02 Maja 2026, 21:53:32 czas Polski

Autor Wątek: Mały konkursik wiedzy.  (Przeczytany 5558 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Mały konkursik wiedzy.
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Stycznia 2016, 03:59:41 czas Polski »
Rafalx
Gratuluję znajomości tematu oraz  refleksu  :)

Lirorobert
Fajny konkurs ,po takim ostrzeniu , to strugi i dłuta same będą robić :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Stycznia 2016, 09:32:01 czas Polski »
Dobrze by było

Jutro wysyłam.
Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Stycznia 2016, 12:04:00 czas Polski »
Robert możesz odpowiedzieć na moje dwa pytania , są w moim poście na poprzedniej stronie wątku.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Stycznia 2016, 14:22:53 czas Polski »
Przepraszam Krzysiek.
Nie zauważyłem.

Firma gdzie patrzyłeś to miejsce gdzie ja sie zaopatrzyłem.
Nie polecam wody tylko specjany olej który też mają.
Z wodą to rdza sie pojawi.
A na ile wystarczy? Nie mam pojęcia. Nie sprawdzałem.
A jeśli chodzi o trwałośc to jast to produkt przyklejony do szkła więc nie jest łatwo rozedrzeć, a jednocześnie nie zalecam szlifowania w oby kierunkach,
Tylko do siebie. Ja mam jeszcze specjalny przyrząd Veritas do pozycjonowania dłuta aby kąt był stały.
Jutro zrobię jakis filmik.

Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Stycznia 2016, 16:36:47 czas Polski »
Dzięki Robercie.
Jeśli chodzi o kierunek posuwu to pewnie źle się wysłowiłem. Kierunek mam zawsze ten sam - do siebie ( też ostrze w przyrządzie ,który sobie sam zrobiłem ) ale przekręcam papier o 180 stopni żeby wykorzystać całą jego długość. Dlatego napisałem ,że robię 200 ruchów. Nie wiem czy to jest w tej chwili takie ważne. ;) :D Bardzo chętnie zobaczę jak wychodzi ostrzenie na tych papierach z 3M. Ja używam , jak pisałem papierów wodnych kupionych w Polsce, można te same kupić na Amazon'ie albo w necie francuskim tylko ... są cztery razy droższe.
Jeśli natomiast chodzi o rdzę , to po ostrzeniu poleruje obie strony na płaskiej równej desce natartej pastą polerską . Przywiozłem sobie z Polski pastę w postaci takiego zielonego batonu, ale można użyć też zwykłej kredy do rysowania.
Wkurza mnie ,że wszystko większość takich "duperel "muszę przywozić z Polski ( raz w roku ) bo albo tutaj rzecz taka dla amatorów ( osób nie prowadzących firmy) jest niedostępna albo ceny są jak z "kapelusza". I potem wracam obładowany jak wielbłąd i Żona nosem kręci bo by też chciała zabrać i barszcz w proszku i koncentrat buraczany - a auto swoją pojemność  niestety ma. A rządzi ten co kierownice trzyma, czyli ja  :D

Offline rafalx

« Odpowiedź #35 dnia: 17 Stycznia 2016, 18:00:03 czas Polski »
Dzięki wszystkim,po prostu się udało ,ale zastrzeliłeś mnie tym że ten papier jest samoprzylepny.Widziałem taki gdzieś na jakimś angielskim filmiku i zastanawiałem się ile wody upłynie zanim będzie też dostępny u nas.
Pozdrawiam
Rafał Ulfig

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Stycznia 2016, 19:27:14 czas Polski »
Krzyśku, miałem na myśli rdzę powstałą na papierach. Pozostawiony urobek na papierze zardzewieje.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Stycznia 2016, 20:10:34 czas Polski »
Widziałem taki gdzieś na jakimś angielskim filmiku i zastanawiałem się ile wody upłynie zanim będzie też dostępny u nas.
Daneb Puchalski na klipach Lie-Nielsen'a "marnuje" taki papier z rolek. Taka rolka kosztuje kilkadziesiąt funtów - wolę już przyklejać papier wodą do szkła  ;) :D. A na serio ,jak byłem ostatni raz w Polsce pół roku temu to pytałem się znajomych prowadzących sklep z narzędziami itp o taki papier ,ale wtedy przy najmniej o niczym takim nie słyszeli. Jak ktoś obejdzie patent 3M na sposób kontaktu warstwy klejącej z szorstkim chropowatym podłożem i żeby jeszcze klej nie odrywał się i nie zostawał na ziarnach to wtedy zwiększy się podaż i spadną ceny. Tak myślę , ale może się mylę ???

Pozostawiony urobek na papierze zardzewieje.
Robercie szanowny używam papieru wodnego od kwietnia 2015 i jeszcze mi żaden nie zardzewiał ;D
Patent jest taki ,że używa się płynu do mycia okien i nie za dużo. Zanim zacznie rdzewieć zdąży wyschnąć ;) :D
Pozdrowienia