16 Czerwca 2026, 16:43:09 czas Polski

Autor Wątek: Stół warsztatowy regulacją nóg  (Przeczytany 3042 razy)

krzysiek_z

• Gość
Stół warsztatowy regulacją nóg
« dnia: 03 Marca 2016, 12:29:40 czas Polski »
Zabieram się niedługo do zrobienia stólu warsztatowego.
Projektów jest dużo w sieci ale chciałem popytac o pomyśly nad jednym problemem.
Mój "warsztat" jest z założenia garażem i ma zrobiona kopertową podłogę, i wszystko co ma równe nogi sie gibie, więc musze zrobić regulowane nogi. Myślałem, żeby zrobić je z 3 desek 3 cm gdzie na dole będzie znajdował kawałek ruchomej deski, który będzie można zacisnąć i w ten sposób regulować wysokośc nogi. Coś jak na rysunku.
A może wystarczy przykleić grubszą gumę na dolę i liczyć, ze ciężar zrobi swoje. Tylko czy wtedy nie będzie je bujało przy struganiu ?
Proszę doradzcie.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
Odp: Stół warsztatowy regulacją nóg
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2016, 13:47:15 czas Polski »
guma nie pomoże - przetestowane. JA to bym zrobił na zwykłej śrubie nóżkę regulowaną na dole ze stopką z gumą żeby się nie ślizgało po płytkach a ciężar maszyny załatwi resztę.

Offline Yar0

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2016, 13:59:11 czas Polski »
Krzychu, krążki do hokeja i jedziesz  ;D  Spora średnica, będzie ładnie stabilne.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2016, 14:06:57 czas Polski »
Kurcze ale ja chce ładny drewniany stół a nie grać w hokeja ; ) bo to musi być pod trzema nogami żeby stół  wypoziomowac. Widziałem jeszcze opcje z pretem w środku i regulacja kluczem z góry.  Może to jest dobre rozwiązanie

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2016, 14:11:19 czas Polski »
Mathias Wandel ma takie rozwiązanie ciekawe do transportu i  do pracy.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2016, 14:52:47 czas Polski »
Probowałem je znaleśc, ale nie mogę znaleśc w ilośi filmów które ma. Jak bede miał nadmar czasu to poszukam jak to zrobił.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2016, 15:04:43 czas Polski »
Są nóżki meblowe z możliwością regulacji od góry...regulacja płaskim bitem to nie jest najlepszy pomysł. Torx albo imbus

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2016, 15:13:38 czas Polski »
Nie bitem tylko pręt na końcu ma przyspawaną nakrętkę np 17 i to służy jako element do obracania.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2016, 15:21:21 czas Polski »
Jeśli to będzie przestawiane dosyć często, to pokusiłbym się aby pręt był aż do blatu i kręcić przez otwór w blacie (wkrętarką)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2016, 18:10:06 czas Polski »
No też o tym myślę. Tak będzie przestawiany bo czesto w moim warsztatcie parkuje samochód, tak jak w amidoga.
Ale coś mi się wydaje, że najpierw będze stół wersja uboga:nogi z kantówki 50 x 100 i podnoszenie na krążkach hokejowych a potem zrobię wersję docelową z podnoszonymi nogami przez pręt.
Muszę jeszcze wymyśleć jak to zamocować ale tutaj powinno być łatwo bo mam sąsiada ślusarza chętnego do pomocy.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2016, 18:29:20 czas Polski »
Nie poddawaj się :).
To nie musi być drogie. Kup najdłuższe wiertło do drewna jakie jest, koszt chyba 10zł i dospawaj kawałek pręta albo przewierć nogę z obu stron, włóż pręt 10 a od spodu daj krążki hokejowe i śruby z gwintem wewnętrznym, regulację od góry i gotowe :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2016, 21:23:39 czas Polski »
Dobra, pojechałeś mi po ambicji ;) Będę celował w rozwiązanie z filmu. Do zobaczenia w realizacjach