Jako, że mamy wiosnę a i lato się już zbliża, to zabrałem się za wykonanie tarasu drewnianego.
Na chwilę obecną mam zrobione fundamenty punktowe, zamknięte prace ziemne, wyłożoną agrowłókninę, oraz osadzone i wypoziomowane kotwy pod legary. Obecny stan widoczny jest na poniższym zdjęciu:

Od przodu tarasu będzie jeszcze schodek, którego legar z jednej strony będzie przykręcony do spodu legara tarasu, a z drugiej wsparty na bloczku betonowym - stąd spora odległość od brzegu trawnika do pierwszej kotwy.
Chcę pchnąć temat dalej w tym tygodniu, ale ze względu na to, że jestem amatorem, to mam kilka pytań:
1. Czy wkręty do skręcenia konstrukcji (np. legarów z kontrlegarami) też powinny być wykonane ze stali nierdzewnej (tak jak te do deski tarasowej)? Czy jak zastosuję dobre wkręty (np. SPAX) lecz w ocynku to będę musiał za 3 lata rozbierać wszystko i wymieniać wkręty (o ile coś z nich zostanie jeszcze)?
2. Jak właściwie zabezpieczyć deskę z modrzewia syberyjskiego?
Mój obecny plan to impregnat gruntujący bezbarwny (1 warstwa) + olej (2 warstwy). Coś ala Altax Penetrin + Altax Olej do tarasów, lub Sadolin Base + Sadolin Superdeck. Jakiego wytwórcę impregnatu i oleju polecacie?
Legary i kontlegary z modrzewia europejskiego mam zabezpieczone Sadolin'em Classic HP (3 warstwy). Jakiś wykonawca tarasów polecał mi to również do desek, ale nie podoba mi się, że legary po 2 tygodniach od wymalowania są nadal lekko lepkie.
Będę wdzięczny za pomoc!