28 Kwietnia 2026, 11:17:50 czas Polski

Autor Wątek: Projekt wiaty - pytania  (Przeczytany 3167 razy)

Offline kosky333

Projekt wiaty - pytania
« dnia: 27 Grudnia 2021, 10:47:54 czas Polski »
Witam wszystkich forumowiczów,
jestem z Wami od jakiegoś czasu i przyglądam się pracy Waszej jako fachowców i niejednokrotnie jestem pod wrażeniem pomysłów oraz rozwiązań jakie stosujecie.
Postanowiłem wykonać wiatę garażową, ponieważ drewno coraz droższe, wiec czemu by tego nie zrobić właśnie teraz...:).
Mam małą zagwozdkę z doborem połączeń ciesielskich oraz rozwiązaniem mieczy bocznych w projekcie.
Projekt poniżej w wersji PDF 3D (działa tylko w Adobe Reader) oraz w STP )jeżeli trzeba w innym proszę napisać).
Mały opis: [zdj.1] Patrząc od frontu po prawej widać duży blok niebieski. Jest to budynek z małym spadkiem dachu (około 5st), do którego można się przyczepić. Po lewej widać wiatę, a raczej szkielet drewniany z 7 słupkami. Wiata jednospadowa - równo z budynkiem obok.
Moje pytania:
Jakie zastosować najlepiej połączenie cies. między słupem, a belką boczną i wiązarem - (połączenie tych 3 belek) [zdj.2]?
[zdj.3wyciecie_slupki.png]Czy zastosowanie takiego wycięcia w słupie ma tutaj sens? Uzasadnienie jest takie, że będzie lepsza sztywność.
Czy boczne miecze są wtedy potrzebne?
Jakie połączenie słup-miecz najlepiej zastosować? [zdj.4] Czop, z wrębem i śrubą, czy zwykłe doczołowe ze śrubą?
Czy widzicie miejsce, w którym można zastosować lepsze rozwiązanie (poł. cies)?
Przekroje:
słupy 140x140
belki wiązarowe 140x200 długie 5,1m
belki boczne 180x60
krokwie 140x80
miecze 120x120
Szerokosc wjazdu: 4,5m
Glebokosc: 4,5m
wysokosc 2,5-2,7m(5* spadu)

Pozdrawiam
Artur

Offline maximilianoo

Odp: Projekt wiaty - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2022, 22:22:20 czas Polski »
wszyscy tutaj boją się wiat jak ognia, nie wiem czemu.
Najpierw projekt, obliczenia itp itd, u mnie na wsi stała stodoła która na pewno nie miała obliczeń wytrzymałościowych połaczeń :)
- idealne połączenie które trzyma konstrukcje to jaskółczy ogon ale jest skomplikowane w wykonaniu.
zobacz arunde od mafell
co do połaczeń w narożnikach:
https://timberframehq.com/mortise-and-tenon-corner-joint/?utm_content=buffer38fc4&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer&epik=dj0yJnU9RUZ6ZUZIc0FaeHNaeEx1RkhHcy1teXdMTWVOR09aM3MmcD0wJm49LWxFZnZwSGdELW1rS3ZrYkdhVjF1QSZ0PUFBQUFBR0gzQUZ3
Jak chcesz więcej polecam pinteresta, tylko uważaj - bo te połaczenia często zmniejszają przekrój elementu a to należy uwzględnić w obliczeniach.
https://www.vermonttimberworks.com/learn/timber-frame-joinery/traditional/

ogólnie dużo tego na pintereście pod frazą: wood joints architecture

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2022, 18:16:32 czas Polski »
Nie chodzi o połączenia ale o przekroje elementów. Jakby się coś stało z wiatą i ktoś zosałby poszkodowany to kryminał. Jak masz obliczenia to odpowiedzialność jest po stronie inżyniera. Takie mamy czasy.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2022, 11:42:46 czas Polski »
Projekt wydaje się być w porządku.
Dość grube i bezpieczne przekroje.
Do mieczy ja będę stosował wkręty CPS lub odpowiednik. Najpierw talerzowe w celu dociągu a potem CPS.
Małe ale mam do belki bocznej. Słupy masz 140x140 a belka 60mm. Wręg nie może być większy niż 30% szerokości słupa. Wychodzi 42mm szerokości belki bocznej. Zwiększ wymiary słupa lub zmniejsz belkę do 42mm.
Osobiście zrezygnowałbym z belki i wykonał wszędzie miecze.