19 Czerwca 2026, 12:07:42 czas Polski

Autor Wątek: Imadło typu Moxon / double screw - wersja budżetowa  (Przeczytany 4645 razy)

Offline aramis44

Imadło typu Moxon / double screw - wersja budżetowa
« dnia: 05 Kwietnia 2016, 00:30:38 czas Polski »
Witajcie!

Jako że dopiero zaczynam praktyczne dłubanie w drewnie (bo teorii to mam całą furmankę  ;D), to notorycznie czegoś mi brakuje - a to dłuta, a to struga, a to nawet imadła, bo w ślusarskim nie zawsze jest jak złapać.

Toteż popełniłem dziś takie cuś:

inspirowane (z pewnymi modyfikacjami) tym filmikiem:

Jako że to wersja budżetowa - najpierw materiały:
Dwa ściski F-ki 200x50 - komplet 2szt w LM za 15.99zł
1 metr deski podłogowej 12x2,5 (rozbiórkowa sosna... chyba)
0,5m kantówki 4,5x4,5 (jak wyżej)
6szt wkrętów do drewna 4,5x70mm
opcjonalnie dwa paski sklejki 6mm(lub grubszej) 10x4cm

opcja - dodatkowe dwa ściski do mocowania imadła do stołu (ewentualnie można toto przyśrubować...)

Narzędzia:
piła, wiertarka (+wiertła 8mm i 3mm), wkrętarka/śrubokręt/bit do wiertarki, papier ścierny, mały śrubokręt płaski, opcjonalnie pilnik płaski i strug.

Na początek przeróbka i tuning ścisków - znowu inspiracja filmikiem - tym razem tym:

W moim przypadku najważniejsze to móc rozebrać ścisk (usuwając zabezpieczenie) - ułatwi to dalszą pracę. Zrezygnowałem też z podkładki od strony stałej "szczęki" ścisku. A wygląda to u mnie tak:

Następnie przeszedłem do samego imadła.

Z deski podłogowej usunąłem pióro i wpust uzyskując deskę szerokości około 10cm.
Ustaliłem szerokość całkowitą imadła na 46cm (bo musi mi się do szafki zmieścić). Z deski uciąłem dwa kawałki - 46cm na szczękę stałą i 40 cm na szczękę ruchomą. Do tego jeszcze 46cm kantówki jako wzmocnienie szczęki stałej.
W deskach (obie szczęki w złożeniu żeby równo wyszło) naciąłem grzbietnicą rowki na prowadnice ścisków pozostawiając między prowadnicami 32cm prześwitu. Jako że prowadnica ścisku ma około 3,5mm, rowki wykonałem o szerokości 4mm - zrobiłem dwa nacięcia grzbietnicą a potem wydłubałem środek śrubokrętem - nie mam tak małego dłutka (jeszcze) :P
W kantówce wykonałem rowki na szczęki stałe ścisków oraz nawierciłem fi3mm (w złożeniu) otwory pod wkręty mocujące stałą szczękę z kantówką. Większym wiertłem wykonałem w szczęce stałej zagłębienia pod łby wkrętów.

Od góry - wzmocnienie, szczęka stała, szczęka ruchoma. Widać że się machnąłem - szczęka stała powinna mieć stronę z farbą z tyłu żeby materiał był łapany surowym drewnem. Przez to później musiałem jeszcze zedrzeć farbę (przestrugałem płaszczyznę).

Dobrze jest zwrócić uwagę, żeby rowki pod prowadnice w deskach były dość głębokie żeby po zmontowaniu szczęka stała ścisku nie wystawała z dołu imadła (na fotce imadło do góry nogami, więc ścisk ma nie wystawać powyżej górnej powierzchni):

A tak to ma być poskładane:

Wycięcia w kantówce można zrobić wąskie (jak u mnie), wtedy ścisk nie wypada z imadła, jednak żeby go wydostać, trzeba by demontować całość. Można też wycięcia zrobić szersze, wtedy imadło będzie się składać jak scyzoryk :)

Na koniec montaż - stała szczęka z kantówką są sklejone i skręcone wkrętami.

Dodatkowo po zmontowaniu podciąłem boki stałej szczęki żeby ułatwić sobie mocowanie imadła do stołu warsztatowego.

Ogólnie jestem zaskoczony jak dobrze to trzyma - nie spodziewałem się tego po super-ultra-mega-markowych ściskach (marki bodajże Condor) wycenionych na 15,99zł za parę...

Mocując deskę w ten sposób:

nie byłem w stanie przesunąć jej w imadle - przesuwałem cały stół :)

Nie jest to na pewno ani ładne, ani super mocne, ale do ręcznego piłowania wczepów powinno być OK.

Tyle na dziś. Idę spać.

Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Henry

Odp: Imadło typu Moxon / double screw - wersja budżetowa
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2016, 00:34:21 czas Polski »
Bardzo fajne i proste rozwiązanie :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2016, 06:53:02 czas Polski »
Potwierdzam, do majsterkowania z pewnością wystarczy  i nie potrzebne grube piniendzory...
Pozdrawiam, ode mnie plusik.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2016, 06:59:46 czas Polski »
Bedzie z ciebie fachowiec.
Nie tylko sprzęt sie liczy w naszym fachu ale przede wszystkim pomysłowość.
Pozdrawiam

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2016, 07:44:56 czas Polski »
Pomysł genialny w swej prostocie. Każdy kto nie ma imadła powinien sobie takie sprawić.

Też muszę w końcu sobie takie zrobić, ale chyba zdecyduje się na wersję z zaciskami rurowymi. Trochę drozej wyjdzie, ale docisk będzie zabójczy. Te zaciski z LM mam, niestety się rozwalają :(.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2016, 09:30:19 czas Polski »
Dentarg: Nie lepiej kupić śruby trapezowe i nakrętki kwadratowe?
Moje pierwsze przenośne wygląda tak:
http://m3.i.pbase.com/o9/78/465178/1/159128763.jXoU7CDR.2015_02_14_Plutki__IGP2610.jpg

(Tr 16x4, na kwadratowe nakrętki trzeba trochę popolować ale warto)

Moxon nie wymaga super siły docisku - ja dokręcałem nakrętki ręką i też trzymało że stół się podnosił, a deska nie drgnęła.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2016, 10:54:23 czas Polski »
Są różne rozwiązania. To ze ściskami wydaję się niewygodne do pracy z uwagi na mocno wystające elementy w stronę stolarza. Ja od wielu lat stosuję takie ze zwykłymi śrubami M20:  http://forum.domidrewno.pl/sam'y/imadlo-stolarskie-mobilne/msg744/#msg744
To ze śrubami z gwintem trapezowym wydają się lepsze. Korzystne dla wygody pracy jest ścięcie krawędzi szczęki ruchomej pod kątem 45 stopni  - dużo łatwiej operować piłkami ręcznymi, pilnikami itp.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2016, 10:59:33 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline aramis44

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2016, 11:16:53 czas Polski »
Dzięki za uwagi.
Imadło na pewno będzie jeszcze przez jakiś czas ewoluować by dostosować się do potrzeb. Zresztą powstało ono jako przyrząd tymczasowy, gdybym robił je "na lata" użyłbym śrub, lepszego drewna i jakoś ładniej je wykończył :)
Co do elementów wystających - sporo projektów moxonów zakłada właśnie stałe prowadnice (rury, śruby) wystające w stronę stolarza i ruchome elementy zaciskowe. Też uważam to za dość dziwne rozwiązanie. Ale nawet takie jest lepsze niż żadne, więc i tak jestem z niego dumny  :P i zamierzam na nim coś dłubać.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2016, 11:59:17 czas Polski »
Dlatego ścisku rurowe są dobre w takiej implementacji, bo nie mają tak  bardzo wystającej rączki. Dodatkowo większość z nich ma tylną cześć z możliwością szybkiego przesuwania, więc samo zaciśnięcie jest dużo szybsze niż w tej wersji i wymaga mniej kręcenia. Jay Bates robił ze 3 takie imadła z rurowymi ściskami na swoim kanale YT, polecam obejrzeć.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwietnia 2016, 13:18:20 czas Polski »
To ze ściskami wydaję się niewygodne do pracy z uwagi na mocno wystające elementy w stronę stolarza.
Popieram.
Odwrotnie zamontuj ściski i będzie OK.

Offline aramis44

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwietnia 2016, 14:38:01 czas Polski »
Odwrotnie? Że niby jak, pokrętłami do tyłu? To w tym momencie prościej w ogóle wywalić ruchomą szczękę imadła (bo "wisi" ona na prowadnicach ścisków) i materiał łapać ściskami do stałej szczęki. A to już przerabiałem :) Teraz przy mniejszej sile docisku materiał jest lepiej trzymany (najprawdopodobniej dzięki tarciu drewna o drewno), więc zostanę przy tym co jest. Jak mi będzie niewygodnie, to zbuduję coś innego :)