27 Czerwca 2026, 17:59:16 czas Polski

Autor Wątek: Szybki projekt - The Crate Chair  (Przeczytany 1678 razy)

Offline jurd

Szybki projekt - The Crate Chair
« dnia: 15 Marca 2016, 17:02:27 czas Polski »
Cześć.

Ci, którzy śledzili moje wpisy o szafkach warsztatowych wiedzą już, że miałem dużo kawałków sklejki po paletach. Po zrobieniu szafek zostało mi jeszcze kilka kawałków i postanowiłem zrobić z tego fotel, w którym mógłbym usypiać dzieciaka do snu :).
Z założenia miał być wygodny i niezbyt duży. Po przeszukaniu Internetów trafiłem na klasyczną konstrukcję Gerrita Rietvelda, holenderskiego architekta, projektanta i twórcy mebli. W oryginale fotel zrobiony jest z desek ze skrzyń transportowych i trochę grubszych niż moja sklejka. dlatego też w dwóch miejscach wzmocniłem konstrukcję i jest stabilnie. Ważę ponad 100 kg więc skoro się nie rozleciał, to chyba jest ok.

Budowa trwała 1 dzień.

Offline SpecPiotr

Odp: Szybki projekt - The Crate Chair
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2016, 17:25:17 czas Polski »
Te wkrety jakos mecza moje oko ale ogolnie wyglada gicio
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jurd

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2016, 21:02:10 czas Polski »
Te wkrety jakos mecza moje oko ale ogolnie wyglada gicio

Moje też męczą ale za to jest prawie jak w oryginale ;). Ten mój to prototyp. Chciałem sprawdzić czy rzeczywiście jest taki wygodny. Facet, który go wymyślił, był prekursorem robienia mebli z palet. Wtedy chyba palet nie było ale były ustandaryzowane skrzynie transportowe. Właśnie z takiej skrzyni powstał fotel a deski były przycinane tylko na długość i skręcane wkrętami.

Na pewno zrobię kiedyś taki z drewna sosnowego. Wtedy pomyślę nad ukryciem połączeń.

Offline aramis44

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2016, 10:21:17 czas Polski »
Sorry za offtop, ale masz fajną lampę stojącą :)
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2016, 10:26:05 czas Polski »
mogłeś trochę zaokrąglić podłokietniki i oparcie. Ogólnie bardzo fajny mebelek :)

Offline jurd

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2016, 11:18:37 czas Polski »
Sorry za offtop, ale masz fajną lampę stojącą

W sprawie lampy zapraszam na swoją stronę ;) - http://desqa.com/lampa-ze-swietlowek/

mogłeś trochę zaokrąglić podłokietniki i oparcie. Ogólnie bardzo fajny mebelek

Nie lubię zaokrągleń. Jedynie pod nogami powinno być mocno zaokrąglone ale stwierdziłem, że i tak na surowych deskach nie będę siedział więc sobie darowałem szlifowanie.