21 Czerwca 2026, 00:32:11 czas Polski

Autor Wątek: Zestaw strugów?  (Przeczytany 2884 razy)

Offline Kali

Zestaw strugów?
« dnia: 05 Stycznia 2016, 12:06:59 czas Polski »
Hej

Nosze sie z zamiarem kupna strugów do warsztatu i znalazłem takie cudo.
Co myślicie o takim zestawie strugów? Czy jest godny zainteresowania za takie pieniądze?
http://www.uni-max.com.pl/zestaw-hebli-recznych/d/

Klo

• Gość
Odp: Zestaw strugów?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2016, 12:25:00 czas Polski »
Jest OK, ale wstrzymaj się i obserwuj. Raz na jakiś czas są spore obniżki.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2016, 13:55:49 czas Polski »
Ta "czwórka" będzie miała prawdopodobnie duży luz na regulacji ,4-6 obrotów do odwrócenia kierunku przesuwu noża - widać to rozmiarze płatków widełek w stosunku do rozmiaru gniazda na nakrętce regulacyjnej plus dojdzie do tego luz w otworze łamacza wiórów. Ale ogólnie idzie się do tego przyzwyczaić Mam jeden taki strug i nie jest źle. Po systemie regulacji położenia żaby to mógłbym powiedzieć ,że robi te strugi ta sama fabryka w Indiach ,która wytwarza strugi pod marką Macallister dla Castoramy. Ze zdjęcia można by powiedzieć ,że to wyższa półka niż te strugi dla Castoramy. Generalnie oferta nie jest zła. Za te pieniądze jednak mógłbyś mieć dwa używane Stanley'e oczywiście do renowacji ale opłaca się. Ja kupiłem taki od Arka (@Arek15) i jestem zadowolony - inna jakość życia ;) :D

Offline Przemcio

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:18:37 czas Polski »
Arek na dniach bedzie wystawiał coś wiec warto poczekac :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2016, 21:54:10 czas Polski »
To Ty je wystawiasz , czy kupiłeś już ?

Offline Kali

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2016, 21:57:16 czas Polski »
Chciałbym kupić :) ale nie wiem czy sie nadają jako pierwsze nabytki w warsztacie czy dałoby rade zrobić z nich w miarę uniwersalny zestaw. Do tej pory nie miałem do czynienia ze strugami.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2016, 08:38:27 czas Polski »
Kali - nie ma czegoś takiego jak zestaw strugów. Na początek wystarczy "4" i "5" ewentualnie jakiś mały "block" do erkowania krawędzi itp. Potem wg. potrzeb. Myślę, że jeżeli chciał byś pracować wyłącznie strugami to "zestaw" składał by się z 30-50 strugów :D
Z linków które podałeś:
2 i 4 - "4" Handyman i "4" Bailey - ze wskazaniem na Baileya
RB 10 - ewentualnie - przyda się do robienia wręg, chociaż ten model (a raczej seria) nie jest zbyt udany - nie jest to strug płaszczyznowy i nie ma nic wspólnego z wygładzaniem albo prostowaniem powierzchni.
Resztą nie zawracaj sobie głowy.

Offline Kali

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2016, 13:27:08 czas Polski »
Dzieki za odpowiedź. "4" Bailey'a już zamówiona, teraz czekam na przesyłke z poczty. Została do kupienia jakaś "5" ale to na spokojnie:)