27 Czerwca 2026, 04:21:39 czas Polski

Autor Wątek: Jak sobie radzić z pokrzywionym drewnem  (Przeczytany 3636 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Jak sobie radzić z pokrzywionym drewnem
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2016, 22:03:44 czas Polski »
Jest sporo postów na temat wyboru grubosciowki. przeszukaj forum

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2016, 22:19:29 czas Polski »
Wszystko zależy od budżetu. Ja mam tanią wyrówniarko - grubościówkę Meec'a ale korzystam tylko z tej pierwszej funkcji. Poprzedłużałem sobie blaty, zrobiłem nową (lepszą) przykładnicę i jest ok. Do tego mam grubościówkę Dedry w której wyregulowałem rozkładane blaty (nie podbiera materiału) i też jest bardzo ok. Pragmatyczny Przemek ma mały kombajn i też sobie chwali. Marketowe wyrówniarki są naprawdę malutkie - te w kombajnach są zdecydowanie większe.

Offline def

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2016, 08:54:14 czas Polski »
,... Już kiedyś wspominałem o wspomaganiu się dodatkowym podładem-deską. To jest kolejne wykorzystanie na gruboścówkę ale w przypadku piły można rownież wykorzystać ten patent,...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2016, 09:14:21 czas Polski »
Już kilkakrotnie prostowałem dechy metodą jak na filmie, jeszcze spróbuję z tą podkładką z maty.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2016, 09:44:16 czas Polski »
A ktoß moæe wie, gdzie taka dzialajaca mate mozna kupic? Przydalaby mi sie na razie do frezowania z reki, a potem wlasnie pod ten patent.

Offline def

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2016, 15:32:27 czas Polski »
,.... może coś nie kumam, ale ja stosowałem podkładkę z drewna, czyli równą deskę. Jeśli zastosować deskę, to tarcie (podkładki i struganego materiału) jest wystarczające aby bardzo cienki materiał przepuścić przez grubościówkę i nie potrzeba poprzecznej listewki. Bez tego "zabiegu" cienki materiał się nie daje grubościówką strugać. Z poprzeczką, jak na filmie, na podkładkę przeznaczyć można, tak mi się wydaje, płytę laminowaną lub coś podobnego, ale ja nie próbowałem.