15 Maja 2026, 17:52:49 czas Polski

Autor Wątek: Jak suszycie material?  (Przeczytany 4454 razy)

Offline robson

Odp: Jak suszycie material?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Sierpnia 2016, 13:14:22 czas Polski »
Suszenie drewna to nie tylko grzanie , sam proces jest dość skomplikowany , ludzie uczą się tego latami.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:38:53 czas Polski »
Unwih tez się tego nauczy, za kilka lat napisze o tym temat, Ty go przeczytasz i byc moze skorzystasz z nowej wiedzy.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:52:38 czas Polski »
Ja suszę w próżniowej lub w suszarni z Hamechu .

Offline Uniwh

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Sierpnia 2016, 22:28:57 czas Polski »
Zastanawiam sie nad jednym bo wszedzie są sprzeczne opinie na temat suszenia

Napisze moze z czym sie spotkalem. W zwiazku z tym ze wczesniej handlowalem materacami stelazami itp to czesto jezdzilem po stolazach i roznych firmach

Firma powiedzmy xxx robi meble glownie lozka z sosny i troche buka z materialu o wilgotnosci 10-14% wlasciciel mowil ze taki material nie ma prawa popekac lub sie poskrecac ( wszystko tnie na 6cm i robi klejonke) suszarni nie ma tylko duzy grzejnik przy prasie . mowi przynajmniej ze material dojdzie podczas produkcji

Stolaz xx - robi meble z materialu z wlasnej suszarni tzn material ma przewiany. Obrzyna go i suszy. Z garazu murowanego zrobil pomieszczenie uklada tam deski i tylko pali trotami w piecu wlasnej kontrukcji.  Mowi ze nigdy nie mial problemu z deskami i reklamacjami

Jeszcze jeden ostatni przyklad bo szczerze znam 3 stolarzy.
 I to bardziej czysto teoretycznie bo juz nie ma warsztatu ale zawsze mi powtarza żebym inwestowal w tarcice bo ona nigdy nie traci jak sie odpowiednio o nią dba.

I teraz tak. Wszyscy co sie zajmuja profesjonalnym suszeniem mówią ze to jest trudne itp i nie takie latwe a tych co znam mowia co innego.

Robie teraz lozka ale na niedużą skale 2-3 lozka w miesiącu. Wszystko z materialu powietrzno suchego chcial bym robic więcej i wiecej zamowienia by byly bo ogolnie sami dzwonią z polecenia ale chcial bym miec 100% pewnosc ze nie bedzie zadnych reklamacji( chociaz odpukac nigdy nie bylo)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:24:04 czas Polski »
Toć to oczywiste, że producent będzie mówił na potrzeby marketingu, że jego firma istnieje od pokoleń i bazuje on na ich doświadczeniu, bo to oczywiście bardzo trudna i wyrafinowana sztuka. Zatem kup u mnie suszone drewno, bo mój pra pra dziadek odkrył niesamowitą technikę dzięki której drewno suszone u mnie zyskuje właściwości żelbetu i grafenu w jednym.

Zrób sobie własną suszarnię i tyle. Nie ważne czy postawisz taką jak ja Ci zaproponowałem której czołg nie zniszczy, czy jakiś kontener przerobiony. Obojętne.
Zaczniesz suszyć, to może faktycznie nie dawaj od razu dębu itp, tylko potrenuj na jakimś drewnie opałowym czy czymś podobnym.