29 Kwietnia 2026, 13:48:31 czas Polski

Autor Wątek: (Opis) Strug ciesielski Makita 1806B  (Przeczytany 5342 razy)

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
(Opis) Strug ciesielski Makita 1806B
« dnia: 29 Marca 2015, 18:32:56 czas Polski »
Witam.
Chciałbym Wam zaprezentować sprzęt typowo ciesielski. Jest nim strug Makita 1806B.
Zacznijmy walizki transportowej. Wygląda jak skrzynia na amunicję , wykonana ze sklejki. do otwarcia służy wyjmowana górna płyta.
Zaglądając do wnętrza ukazuje się nam strug, odpowiednia kombinacja pozwala nam go wyjąć ze spasowanego gniazda.
Pierwsze wrażenie - jest co dźwigać,  waży niecałe 9 kilogramów.
Budowa urządzenia raczej nie należy do futurystycznych, stylistyka jakby ciosana kataną, typowe narzędzie do pracy
Nie da się ukryć że strug jest niewielki, stopa od początku do końca ma 525mm. Szerokość zbioru wynosi do 170mm. łatwiej jest wykończyć i  wyprowadzić "prostą" na belkach.
Wał struga rozpędza się do 15000 obr/min dzięki silnikowi elektrycznemu o mocy 1200W. Wał jest wyposażony w dwa noże ze stali szybkotnącej. Zbiór można ustawiać bezstopniowo od 0 do 2mm.
Zderzak równoległy jest mocowany po obu stronach bez możliwości ustawienia szerokości roboczej, w zamian możemy ustawić sobie dowolny kąt na zderzaku.
Dobrym udogodnieniem jest uchwyt z tyłu struga na przewód, możemy sobie ustawić z której strony struga ma się ciągnąć, geniusz.
Producent przewidział możliwość umocowania struga do góry stopą jako wyrówniarkę, taki stojak można dokupić.
na wyposażeniu standardowym jest
-walizka drewniana
-uchwyt do ostrzenia
-kątownik do kalibracji kata prostego i 45
-klucz imbusowy
-króciec do odciagu wiórów
Strugałem już tym belkę jesionową ok 16 cm, powierzchnia idealna, szedł bez zająknięcia. Próbowałem też jako równiarka, jak na warunki "polowe" to ok. niedługo będę obrabiał belki z dębiny też ok 16 cm i postaram się udokumentować. Teraz fotki

Pozdrawiam

kozio

• Gość
Odp: (Opis) Strug ciesielski Makita 1806B
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2015, 20:31:51 czas Polski »
Kawał sprzętu, czekamy na film.

Offline GoPablo

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2016, 17:25:55 czas Polski »
Też rozważam jego zakup, mam okazję kupić go za 2540zł, jakie wrażenia po dłuższym użytkowaniu??

Offline RobRob

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2016, 22:46:43 czas Polski »

Offline quadrat1985

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2016, 06:47:21 czas Polski »
Ja używam takiego struga już prawie 3 lata i mogę powiedzieć ze sprzęt godny polecenia ;)

Strugałem nim głównie sosnę przy (dachy z nadbitką i końcówkami struganymi).

Co do samego sprzętu nie mam zastrzeżeń...mógłby mieć ten centymetr szerokości więcej bo zwykle mam w projektach krokwie o wys 18cm ;)
no i jeszcze waga urządzenia....ręce odpadają czasami ale na to nie ma rady ;)

Fajny pomysł z tym ustawieniem go do góry nogami jako wyrówniarkę, o tym nie pomyślałem  ;) trzeba będzie dorobić jakiś stolik ;)

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2016, 19:14:00 czas Polski »
Witam. strug zdaje egzamin, potwierdzam co napisał poprzednik. Mimo że strug w pozycji roboczej leży na materiale to naprawdę można się zmęczyć. Przy struganiu sosny pomaga płyn poślizgowy, wtedy żywica nie zatrzymuje maszyny, poza tym bez zastrzeżeń. Polecam

Offline Jureq

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2016, 21:14:58 czas Polski »
Tu masz taniej
http://allegro.pl/strug-makita-1806b-170mm-i5948417916.html

z tym taniej to potem może być drożej - to nie jest oficjalny dealer Makity, sprzęt jest z prywatnego importu i nie dostaniesz gwarancji na 3 lata
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję