20 Maja 2026, 02:54:14 czas Polski

Autor Wątek: Podstawy frezowania  (Przeczytany 1838 razy)

Offline Kali

Podstawy frezowania
« dnia: 03 Lutego 2016, 23:10:30 czas Polski »
Hej

Jako, że "nadejszła wiekopomna chwila" i wreszcie nabyłem moją pierwszą frezarkę z juli mam pytanie. Mianowicie jak prawidłowo ustawiać głębokość frezowania. Bo nie do końca pojmuje opis z instrukcji. Jakieś porady, triki? Jak wy to robicie?

Może macie jakieś rady dla nowicjusza 

Offline Henry

Odp: Podstawy frezowania
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2016, 23:29:30 czas Polski »
W górnowrzecionowej? Klasycznie to opuszczam do głębokości którą potrzebuję przymierzając frez do materiału, opuszczam ogranicznik, podnoszę i zaczynam frezować. A jak chcę na konkretny wymiar to najpierw stawiam na stole i ustawiam frez na równo ze stopą. Potem ogranicznik głębokości ustawiam tak żeby do dołu miał tyle ile chcę głębokości (używając jakiegoś klocka albo np. wiertła o konkretnej średnicy). A potem włączam i frezuję coraz głębiej. Tego obrotowego ogranicznika na dole zazwyczaj nie używam - ręcznie opuszczam frez po każdym przejściu "o trochę" zależnie od materiału.
Jak mam coś bardziej precyzyjnego to najpierw robię na próbnym kawałku i jak się głębokość nie zgadza to pokręcam śrubą dokładnej regulacji ogranicznika (przy uniesionym frezie oczywiście) i próbuję jeszcze raz