19 Czerwca 2026, 03:26:05 czas Polski

Autor Wątek: Dobór pilarki  (Przeczytany 1651 razy)

Offline brb

Dobór pilarki
« dnia: 20 Października 2017, 17:13:50 czas Polski »
Cześć,

Potrzebuję porady bo nabrałem wątpliwości.

Chciałem kupić pilarkę stołową (prawdopodobnie był by to Bosh PTS 10), ale uświadomiłem sobie, że na takiej pile może być mi ciężko dociąć duże arkusze sklejki, które posiadam (2m x 2m). Do tego raczej by się przydała piła formatowa niż stołowa.

W związku z tym zastanawiam się czy nie kupić zgłębiarki wraz z szyną do przycinania tych dużych arkuszy + ukośnice do cięć poprzecznych a na pilarkę stołową sobie zbierać dutki bo na wszystko nie starczy.

Zastosowanie amatorskie, głównie niewielkie meble typu szafka wisząca, biurko, etc.

Co myślicie?

Pzdr.
Kuba

mily68

• Gość
Odp: Dobór pilarki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2017, 17:37:09 czas Polski »
Do stołowej możesz zastosować różne stojaki rolkowe, podpórki itp. Możesz też zamontować pilarę w jakiejś wyspie otaczając ją dodatkowymi blatami, możesz dorobic poszerzenia i przedłużenia itp. Możliwości jest wiele. Poszperaj w internecie.
Co do zagłębiarki to jak Cię budżet ciśnie to może spróbuj zwykłą pilarką tarczową ręczną z własnoręcznie dorobioną szyną ze sklejki czy panela podłogowego - też jest mnóstwo przykładów w necie.
Wiem, że w każdym przypadku trzeba będzie kombinować ale tak to już jest jak brakuje funduszy.
Pilarka stołowa to absolutny "must have".

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2017, 18:17:47 czas Polski »
Kup zgłębiarkę . Jak robiłem szafę dla siostry to sprawdziła się super , a jak kiedyś będziesz miał przeciąć blat ew zrobisz otwór pod zlew też się przyda.
Osobiście nie wyobrażam sobie ciąć płyt 2x2 m ( ja miałem 1.85 x 2,95 ) na pile , nawet jak blaty dorobisz.
Piła przyda się jak już z płytę/sklejki/mdf będziesz chciał przesiąść się na drewno , w tedy zgłębiarka będzie niepotrzebna a bez piły stołowej ani rusz .

Jak już zdecydujesz się na zgłębiarkę to przebolej wydatek i kup 2 szyny jedną ok 1,5 m a drugą 3 m , co prawda można łączyć  dwie 1.5 m szyny ale lepsza jedna całą.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2017, 20:25:07 czas Polski »
Kup zaglebiarke dobra... napisalbym FS albo MF ale zaraz mnie zezra bo i ponoc na makiecie i dw sie da pracowac ;D

Do tego tarcza... tutaj juz nikt nie powie ze tarcza FS bedzie droga i znajda lepsza bo nie znajda. 80% pracuje na tarczach FS
Potrzebujesz szyny okolo: 80 do krotkich odcinkow, 140 do sredniakow, 250 albo 320 do rozkroju plyt.
Odkurzacz albo odciag zeby nie zdechnac od pylu przy rozkroju.

Na mala formatowke dzialajaca na kilka lat to 10 kola licz! W tych tanich to szkoda piniadza pachac bo takich dlugich elementow dokladnie i szybko nie zrobisz. Ja posiadam hamerajda k3wc 2,4m lyknie

daka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2017, 20:53:35 czas Polski »
Miły dobrze mówi sam mam mlt100 zabudowana do stolika i takie płyty spoko sie tnie trzeba przemyśleć tylko ile miejsca trzeba i wio

Offline Rafalski

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2017, 20:59:52 czas Polski »
Aby obrobić te 2m x 2m na czymkolwiek stołowym potrzeba 4,5m x 2,5m wolnego miejsca w warsztacie. Na zagłębiarce, albo na normalnej ręcznej pilarce z szyną wystarczy 2,5m x 2,5m. Ewentualnie pierwsze cięcia można zrobić ręcznymi gdzieś na zewnątrz, a potem dalej w mniejszym warsztacie.
Więc na jaką wersje wystarczy ci miejsca?

Offline brb

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2017, 21:15:43 czas Polski »
Dzięki za porady.
Przestrzeń to pewnie będzie decydujący czynnik bo miejsce jest ograniczone, nie mam go aż tyle aby obudować piłę stołową i swobodnie operować arkuszem.