10 Maja 2026, 14:44:03 czas Polski

Autor Wątek: geometria dłuta  (Przeczytany 6439 razy)

Offline aramis44

geometria dłuta
« dnia: 13 Kwietnia 2016, 08:23:41 czas Polski »
Witajcie.

Tym razem temat nie dotyczy kątów krawędzi tnącej, lecz geometrii całej głowni dłuta płaskiego. Do czego dążę? Otóż mam garść dłut pamiętających zapewne króla Ćwieczka i chciałem je "uruchomić". No bo ja lubię stare narzędzia, a co?

Problem pojawił się w momencie kiedy chciałem je zamontować w prowadniku do ostrzenia. Okazuje się, że wszystkie dłuta jakie mam są szersze przy ostrzu i węższe przy uchwycie (szkic w załączniku). Różnice wahają się od 0,5mm do nawet 2mm. Jako że mam prowadnik działający na zasadzie tego: https://sebaskas.files.wordpress.com/2015/03/img_1041-small.jpg
to bazując dłuto do bocznej krawędzi nie uzyskuję kąta prostego między krawędzią tnącą a osią dłuta.

Moje pytanie brzmi - czy taka zbieżność szerokości dłuta jest normalna, czy może to urok starych dłut (i trzeba ostrzyć je z ręki lub w prowadniku z górnym dociskiem) a obecnie produkowane są proste?
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Henry

Odp: geometria dłuta
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2016, 08:52:32 czas Polski »
W dłutach snycerskich to chyba normalny profil. W stolarskich nie wiem - ale wszystkie dłuta po dziadku były proste.
Może weź dwie metalowe płytki, przewierć dwie dziury po bokach na śruby i złap te dłuta między nie - wtedy byś mógł je wkręcić w swój przyrząd.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2016, 09:00:03 czas Polski »
czy taka zbieżność szerokości dłuta jest normalna, czy może to urok starych dłut

W praktyce lepsze od prostych , przy dłubaniu głębszych gniazd , bo się nie klinują. Myślę że mała zbieżystość nie wpłynie istotnie na twoją pracę z nimi , pomimo niedoskonałego kąta prostego  ostrza.

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2016, 09:34:22 czas Polski »
Przy głębokich gniazdach to chyba takie są gorsze bo trudniej zachować prostopadłość

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2016, 10:17:58 czas Polski »
Henry -błądzisz .
Co Ci da prosta krawędź , jak będziesz krzywo dłutował- to jest teoria

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2016, 10:46:30 czas Polski »
Ale przynajmniej będę widział że krzywo idzie.

Offline aramis44

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2016, 11:18:46 czas Polski »
Co Ci da prosta krawędź , jak będziesz krzywo dłutował
No właśnie o to by mi chodziło - czy niedokładny kąt prosty ostrza nie będzie powodował "ściągania" dłuta na jedną stronę?

Co do głębokiego dłubania - znalazłem w opisie dłuta gniazdowego Narexa info, że jest ono zbieżne - http://www.dluta.pl/product/dluto-gniazdowe-narex-premium.html właśnie z powodu który podał tomekz.
Wychodzi na to że albo polubię lekko skośne dłuta, albo będę musiał zrobić sobie kolejny prowadnik :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:16:03 czas Polski »
tomekz ma rację (co chyba nie dziwi), zbieżne dłuto ułatwia drążenie gniazd.

No właśnie o to by mi chodziło - czy niedokładny kąt prosty ostrza nie będzie powodował "ściągania" dłuta na jedną stronę?

Minimalne odchylenia krawędzi ostrza od prostopadłości rękojeści nie wpływa na pracę.
Kontynuując wątek wykonywania gniazd - nawet jeśli dłuto zacznie uciekać z jakichś względów na bok, to daleko nie ucieknie. Będzie odczuwalne hamowanie ostrza które zacznie wbijać się w bok gniazda. Ale żeby takie coś zaistniało, to dłuto musiałoby być na prawdę skośne, takie skośne jak fabrycznie.
Nie zapominajmy o tym, że gniazda wykonuje się z użyciem pobijaka. I podczas uderzenia dłuta, ważniejsze niż prostopadłość krawędzi jest trzymanie dłuta w pionie. Bo co z idealnej fazy, jak dłuto trzymamy pod skosem. Ono tnie tak jak zostanie uderzone - czyli prosto.
Podczas pracy bez pobijaka oczywiście dłuto może uciekać, ale to ma miejsce nawet z najlepiej naostrzonym dłutem. Chodzi o posuwanie dłuta przez docisk, kiwanie, itd.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:20:14 czas Polski »
Co do głębokiego dłubania - znalazłem w opisie dłuta gniazdowego Narexa info, że jest ono zbieżne -

Jest zbieżne ale inaczej niż te twoje na szkicu. Zbieżność występuje w płaszczyźnie prostopadłej do tej w jakiej zrobiłeś szkic.
Przeglądam często aukcje na Ebay i mogę Ci powiedzieć ,że co do kształtu dłut to bywają one bardzo różne. Bardziej skłaniałbym się do opinii ,że te Twoje są dłutami snycerskim a już raczej na pewno nie są dłutami do gniazdowania.

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:27:59 czas Polski »
Co do głębokiego dłubania - znalazłem w opisie dłuta gniazdowego Narexa info, że jest ono zbieżne - http://www.dluta.pl/product/dluto-gniazdowe-narex-premium.html właśnie z powodu który podał tomekz.

Boki są zbieżne? Nie widziałem tego dłuta na żywo ale po zdjęciach nie widać. Tylko góra wygląda na skośną.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:44:35 czas Polski »
Szymon dobrze to opisałeś.

Aramis - za dużo teorii . Masz fajne dłuta i nie przejmuj się że ostrze nie bedzie idealne, bo w końcu ile Ci zejdzie z kąta na szer np 16 mm ? Tego nawet nie zauważysz .  :o
Co będzie następowało z Twoim doświadczeniem   w dłutowaniu ?  , że one potracą swoją szerokość fabryczną , ale to będzie zauważalne po 20 latach  ;)
Na maszynę ,ostrzyć i do pracy. ;D

Offline aramis44

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2016, 19:06:48 czas Polski »
mała zbieżystość nie wpłynie istotnie na twoją pracę z nimi
Minimalne odchylenia krawędzi ostrza od prostopadłości rękojeści nie wpływa na pracę
I o taką informację (praktyczną) mi chodziło :)

za dużo teorii
Pamiętaj, że jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę w tematach dłubania drzewnego. A oglądając poradniki na YT czy czytając niektóre wątki (także tutaj) o ostrzeniu czy prowadnikach nowicjusz nabiera przeświadczenia, że bez dokładności do setnej części stopnia, japońskiego kamienia 8000 grit, papierów 0,5 mikrona i prowadnika conajmniej Veritasa to w ogóle nie ma się co brać do strugania patyka do kiełbasek  :P

Tak czy inaczej, podbudowany powyższymi poradami dziś wieczorem biorę się za dłuta. Dzięki Panowie za motywację ;)