16 Czerwca 2026, 11:39:16 czas Polski

Autor Wątek: Modernizacja mobilnego stołu warsztatowego  (Przeczytany 2048 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Modernizacja mobilnego stołu warsztatowego
« dnia: 05 Maja 2016, 22:22:50 czas Polski »
Długo się zabierałem do modernizacji mojego stołu warsztatowego ( http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/stol-warsztatowy-z-frezarka/msg1167/#msg1167 )  - ciągle było coś pilniejszego do roboty.
Modernizacja ma głównie polegać na wykonaniu nowego, bukowego blatu (obecny, to dwie warstwy sklejki 18 mm mocno już zniszczonej).Blat będzie położony i przyklejony do dotychczasowego.
Dodatkowo, zdopingowany przez dokonania kolegów: Liroroberta, Hycla i Dariusza Popławskiego postanowiłem wyposażyć stół w solidne imadło.
- na razie zmieniłem rozmieszczanie kół jezdnych w celu zwiększenie stabilności - były z boku będą na wzmocnionych belkach czołowych.
- przygotowałem szczęki do imadła - na zdjęciu jest też śruba trapezowa P-Tr30 x 6 z nakrętką. Druga śruba P-Tr24 x5 z nakrętkami jest do wykonania docisków  - takich jakie wykonał Dariusz.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Modernizacja mobilnego stołu warsztatowego
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2016, 11:27:09 czas Polski »
Witam
Ze sklejki, którą ostatnio nabyłem z oferty a dziale "Sprzedam" zrobię szafkę pod blat. Górą i dolną ścianę skleiłem z dwóch części na lamele "20". Całość też skleję na lamele. Szafka będzie dwukomorowa, jedna z drzwiczkami, drugą zrobię chyba z dwoma szufladami.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2016, 14:03:51 czas Polski »
Może  założyć nowy  wątek o sposobach posługiwania się lamelownicą ,bo pokazany przez  Amigorga -  skuteczny ,ale dziwny dla  mnie .Co na to inni koledzy ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2016, 14:21:41 czas Polski »
To jest jedyny sposób uzyskania powtarzalnych wyników tania lamelownica , praca tylko od podstawy.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2016, 20:41:08 czas Polski »
Prawda - w taniej frezowanie tylko od podstawy a jak trzeba niżej/wyżej to podkładki.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2016, 22:18:31 czas Polski »
Witam
Dzisiaj oprócz mało efektownych prac przy renowacji starego kufra, skleiłem szafkę do stołu warsztatowego. Z lewej strony jest szafka zamykana drzwiczkami, z prawej strony dwie wnęki: górna na przelot i dolna z szufladą (jeszcze nie skończona).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2016, 22:30:30 czas Polski »
Witam
Ulewa i zapowiadany deszcz na kolejne dni przegoniły nas z gór. Zdążyłem jeszcze dzisiaj dokończyć szufladę i wykonać uchwyty. Jutro montaż zawiasów do drzwiczek szafki i malowanie.