13 Lipca 2026, 01:36:14 czas Polski

Autor Wątek: Montaż wieńców dolnych - dlaczego akurat "tak"  (Przeczytany 4166 razy)

Offline kasopey

Montaż wieńców dolnych - dlaczego akurat "tak"
« dnia: 15 Października 2019, 21:22:05 czas Polski »
Szukałem po Interencie sporo i często znajdowałem informację, że niektórzy stolarze montują wieniec dolny tak jak to widać na rysunku po prawej ("stawiają" ścianki na wieńcu). Uzasadniali to faktem, że nie trzeba pamiętać o takim montażu nóżek żeby swoją krawędzią podpierały ściankę boczną - mniej roboty, a i korpus solidniejszy.
Moje pytanie: dlaczego zatem praktycznie wszyscy (i małe zakłady stolarskie, i wielkie fabryki) wybierają osadzanie wieńca wg. sposobu z lewego rysunku ("wpuszczają" go między ścianki)? Tutaj uzasadnienia nie udało mi się nigdzie znaleźć. Jedyne co sam wymyśliłem, to fakt, że szafka szczytowa w takim wariancie wyglądałaby brzydko bo byłby widoczny wieniec dolny, ale przecież ten argument traci sens dla wszystkich szafek "wewnątrz" ciągu kuchennego - ich boków przecież nie widać.

Zgaduję zatem, że jest jeszcze jakiś inny powód. Czy ktoś zna może argument za wyższością "lewego" sposobu nad "prawym"?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Montaż wieńców dolnych - dlaczego akurat "tak"
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2019, 09:22:49 czas Polski »
Czasami woda poleje sie po szafkach a i kondensacja występuje. W opcji po lewej skapuje po brzegu. W opcji po prawej będzie gromadzić się w miejscu połączenia i może zniszczyć szafkę.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2019, 09:25:44 czas Polski »
Dudatkowo często szafki robione są z płyt oklejknych laminatem ze wzorem i są wolnostojące. Boki wyglądają ładnie. Zaden zakład produkujący masowo nie będzie przestawiał linii produkcyjnej na kilka szafek.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2019, 12:49:55 czas Polski »
   Lewa wersja
Ładniej wygląda
wymiar  dna identyczny  jak  góra i przegrody
ułatwienie w ściskaniu mebla podczas klejenia
jednakowe wiercenie pod kolki i łączniki metalowe

Offline Andriu

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2019, 14:54:07 czas Polski »
Ja  robie  widoczne szafki  tak że bok dochodzi  do  podłogi, natomiast szafki wewnętrzne   wieniec  dolny  jest równy szerokości szafki, a to ze względu na przenoszenie większych obciążeń  na  nóżki meblowe.
w pozostałych meblach  komody, witryny  gdy  daję  grubszy wieniec  to  robię  go widoczny  czyli tak jak na  lewym rysunku