19 Kwietnia 2026, 07:25:24 czas Polski

Autor Wątek: Ręczna frezarka tarczowa  (Przeczytany 2266 razy)

Offline def

Ręczna frezarka tarczowa
« dnia: 24 Kwietnia 2016, 12:16:15 czas Polski »
Ręczna frezarka tarczowa to połączenie szlifierki kątowej i specjalnej tarczki z obrzeżem łancuchowym (może jest już Wam znana). Wygląda bardzo groźnie ale miałem okazję spróbować działania i jestem pod pozytywnym wrażeniem. Zamiast zdjęcia link który zawiera merytoryczne wypowiedzi. Ja jeszcze dodam, że komuś przytrafił się z tym narzędziem wypadek ale zapewne dlatego, że zaklinował tarczę w rosnącej gałęzi,...

http://www.forum.rzezbiarz.idl.pl/printview.php?t=1080&start=0

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Ręczna frezarka tarczowa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2016, 17:47:00 czas Polski »
Zmień  nazwę  tematu , bo to narzędzie  nazywa sie  inaczej
http://sklep.profliz.pl/tarcze-do-ciecia/95-pila-tarczowa-lacuchowa-115x222-modeco-lancuchem-do-rzezbienia-5902143106746.html

To się  klinuje , ale nie  wyrywa z rąk.

Offline def

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2016, 18:13:12 czas Polski »
,... masz rację tylko przyznaj, że nie jest to piła, no może frez piłkowo-łańcuchowy. Piła, jak sama nazwa wskazuje, jest do cięcia i pewien majsterkowicz zgodnie z nazwą zaczął ciąć "żywe" gałęzie. Link

http://www.lublin112.pl/lubartow-podcinal-galezie-szlifierka-tarcza-wbila-sie-klatke-piersiowa/

Frezem się frezuje do milimetrowej głębokości a 1/3 tarczy o przekroju 125mm to drzewa się nie powinno obalać. Sam wczoraj szlifierką 10000 obr/min testowałem tę tarczę na suchym, liściastym drewnie , -miodzio. Byłem zdumiony łatwością operowania. Jeśli Cię nie przekonałem, tytuł tematu zmienię.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2016, 18:16:15 czas Polski wysłana przez def »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2016, 18:51:02 czas Polski »
Wypadek został spowodowany innym narzędziem , które absolutnie nie jest dedykowane do szlifierek kątowych
ta tarcz z łańcuchem została właśnie przystosowana do tego by nią  przecinać w poprzek  drewno , podobnie jak pilą łańcuchową .
w momencie  zakleszczenia  łańcuch  staje i nie wyrywa nam  elektronarzędzia   z rąk.
Jasne ,że można używać tego w różnych  zastosowaniach  ( cięcie ,rzeźbienie itp )w granicach rozsądku.

O zmianie , pisałem   tylko  w trosce by łatwiej było temat poszukać w przyszłości :)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2016, 18:54:25 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline def

Odp: Piła-frezarka tarczowa do szlifierki kątowej
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2016, 19:24:39 czas Polski »
,... poprawiam tytuł,... z lekką modyfikacją :)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2016, 19:26:24 czas Polski wysłana przez def »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2016, 20:27:35 czas Polski »
Właśnie ostatnio często mi się rzucają w oczy te tarcze z łańcuchem do szlifierki. Ktoś tego używał? Na ile to jest bezpieczne?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka