13 Czerwca 2026, 12:12:31 czas Polski

Autor Wątek: Tani frez do korytek z lozyskiem gornym - gdzie kupic?  (Przeczytany 2508 razy)

Offline Fafi

Tani frez do korytek z lozyskiem gornym - gdzie kupic?
« dnia: 10 Lutego 2016, 21:55:32 czas Polski »
Hej,

Potrzebuje jak najtanszy albo tani i dobry (tani = mniej niz 50zl) frez do korytek z lozyskiem gornym.
cos takiego:
http://dlastolarstwa.com/glowna/460-frez-do-korytek-i-czasz
tylko ze ma byc maly - glebokosc max 10mm - ale lepiej zeby bylo mniej. szerokosc obojetnie - ale lepiej cos szerszego, inaczej bede musial frezowac na 2-3 razy.

musze wykonac kilka rowkow a niemam funduszy narazie na jakis lepszy.

Prosilbym o jakies namiary gdzie to moge kupic.
dzieki

Offline molu

Odp: Tani frez do korytek z lozyskiem gornym - gdzie kupic?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2016, 23:01:22 czas Polski »
Koniecznie z zaokrąglonymi końcówkami na krawędzi?

T.

Offline Fafi

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2016, 23:07:05 czas Polski »
w najgorszym wypadku moze byc prosty ale nie ukrywam ze lepiej taki zaokraglony :D

narazie kombinuje tak ze wystawiam frez z uchwytu o okolo 5mm i frezuje od szablonu w sklejce - ale tak to dlugo nie pociagnie no i sie szablon troche odksztalca bo jednak trzpien freza go szlifuje. A zalezy mi zeby to bylo w miare rowno i powtazalnie. wiec najlepiej "niski" frez z gornym lozyskiem.

Offline molu

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2016, 23:08:47 czas Polski »
A dlaczego nie użyjesz tulejki kopiującej?

T.

Offline Fafi

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2016, 23:22:37 czas Polski »
mam taka z zestawu do mojego bosha pof 1200.

Potrzebuje wyfrezowac kilka plytkich otworow: srednica 40mm glebokosc pomiedzy 5-10mm, najlepiej z zaokraglonymi dolami (leciutko). Zrobilem sobie szablon w sklejce 35mm i 40mm (innych wiertel ani cnc zeby ladnie wyciac niemam). I jade od szablonu, tuleja kopiujaca  jest szersza o okolo 2.5mm od najszerszego frezu jaki mam czyli srednica koncowa otworu jest mniejsza o 5mm, czyli wychodzi mi 32 i 35mm. jakbym mial wiertlo 45 to bym sobie zrobil wiekszy otwor, ale najwieksze wiertla w okolicy to 40stka. (otwornice mam ale takie za 5zl wiec bardziej wychodzi elipsa niz okrag).

Myslalem jeszcze nad wiertlem puszkowym 40mm (robilem testy 35mm ktore posiadam) ale wtedy jest ten slad od prowadnika/igly a to mi nie pasuje (i za duzo szlifowania zeby wyrownac - otwory w debie i jesionie).

juz sam niewiem, chyba za duzo kombinuje i przegapilem najprostsze rozwiazanie :D

Offline molu

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2016, 23:43:21 czas Polski »
Zawsze możesz podnieść szablon wyżej i użyć dłuższego (wyższego) frezu. Nie wiem czy uda Ci się kupić tak tanio jak napisałeś.
Prawie 30$ za chińczyka z przesyłką. 16mm wysokości.

T.

Offline Fafi

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2016, 00:21:06 czas Polski »
Nad tym tez myslalem zeby zrobic szablon w grubszym materiale, i uzyc jakiegos najtanszego frezu palcowego/prostego z lozyskiem gornym :/

Poszukam po sasiednich warsztatach czy ktos niema wiertla 45mm albo dobrej otwornicy - i uzyje tulei kopiujacej.

Na razie wychodzi w miare dokladnie z lekko wysunietym frezem i trzpien "idzie" po szablonie - ale szablon tego dlugo nie wytrzymuje bo zeby jak najmniej wysunac frez uzywam sklejki 6mm - i musze robic nowy. Otwor tez nie jest jakis super - musze szlifowac dol dremelem - a to dodatkowa robota.

Tak to jest jak sie nie ma kasy na normalne narzedzie to trzeba kombinowac :D