19 Czerwca 2026, 07:18:31 czas Polski

Autor Wątek: Długie prowadnice jakiej firmy?  (Przeczytany 9889 razy)

Marcin M

• Gość
Odp: Długie prowadnice jakiej firmy?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2015, 09:29:23 czas Polski »
A może po prostu zrób szafkę na kółkach :)

No właśnie przez ten rowerek to odpada. Ta wnęka wogóle nieforemna, mogłaby być szersza a płytsza, i nie byłoby problemu, dałbym zwykły regał. No ale tak kiedyś projektowali bliki z płyty, co z tego że malutkie pokoiki ale za to 4 :D Jest się czym pochwalić, tylko jak ktoś przyjdzie to nie ma gdzie usiąść...
Obadam tego Herkulesa. Swoją drogą standardy są jakie są i trudno wymagać, żeby ktoś produkował kosze na 90cm głębokie, bo kilka osób ma taka potrzebę. Chyba pozostanie mi jakaś rzeźba do wykonania...
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2015, 09:33:55 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline krzkos86

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2015, 09:39:04 czas Polski »
A prowadnice do rozsowania stółw? Może to by się sprawdziło.

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2015, 10:34:24 czas Polski »

Co do szyn to możesz jeszcze zerknąć na Herkulesa.

O tych nie slyszalem bo z przyzwyczajenia Laguny uzywam ale sie przyjrze. Moze maja cos czego Lagunie brakuje

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2015, 12:50:35 czas Polski »
To może ja coś dorzucę :P
-może by zastosować łożyska liniowe+ wałek, prowadnica
-a szafkę to widzę tak
-prowadnice ,góra -dół ,ściany
-na to płyta meblowa (głębokość wnęki +wysokość)nie wiem czy nie trzeba by było dać jakiś wzmocnień,usztywnień w połowie płyty,ze względu na półki i obciążenie
-od czoła płyta meblowa( szerokości wnęki, i od wysokości roweru do sufitu)
-na dole wysuwana szafka na kółkach
- wizja na podstawie kolegów rysunków :P
http://www.e-poltechcnc.pl/lozyska-obudowach-smaguu-c-6_13.html

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2015, 19:01:24 czas Polski »
Dzisiaj byłem w hurtowni meblarskiej Soma, oglądałem te prowadnice Laguna, dopuszczalne obciążenie to 100kg na 4 rolkach / wózkach jezdnych. Boję się tylko, czy jak taką półkę obciążę, i na prowadnicach faktycznie położę te 95kg, to nie wyrwie płyty ze śrub. Blaszki zaczepowe wkręca się od góry do płyty wiórowej na 4 wkręty i mam obawy czy ich nie wyrwie. Zastanawiam się nad wzmocnieniem z jakichś płaskowników aluminiowych. Na szybko w Leroy znalazłem prowadnice 120kg, za 135zł.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2015, 19:52:14 czas Polski »
Na blaszki mosisz znalezc inny patent coby mocno bylo. I tak bedzie schowane za maskownica wiec nie ma obaw. A musi to mocno wicies bo obciezenie nie bedzie bezposresnio w dol. Po to nawet wstawilem di zdjecia dodatkowa rolke. Same zas prowdnice to nie te co narysowlem montowane do gory tylko do boku. Nie powinno byc roznicy w cenie.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Listopada 2015, 20:45:44 czas Polski »
Dodatkowe rolki na dole na pewno dodam, takie które będą jeździły po ścianie. A na blaszki dodam płaskowniki alu. Będzie taki płaskownik szedł od góry i w dół, od tyłu. Będzie złapany w kilku miejscach do płyty, w tych miejscach co półki, żeby nie było widać śrub, wtedy ciężar rozłoży się na kilka śrub a nie tylko na te od góry. Prowadnice obejrzę jeszcze na żywo w sklepie, bo lepsze byłyby faktycznie montowana z boku, nie na samej górze, byłoby więcej "mięsa" nad otworami.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Listopada 2015, 22:27:06 czas Polski »
to może po 4 szt prowadnic na podwójną półkę? 2szt z jednej o 2szt z drugiej strony szuflady?
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Listopada 2015, 22:33:05 czas Polski »
Hmm... To by było po 60kg udźwigu na półkę ? W tym szaleństwie jest metoda...

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopada 2015, 21:13:13 czas Polski »
Zdecydowałem się jednak na system Herkules, 120kg na 1 skrzydło. Prowadnica kupiona, teraz tylko montaż i kolejne pomiary, niezbędne do dalszych modyfikacji. Swoją drogą, firma Valcomp oferująca system Herkules 120, ten sam system sprzedaje w Leroy Merlin jako Sigma 120, tylko że od razu w komplecie, za cenę 7zł droższą. W Casto każdy element dobieramy osobo ( prowadnica, wózki), w Leroy wszystko jest zapakowane w folii razem. Osobno trzeba tylko dokupić blaszki montażowe jeśli chce się zamontować prowadnicę do ściany, a nie do sufitu. Cena blaszek 35zł za komplet 5 szt. Dokupiłem jeszcze blaszki do zamontowania maskownicy za 20zł i w sumie 180zł wydane. Dzięki za pomoc Panowie, bez Was pewno bym kombinował jak koń pod górę, a tak to prowadnica do drzwi sprawdzi się chyba idealnie. Jeszcze muszę zrobić testy wytrzymałościowe po zamontowaniu prowadnicy. Jak pomyślę, że cała prowadnica trzyma się na 10 kołkach 4x50mm to aż mi się oczy rozszerzają. Przy moich ścianach, gdzie nie wiadomo na co się trafi, możliwe, że będę musiał lecieć dokupić jakieś dłuższe kołki, no ale zobaczymy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Listopada 2015, 21:25:10 czas Polski »
Kolki wazna rzecz. Nie kupuj najtanszych. Jesli chodzi o casto to sa takie na wiertlo 8, biale jakies niemieckie. Pracownik na bank bedzie wiedzial o co chodzi. To jest firma ktora kpnkuruje z fisherem. Maja gruby trzpien wkreta. I do betonu i do porotermu i do cegly.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Listopada 2015, 21:41:30 czas Polski »
Takie cienkie kołki są w zestawie. Żeby dać grubsze to trzeba rozwiercać uchwyty, bo otwory oryginalne są na 4,5 mm. Coś pokombinuję. W domy wszystkie meble są zawieszone pancernie na kołkach 12x 140 hehe, wolę dołożyć niż jak ma coś spaść ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Listopada 2015, 22:19:49 czas Polski »
Mnie nauczylo ze nie zawsze rozmiar kolka sie liczy tylko jego jakosc i dopasowanie wkreta do koszulki.

Mowie oczywiscie o kolkach montazowych haha

Offline Joxer

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Czerwca 2016, 10:22:45 czas Polski »
Przyznam sie, ze nie czytalem calego watku.

Jesli temat aktualny i ktos poszukuje masywnych szyn i sporej dlugosci (czasem nawet 900-1000mm) proponuje szukac w dziale komputerowym na allegro a konkretnie w serwerach. Chodzi o SZYNY RACK od szaf. Szyny serwerowe bywaja bardzo masywne, zwlaszcza te od UPSow. Osobiście polecam wam szyny firmy DELL - sa w sumie dosc delikatne posrod konkurencji (w sensie posrod innych rackowych) ale za to maja bardzo regularne ksztalty. szyny IBM zwykle sa udziwnione.

PS
Szyny rack zawsze maja blokade zabezpieczajaca wsuniecie wiec do zwyklej szuflady nalezy ja zdemontowac. Nie polecam stosowac tego w rozwiazaniach "dla klienta do kuchni" bo nie tedy droga ale w celach warsztatowych na pewno sie odwdziecza ponadprzeciatna trwaloscia. Poza tym cene maja zazwyczaj ponizej 50zl za pare.
Mialem kiedys ponad tone rackowego sprzetu i niektore szyny pochodzily od serwerow o wadze takiej, ze trzeba bylo je montowac we 4.
Jesli ktos jest zainteresowany odsylam do szukajki w Allegro a haslem SZYNA RACK.
Fotografowie mawiają, że "to nie aparat robi zdjęcie" i jestem przekonany, że powiedzenie to można odnieść także do wielu innych dziedzin.