Witam wszystkich forumowiczów,
jestem z Wami od jakiegoś czasu i przyglądam się pracy Waszej jako fachowców i niejednokrotnie jestem pod wrażeniem pomysłów oraz rozwiązań jakie stosujecie.
Postanowiłem wykonać wiatę garażową, ponieważ drewno coraz droższe, wiec czemu by tego nie zrobić właśnie teraz...

.
Mam małą zagwozdkę z doborem połączeń ciesielskich oraz rozwiązaniem mieczy bocznych w projekcie.
Projekt poniżej w wersji PDF 3D (działa tylko w Adobe Reader) oraz w STP )jeżeli trzeba w innym proszę napisać).
Mały opis: [zdj.1] Patrząc od frontu po prawej widać duży blok niebieski. Jest to budynek z małym spadkiem dachu (około 5st), do którego można się przyczepić. Po lewej widać wiatę, a raczej szkielet drewniany z 7 słupkami. Wiata jednospadowa - równo z budynkiem obok.
Moje pytania:
Jakie zastosować najlepiej połączenie cies. między słupem, a belką boczną i wiązarem - (połączenie tych 3 belek) [zdj.2]?
[zdj.3wyciecie_slupki.png]Czy zastosowanie takiego wycięcia w słupie ma tutaj sens? Uzasadnienie jest takie, że będzie lepsza sztywność.
Czy boczne miecze są wtedy potrzebne?
Jakie połączenie słup-miecz najlepiej zastosować? [zdj.4] Czop, z wrębem i śrubą, czy zwykłe doczołowe ze śrubą?
Czy widzicie miejsce, w którym można zastosować lepsze rozwiązanie (poł. cies)?
Przekroje:
słupy 140x140
belki wiązarowe 140x200 długie 5,1m
belki boczne 180x60
krokwie 140x80
miecze 120x120
Szerokosc wjazdu: 4,5m
Glebokosc: 4,5m
wysokosc 2,5-2,7m(5* spadu)
Pozdrawiam
Artur