14 Maja 2026, 14:26:50 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do użytkowników Ts55REBQ po lifcie  (Przeczytany 2245 razy)

Offline jarko20

Pytanie do użytkowników Ts55REBQ po lifcie
« dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:47:59 czas Polski »
Witam z wieczora.
Mam pytanie do użytkowników zagłębiarki festola TS55REBQ, dokładniej wersji po liftingu - czyli z dodatkowym zielonym stoperem z przodu.
Do tej pory użytkowałem zagłębiarki do cięcia meblówki i nie zwracałem uwagi na prostopadłość cięcia, no bo to przecież jest narzędzie za kupę kasy i musi być ok, ale do rzeczy. Wskaźnik kąta cięcia wskazuje 0 stopni, blokada z tyłu i z przodu dokładnie się opiera, śruby podokręcane, luzy pokasowane na szynie i niby wszystko dobrze, do czasu aż przyszło mi pociąć grubsze blaty (wióra, oraz drewno) i tu zonk. Tarcza tnie o jakiś niecały stopień na minus (pomimo wskaźnika na 0), dopiero jak ustawię wskaźnik kąta na nieco ponad 0,5 stopnia uzyskuję dokładnie prostopadłe cięcie. Czy ten wskaźnik kąta jest tylko orientacyjny????, W narzędziu za taką kasę??? Najśmieszniejsze jest to, że w taniej marketowej zagłębiarce scheppach która mi padła, ten wskaźnik kąta działał dokładnie - czyli 0 to było idealne prostopadłe cięcie. No chyba, że idzie to wyregulować, ale jak poczytałem tematy na forum FOG to problem ten występował tylko w wersji bez tej dodatkowej zielonej blokady z przodu. Czy u Was też ten wskaźnik przekłamuje???

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Pytanie do użytkowników Ts55REBQ po lifcie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2016, 22:00:01 czas Polski »
Powinno być dobrze. Pamiętać jednak należy że 0.5 stopnia to błąd jaki może się pojawić w związku z grubością kreski na podziałce.
Powinna być śrubka - ogranicznik do dokładnego ustawiania kąta 90stopni.

Offline jarko20

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2016, 22:06:11 czas Polski »
Ta śruba do dokładnego ustawienia kąta 90 jest w tej zielonej blokadzie z przodu i jest tak ustawiona, że Strzałka wskazuje 0, ale piła nie tnie wtedy prostopadle, dopiero muszę ustawić wskaźnik kąta na 0,5 aby cięła prostopadle. mniej więcej jak na tym zdjęciu
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2016, 22:16:14 czas Polski wysłana przez jarko20 »

Offline pawel49

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2016, 22:33:40 czas Polski »
Mam wersję REBQ, ale bez tego dodatkowego zielonego elementu i żeby cięcie było prostopadłe muszę mieć wskaźnik w pozycji między 0 a 1 stopień.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2016, 23:33:30 czas Polski »
Ja też nie dawno odkryłem, że 90* osiągam jak ustawie jakieś pół lub więcej stopnia.
Nie wnikałem po prostu ustawiłem od przymiaru 90* i tnę.
Fakt zdziwiłem się, że nie ma na zero, ale miałem czasu na patrzenie czy jest regulacja czy nie ma.
Z głębokością jest podobnie. Ustawiam 3mm na cięcie hdfa i nie przecinam.
Jest pokrętło do wyregulowanie tego, ale jakoś też nie regulowałem tego.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2016, 23:57:43 czas Polski »
Hehe, czyli nie tylko ja ze swoją starą TS'ka walczę.
Można wyregulować dwiema śrubkami z przodu i z tyłu tak, żeby tarcza była na 90* w stosunku do stopy, potem wyregulować wskaźnik. Jak wyregulować skalę nie wiem (moja też "kłamie").

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwietnia 2016, 07:29:53 czas Polski »
Ja nigdy nawet nie zwrocilem na to uwagi. Bede na warsztacie to az sprawdze. Moze nie jestem dokladny ???
Mysle, ze jednak zauwazylbym to przy cieciu zacinek w blatach. Wychodzi idealnie wiec pewnie u mnie jest dobrze. Mam wersje bez tego ogranicznika.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jarko20

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:17:40 czas Polski »
Będę w Żorach na Roadschow Festoola, to zapytam się co producent o tym sądzi. A wracając do tematu, to muszę jeszcze sprawdzić czy 45 stopni będzie też o 0.5 stopnia do przodu, bo jeżeli tak to tylko zaznaczyć cechę poniżej strzałki i będzie dobrze,do tego doregulować ograniczniki-stopery kąta prostego i ok.  Trochę to przykre,że w narzędziu za niemałe pieniądze takie rzeczy mają miejsce.