuacja realizacji w stylu patyczanego krzesła. (klepki na siedzenie łączone z konstrukcją drewnianymi kołeczkami  :D )
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

Odp: Niemiecki, kręcony stołek.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:49:33 czas Polski »
c.d
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2016, 16:50:21 czas Polski »
c.d.

PS: Przepraszam, znowu zapomniałem poobracać zdjęć. Postanawiam poprawę i proszę o wybaczenie...  ;) ;D
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2016, 16:52:35 czas Polski wysłana przez Rizer »
                                                                Abraham Maslow

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2016, 17:02:36 czas Polski »
Rizer - siedzisko strugałeś czy szlifowałeś? Te sęki mogły by utrudniać struganie bez wyrwań...

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2016, 17:30:13 czas Polski »
Próbowałem strugać, ale po pierwszych wyrwaniach przerzuciłem się na szlifierkę taśmową (parkside - z przeceny z lidla).
                                                                Abraham Maslow

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2016, 17:41:24 czas Polski »
Ładnie zrobione, tylko to sękate siedzisko. Może wypaść, może pobrudzić żywicą spodnie. Patyczane taborety  można by wypleść korzeniem z sosny. Teraz jest dobra pora na pozyskanie korzeni do wyplatania. Co Ty o tym sądzisz ?

Offline Rizer

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2016, 17:50:06 czas Polski »
Te sęki na pewno nie wylecą, są mocno zrośnięte z drewnem, poza tym nie pobrudzą żywicą bo są na nich dwie warstwy lakieru. Co do wyplatanych siedzisk, to aż do zrobienia tego stołka myślałem, że wygodniejszych nie ma. Jak zrobiłem to krzesło to stwierdziłem, że lepsze są drewniane, profilowane( bo te klepki są lekko łukowate). Na wyplecenie siedziska korzeniami musiałbym parę drzew załatwić :) poza tym nawyrywałem się już korzeni wystarczająco, żeby wiedzieć, że to nieprzyjemna robota :)
                                                                Abraham Maslow

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2016, 18:10:28 czas Polski »
Tak myślałem, że pomalowałeś, co do korzeni to kto Ci każe wykopywać tak, żeby zniszczyć drzewo. Teraz jest okres ścinki, i ze ściętych drzew można korzenie pozyskać. A nawet gdybyś z tych krzywych drzew co rosną na piasku  po jednym czy dwóch  korzonkach wyciął, to nic im  nie będzie, odrodzi się jak nic.  Jak pamiętam zawsze pozyskiwali korzenie, grabili ściółkę w lesie, wypasali bydło. Lasy były czyste, nie zarośnięte jeżynami i innym badziewiem, rosy grzyby i jagody i było dobrze. A teraz nawet nie możesz pospacerować, bo albo jeżyny cie poranią, albo się potkniesz o gałąź, i cały urok lasu pryska.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2016, 19:27:28 czas Polski »
Super ten stołek, szczególnie urzekła mnie wyglądem śruba :).
Dobra robota.

Co do uroku lasu, to ja jestem zdania że las uporządkowany posadzony w rządkach po prostu traci urok.
Ja największą przyjemność czerpię z chodzenia po tych "dzikich" lasach gdzie natura sama kreuje wygląd podłoża i otoczenia ;).

Offline Jureq

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2016, 20:14:04 czas Polski »
fajny mebel i do tego z amortyzacją - to była technologia :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję