16 Czerwca 2026, 09:07:51 czas Polski

Autor Wątek: Boazeria angielska w przedpokoju.  (Przeczytany 1651 razy)

Amroz

• Gość
Boazeria angielska w przedpokoju.
« dnia: 30 Marca 2016, 20:48:29 czas Polski »
Witam wszystkich. Żona chciała by boazeria angielska w przedsionku. Ściana o długości 174cm i zalamanie 14cm. Zastanawiam się nad materiałem.  Lite drewno czy sklejka ? Jeżeli sklejka to okleina bukowa sosna jakos tak nie bardzo. Kolor jak w domach z filmów taki ciemny brąz,  orzech,  nie wiem jak go opisać jak w kancelariach filmowych :) Wykonczenie to chyba bejca i wlasnie co? Wosk napewno odpada w zimę mokre ubrania itp ( mam już ławę z wosku ładna ale jak z jajkiem) olejowanie? chyba jakos lakier bezbrawny badz połmat tak zeby trochę bylo czuć strukturę drewna.  Czytalem że sklejka bedzie dobra bo noe będzie się paczyła tak jak drewno lecz drewno to drewno. Napewno krawędź gorna "półeczka" z litego drewna. Nie znalazłem na jaką wysokość robi się błazerie.

Amroz

• Gość
Odp: Boazeria angielska w przedpokoju.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2016, 20:54:28 czas Polski »
Wzór i kolor z "salonu"

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2016, 21:11:34 czas Polski »
co do koloru to mi idzie coś w kierunku wiśni :)
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2016, 08:14:41 czas Polski »
Kolor już wybrany akurat w przedsionku musi być dobrany do drzwi wejściowych.

Mam pytanie czy jeżeli wybiorę sklejkę wykończoną "bukiem" i połączę z listwami ozdobnymi np. z sosny to czy będzie widać różnice drewna gdy zostanie zabejcowana i pomalowana bezbarwnym lakierem ?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2016, 11:20:20 czas Polski »
Moim zdaniem będzie widać różnicę, bo buk ma inny rysunek niż sosna, kwestia tego czy będzie to się rzucać w oczy czy nie. A dwa, zawsze można to potraktować jako specjalny zabieg, bo być może tak będzie wyglądać ciekawiej niż jakby było jednolicie.
Jak sklejka bukowa to i listwy bukowe można dać (ale będą raczej droższe).

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2016, 14:32:01 czas Polski »
Sosna i buczyna różnią się między sobą w sposób zasadniczy nie polecam takich połączeń  :)
Z ciekawości spytam  dlaczego sklejka ? czy jest oklejona obłogą ,fornirem ?