18 Czerwca 2026, 12:31:33 czas Polski

Autor Wątek: Żywica poliestrowa i MDF  (Przeczytany 8423 razy)

Offline Przemcio

Odp: Żywica poliestrowa i MDF
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2016, 21:51:56 czas Polski »
No to jesteś w domku. Olej lakiernicze i śmiało uderzaj :)
Ja korzystałem kilka razy wysyłkowo. Towar maja pierwsza liga :)
Wagę tez u nich kupowałem :) 

Offline jurd

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2016, 22:10:34 czas Polski »
Mogę ci dać jakiegoś plusa? Niestety nie potrafię znaleźć tej opcji.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2016, 22:14:27 czas Polski »
Nie musisz :) chyba nie ma już tej opcji ale cieszę się ze mogłem pomóc :)

Pozdrawiam :)

Offline jurd

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Stycznia 2016, 20:10:51 czas Polski »
Mam coś pecha z tą żywicą :). Zrobiłem dzisiaj próbę z większą ilością utwardzacza i też kicha. Gostek z żywice.eu nie odbiera telefonów i nie reaguje na maile. Nie chce mi się tam jechać by pocałować klamkę. Poczekam jeszcze trochę a w tym czasie zajmę się czymś innym.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2016, 10:50:57 czas Polski »
Jak już Ci się uda osiągnąć zadowalający efekt, to pochwal się rezultatem. Jestem ciekaw, jak to się sprawdzi jako wykończenie blatu do elektronarzędzi.

Offline jurd

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Stycznia 2016, 07:50:31 czas Polski »
Kupiłem w końcu inną żywicę i wziąłem się do roboty. Chyba jednak nie wyszło tak jak oczekiwałem ;). Rozprowadzałem szpachlą bo było dosyć gęste. Powłoka jest ok ale jak widać same smugi. Muszę to wyszlifować i nanieść drugą warstwę ale już wałkiem.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Stycznia 2016, 10:43:23 czas Polski »
No i bardzo dobrze jest. Te smugi powstały przez to ze mdf nie równo pije. Teraz daj przeschnąć przeleć papierem dla wyrównania i pomaluj jeszcze raz. Jeśli nie przetrzesz powstanie juz jednolita warstwa.  Chociaż ja bym tego nie darł za mocno tylko pomalował jeszcze raz o ile mocno sie klei. Jeśli nie to tylko zmatowić i druga warstwa.

Dopiero po wyschnięciu drugiej bym szlifował. Teraz jak pomalujesz żywica juz nie będzie wsiąkać a dodatkowo zniweluje sama sporo nierówności poziomując się troszkę.

Po wyschnięciu pełnym drugiej warstwy dopiero szlifuj. Jak masz szlifierkę mimośrodowa to nie używaj gradacji ponizej 120 czyli (40,60,80) bo narobisz głębokich bruzd których przy tak cienkiej warstwie potem nie zniwelujesz. Drobniejszymi papierami będzie od razu będzie się gładziej robiło.

Offline Przemcio

Żywica poliestrowa i MDF
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Stycznia 2016, 10:45:04 czas Polski »
Chociaz widze po dokładnym przyjrzeniu ze na rantach podniosla mdf. Wyrównaj to przed kolejna warstwa troszkę nawet nożykiem jeśli mokro na mokro idziesz.

Offline jurd

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:08:11 czas Polski »
Przemcio, za późno przeczytałem twoje wskazówki. Zdążyłem już się zabrać za szlifowanie. Użyłem papieru 280 i też się trochę popsuło. Nie całkiem wyschnięte kawałki żywicy zaklejają papier i co najgorsze przyklejają się z powrotem na blat. Wziąłem więc metalowy liniał (z braku cykliny) i zeskrobałem nierówności. Na to poszła druga warstwa żywicy i wygląda to już dużo lepiej. Może dlatego, że tym razem rozprowadzałem żywicę wałkiem. Gdybym użył wałka za pierwszym razem było by dużo lepiej.

Chociaz widze po dokładnym przyjrzeniu ze na rantach podniosla mdf. Wyrównaj to przed kolejna warstwa troszkę nawet nożykiem jeśli mokro na mokro idziesz
Nie podniosło. To złudzenie optyczne :D. W każdym razie po przeszlifowaniu 280 miałem fajną gładką powierzchnię.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Stycznia 2016, 17:20:45 czas Polski »
Daj temu teraz poprzednie wyschnąć.

Jesli jutro bedzie sie kleić powierzchownie mimo utwardzenia to spróbuj podgrzać powierzchnie a potem schłodzić. W razie W powtórz.

Niektóre żywice potrafią się przez jakiś czas kleić lekko powierzchownie.

Na blat tak jak pisałem wcześniej fajny jest żelkot z korektorem parafinowym. Powierzchnia po utwardzeniu, wyszlifowaniu i wypolerowaniu jest estetyczna i śliska. Wyglada i zachowuje się jak zewnętrzna powierzchnia np Jachtu. :)

Offline jurd

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:02:39 czas Polski »
jesli jutro bedzie sie kleić powierzchownie mimo utwardzenia to spróbuj podgrzać powierzchnie a potem schłodzić. W razie W powtórz.

Już wczoraj tak chciałem przyspieszyć cały proces ale opalarka odmówiła współpracy. Można palnikiem?

Offline pawel49

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Stycznia 2016, 21:12:38 czas Polski »
I jak wyszło? Bo robię sobie piłę stołową i może się pokuszę o właśnie żywicę.

Offline jurd

« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lutego 2016, 12:05:19 czas Polski »
Najpierw użyłem opalarki ale ta moja to jakaś taka słaba i w końcu sięgnąłem po palnik (raz się żyje :D). Palnik jest IMHO wygodniejszy w użyciu i widać obszar, który się nagrzewa. Nie wiem jak to opisać, trzeba samemu spróbować.
Powierzchnia jest gładka ale taki delikatny baranek. Na pewno będę to jeszcze raz szlifował drobnym papierem. Mój plan był taki by to nasączyć żywicą i po wyszlifowaniu nawoskować. Tak to się pewnie skończy tylko nie wiem czy dam jeszcze jedną warstwę żywicy czy nie.
Według mnie mdf tak potraktowany doskonale się nada na blat pilarki. Musisz jednak uważać przy obróbce, przenoszeniu, bo łatwo można uszkodzić "kanty". Zewnętrzne brzegi najlepiej lekko sfazować przed nasączaniem żywicą. Mój obecny blat z pilarki stołowej to laminowana płyta meblowa, którą na pewno zamienię na blat z mdf.

Na blat tak jak pisałem wcześniej fajny jest żelkot z korektorem parafinowym. Powierzchnia po utwardzeniu, wyszlifowaniu i wypolerowaniu jest estetyczna i śliska. Wyglada i zachowuje się jak zewnętrzna powierzchnia np Jachtu.

Nie chcę używać jeszcze czegoś dodatkowego. Podoba mi się kolor powierzchni z mdfu nasączonego żywicą :).