12 Czerwca 2026, 09:39:57 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa pod ukośnicę i wiertarkę - urządzanie "warsztatu"  (Przeczytany 7171 razy)

Offline Przemcio

Odp: Zabudowa pod ukośnicę i wiertarkę - urządzanie "warsztatu"
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudnia 2015, 16:21:00 czas Polski »
A używasz non stop ukośnicy?? Bo może żeby tak nie sterczała zrobić ja wsuwaną lub chowaną w blat.
Ja u siebie właśnie tak zrobiłem właśnie dlatego ze nie używam non stop a rozłożona jest nieporęczna.
Chcąc użyć ukośnicy rozłożenie zajmuje 5s :)

Offline marek20

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudnia 2015, 16:31:07 czas Polski »
witam mam pytanie odno

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2015, 18:50:05 czas Polski »
witam mam pytanie odno
Może być problem z odpowiedzią :)

Ja u siebie właśnie tak zrobiłem właśnie dlatego ze nie używam non stop a rozłożona jest nieporęczna.

Pochwal się zdjęciem.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudnia 2015, 19:07:30 czas Polski »
Proszę Cie bardzo.

Taka jest złożona.  Funkcjonalny stolik :)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudnia 2015, 19:12:03 czas Polski »
W razie potrzeby użycia działa to tak :)

1).Szybkie zdjęcie blatu.
2). Otwarcie szafki
3). Otwarcie ukośnicy
4). Zamknięcie szafki

Tadam :)

Teraz jeszcze dorobię skrzydła otwierane jako podpórki pod dłuższe dechy do ciecia ze stoperami :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Grudnia 2015, 19:53:41 czas Polski »
Fajne więc pewnie zgapie :)

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:01:43 czas Polski »
Proszę Cie bardzo.

Taka jest złożona.  Funkcjonalny stolik :)

Kuuurczę, fantastyczny pomysł. Zaczynam żałować.. Pewnie bym zmienił plan gdyby udało mi sie zrobić coś takiego właśnie, a obecnie planuję zrobić jeszcze zabudowę za piłą, szafki na narzędzia, szuflady, wnęki - coś w stylu Jay Batestego co ma Jay Bates, jeżeli ktoś kojarzy z YouTube. Ale Pomysł naprawdę świetny, z miłą chęcią zobaczyłbym jeszcze inne podobne rozwiązania. Zastanawiam się, czy ostatniej szafki nie użyć jako stolika pod frezarkę, ale odpada mi frezowanie większych elementów, ze względu na to, że to przy ścianie.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:28:48 czas Polski »
Cieszę się że się podoba ;)

Musze chyba założyć nowy temat ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:52:35 czas Polski »
MrMaly z tymi palcami chodzi o palce od stop bys mogl blizej stanac. Cos nie moge zacytowac.

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Grudnia 2015, 21:34:32 czas Polski »
MrMaly z tymi palcami chodzi o palce od stop bys mogl blizej stanac. Cos nie moge zacytowac.

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 przy użyciu Tapatalka

Ahh więc to tak :) Będę pamiętał na przyszłość, tutaj to chyba już nie opłacalne przerabiać. L

Cieszę się że się podoba ;)

Musze chyba założyć nowy temat ;)
Czekam niecierpliwie :)

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2016, 21:04:08 czas Polski »
Witam ponownie po kolejnej przerwie, nazwijmy to świątecznej ;) Bo przez te święta i pracę nie można było spokojnie się zająć warsztatem...

Załączam kolejne zdjęcia oraz zmiany jakie mniej więcej nastąpiły:
- Wiertarka w końcu trafiła na swoje miejsce, została przykręcona śrubami M10, a między nią a blatem wsadziłem po podkładce, aby ją nieco podnieść, tak, aby po położeniu płyty 22mm wszystko było w miarę równo - no i powiedzmy, że jest znośnie.
- Szufladka obok wiertarki - zostało tam trochę miejsca więc postanowiłem szybciutko nim zabuduję to zrobić tam malutką szufladkę, aby trzymać takie pierdoły jak klucz do wiertarki itp. gadżety przydatne przy wierceniu. Aby szufladka nie była zbyt wąska stwierdziłem, że prowadnice dam od spodu (akurat takie małe prowadnice posiadałem) i zrobiłem zagłebienia, aby ją możliwie jak najbardziej pogłębić. Problemem był brak dłut, a frezarka się nie mieściła (opcja zdjęcia wiertarki albo co gorsza rozebrania szafki już nie wchodziła w grę) więc przemęczyłem się z dremelem i tępym frezem do niego. Muszę jeszcze dorobić do szufladki dwie maskownice na szyny, bo okazało się, że trochę za głęboko je wpuściłem i nie "wyjadą" jak im nie zrobię otworu z przodu.... No trudno.. człowiek uczy się na błędach. Sama szufladka jest ze sklejki 4mm. W zasadzie jest to moja pierwsza szuflada w życiu chyba :P
- Obudowa wiertarki od góry - zamknąłem wszystko już co chciałem, więc można powiedzieć, że mebelki od góry są już zakończone, nie licząc nadstawki, która pewnie teraz będzie powstawać.
- Przy okazji robienia szufladki stwierdziłem, że nie da się już nic zrobić bez dodatkowych ścisków (posiadałem aż dwa, takie najgorsze najtańsze i kilka sprężynowych) tak więc zakupiłem 4 sztuki 300mm yato i 4 szt. 300mm jednoręcznych jakiś topexów, i dodatkowo nie wiem czy się przyda ale tez jakies najtańsze kątowe 4 sztuki. Wiem, że szału nie robi, ale żeby coś przytrzymać czy skleić powinno wystarczyć to topexowe ustrojstowo, a jak trzeba mocniej przycisnąć to Yato... W planach budowa rurowych, ale najpierw warsztat ;)
- O osłonie na wiertarkę wiem, pamiętam. Jeszcze wymieniałem pasek, rozbierałem koła pasowe bo ocierało coś i teraz już jest niemal idealnie to można się za nią zabrać.
- Szuflady zostaną pewnie na koniec, ze względu na fakt iż płyta może mi się zwyczajnie nie zmieścić do pokoju i nie mam gdzie jej teraz pociąć :( Ale najpierw spróbuję wejść z OSB, jak się uda i zrobię nadstawkę to wtedy zobaczymy czy się uda z szufladami.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2016, 22:42:18 czas Polski »
Oczywiście zapomniałem dopisać - zrobiłem także wstępnie to co wcześniej zaplanowałem czyli dociągnięcie prądu oraz powietrza.
Prąd - przewód 5x4mm^2 wpiąłem w bezpiecznik B32, na którym jest gniazdo w garażu (raczej szansa że będą równocześnie używane jest znikoma). W Warsztacie planuję dać puszkę z bezpiecznikiem 3x16A do gniazda 16A do wiertarki oraz 1xB16 do innych elektronarzędzi (raczej też większej mocy nie będę używał, chyba że pojawi się jakiś odciąg to dołożę pewnie kolejny bezpiecznik).
Co do powietrza, to póki co jest to tylko rurka pex, od strony kompresora przejście na wężyk i szybko złączka do kompresora, od strony odbioru przejście na wężyk i odwadniacz z regulacją. Póki co wszystko "wisi" i zostanie zamontowane pewnie dopiero kiedy pojawią się nadstawki, ponieważ na razie nie ma za bardzo na to miejsca. Umieszczenie gniazda na ścianie raczej odpada, gdyż to miejsce nadstawki więc pewnie do niej zostaną przykręcone gniazda. Co do powietrza to myślę że gdzieś z lewej strony mebelków, ale muszę to jeszcze przemyśleć :)