29 Kwietnia 2026, 23:22:44 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie z klinem, czy bez?  (Przeczytany 7020 razy)

kerry

• Gość
Odp: Cięcie z klinem, czy bez?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2016, 08:29:41 czas Polski »
A działa to w ten sposób że po przecięciu materiału klin nie pozwala na kontakt drewna z zębem "za piłą" Gdyby go nie było to zęby rysowały by drewno.
No właśnie coś takiego dzieje się na mojej śmiesznej pilarce stołowej z Ciastoramy. Była tania, bez regulacji wysokości, ale za to moja pierwsza:) Nie miałem śmiałości pytać na forum, co może być powodem tych "zębich śladów"... Klin jest, wyregulowany tak jak powinien, a ślady na materiale zostają... Klin nie jest jakiś wysokiej klasy, może jest skrzywiony? A może to lekkie bicie tarczy?
Pilarka taka: http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/stolowe/pilarka-stolowa-do-drewna-nutool-800-w.html - można się śmiać:)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2016, 08:52:10 czas Polski »
Przyczyną może też być złe ustawienie prowadnicy. Jeśli nie jest równolegle do tarczy i dystans zwęża się, to prowadnica bądzie bardziej dociskała materiał, co może spowodować ugięcie się klina i przybliżenie materiału do zębów i w rezultacie rysowanie. Domyślam się że rysy są od strony prowadnicy.
A pytać się ni bój.
Po to jest to forum.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2016, 08:57:18 czas Polski »
A pytać się ni bój.
Po to jest to forum.
:)
Dzięki, sprawdzę faktycznie prowadnicę... Nie muszę dodawać, że ona też nie jest wysokiej klasy?:)

Offline pawel49

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2016, 09:53:25 czas Polski »
kerry, z moich obserwacji wynikają dwie rzeczy. Ślady zębów widać na materiale, gdy:
- tarcza jest brudna - jeśli rozcinasz sosnę, to po paru cięciach na tarczy już osadza się warstwa brudu. Potem twardnieje i powoduje brzydką linię cięcia
- jeśli używasz tarczy o małej ilości zębów (takiej do rozcinania desek wzdłuż) uzyskanie idealnej powierzchni cięcia jest raczej trudne, ślady zębów tak czy tak widać.