17 Maja 2026, 06:28:27 czas Polski

Autor Wątek: Ściski nabijane  (Przeczytany 5212 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ściski nabijane
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2016, 13:03:27 czas Polski »
Henry sprawdziłem w tabeli. Dla M20x2 , a taki mam , średnica dna gwintu to ponad 17 mm ale mniej niż 18 mm , więc stoczenie do 16,5 mm zgoli gwint całkowicie. A więc pozostanie przetarcie pręta jedynie papierem ściernym tak jak pisał @Aramis44.
Dzięki za celną uwagę.

Offline aramis44

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwietnia 2016, 09:06:58 czas Polski »
Co do mocowania łapy - nie przetaczaj na M10. Da Ci to jedynie 8,5mm litego wałka w najbardziej obciążonym miejscu. Możesz zostawić nawet M20, szczyt trzonu nigdy nie wchodzi w otwór. Albo po przetoczeniu na 16,5 na końcu zrób M16. Im grubsze miejsce połączenia tym lepiej i bezpieczniej. Popatrz na kute holdfasty- tam są zawsze najgrubsze.
Spaw nie puści , a jeśli tak , to nie nagle.
Tu się nie zgodzę. Spaw ma bardzo małą granicę plastyczności ze względu na przegrzanie materiału w trakcie spawania. Powoduje to rozrost ziaren w strukturze krystalicznej i skutkiem tego wzrost twardości i kruchość. A to miejsce będzie poddawane dużym obciążeniom statycznym (naprężenie w czasie trzymania materiału na stole) oraz - co gorsze - dynamicznym (uderzanie młotkiem w celu zaciśnięcia i luzowania). I właśnie wtedy spaw może puścić. I to jak najbardziej nagle.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Kwietnia 2016, 09:45:39 czas Polski »
Dzięki , no i już wiadomo jak będą wyglądały moje holdfasty.
Zrobiłem szybkie podliczenie czy takie jest kupić Dictum czy zrobić samemu. Wyszło ,że dwa kupowane 100x100 kosztowałyby około 26 Euro ( w tym przesyłka ) przetoczenie tych prętów gwintowanych , które mam plus dwie nakrętki nie powinno więcej kosztować niż 10-15 Euro. I do tego będą większe.

Offline jasiop

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Kwietnia 2016, 13:14:39 czas Polski »
Mówisz, że masz już pręty ale konieczne jest ich przetoczenie ...
Ale można kupić w każdym sklepie metalowym tzw. kotwy budowlane/dachowe M16 czy M18, cena ok 5-6 zł za M16/400 mm ...
Jasio P - Rzeszów

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Kwietnia 2016, 17:26:29 czas Polski »
Ale nie tu we Francji i nie chodzi o gwint tylko o średnicę pręta gładkiego. A i tutaj taka kotwa kosztuje niestety kilka razy drożej.