17 Kwietnia 2026, 19:11:02 czas Polski

Autor Wątek: Przechowywanie/użytkowanie elektronarzędzi zimą w warsztacie  (Przeczytany 7767 razy)

Offline agoliat

Odp: Przechowywanie/użytkowanie elektronarzędzi zimą w warsztacie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Października 2016, 22:20:30 czas Polski »
Krzyś48 to mądry facet ( pomimo nieokiełznanej mimiki) i dał jasno do zrozumienia że jeśli sprzęt jest w stałej temp cały czas to i w mróz można działać ale jeśli się taki sprzęt z zimnego do ciepłego zaniesie to różnica temperatury powoduje skraplanie się i...  reszta w wyobraźni.

Co do mimiki "Krzyś48" się nie wypowiem,  zaś co do mądrości to nie zaprzeczę :)

Tak też sądziłem do momentu rozmowy z serwisantami Makity.
Oni mi dopiero powiedzieli że zimny sprzęt będąc w użyciu nagrzewa się i tak może powstać para na elementach elektronicznych i elektrycznych co spowoduje zwarcie. Dlatego najlepiej wnieść do ciepłego i odczekać np 2h.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Października 2016, 23:22:18 czas Polski »
Krzyś48 to mądry facet ( pomimo nieokiełznanej mimiki)
Co do mimiki "Krzyś48" się nie wypowiem,  zaś co do mądrości to nie zaprzeczę
Łoł... poproszę o jeszcze ;D

kerry

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Października 2016, 07:31:32 czas Polski »
Łoł... poproszę o jeszcze ;D
No dobra, Krzyś48 to "miniarz" - o to Ci chodziło, nie? :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Października 2016, 09:12:21 czas Polski »
osadzanie się wody i skraplanie - normalna rzecz :) Wystarczy latem wsadzić wodę do lodówki i wyjąć - na skutek różnic temperatur butelka się cała zaleje wodą z zewnątrz ! Sprzęt wniesiony do ciepłego też tak ma - w czwartek wiertarka ocieplała się u mnie w domu z 1h.
Ja mam sposób następujący ! Płyny wszelakie do kotłowni już poszły (w zeszłym roku zmarnowałem tak wiaderko kleju bo zamarł i później już nic się z niego nie dało zrobić). Elektro pozostały w pozamykanych szafkach. jednak chcąc zmniejszyć ich marznięcie mam zamiar wstawić do starego kuchennego kredensu (gdzie trzymam wszystko) styropian jaki mi pozostał po ociepleniu domu - 10cm. W ten sposób wyizoluję trochę  wnętrze i będę tam trzymał sprzęt najpotrzebniejszy i najczęściej używany ! reszta w karton i do szafki :)
No i zakup kozy koniecznie w tym roku i do tego 1m3 drewna suchego do grzania !

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Października 2016, 12:40:40 czas Polski »
"miniarz"

No i zepsuł >:(

Nie odmieniajmy tego słowa bo zjedziemy na XXX tematy :P

o to Ci chodziło, nie? :)

Kerry ty wiesz,o co mi chodziło ;D ;)
Wystarczy latem wsadzić wodę do lodówki i wyjąć - na skutek różnic temperatur butelka się cała zaleje wodą z zewnątrz !
Tak...to powiedz jak schłodzić wodę w upalny dzień,nie mając lodówki i nie wsadzając do zimnej wody np.rzeki,studni itp. ???
Na wilgoć dobre jest ,jak wrzucimy w pudełko(z wiertłami,frezami itp) kulki do pochłaniania wilgoci.Powtórzę się(pisałem już kiedyś) wiertła przechowuję w pudełkach(tubach) po tabletkach rozpuszczalnych (plusz albo innych)mają w korku takie kulki,i wiertła nie rdzewieją :)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2016, 12:52:25 czas Polski »
Tak...to powiedz jak schłodzić wodę w upalny dzień,nie mając lodówki i nie wsadzając do zimnej wody np.rzeki,studni itp
To ja powiem - Owijamy butelkę mokrą szmatą a następnie w miarę szybko odparowujemy wodę ze szmaty np wystawiając rękę z butelką przez okno jadącego samochodu albo na sznurku wirujemy butelkę.

Offline agoliat

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Października 2016, 12:56:21 czas Polski »
Elektro pozostały w pozamykanych szafkach. jednak chcąc zmniejszyć ich marznięcie mam zamiar wstawić do starego kuchennego kredensu (gdzie trzymam wszystko) styropian jaki mi pozostał po ociepleniu domu - 10cm. W ten sposób wyizoluję trochę  wnętrze i będę tam trzymał sprzęt najpotrzebniejszy i najczęściej używany ! reszta w karton i do szafki 
No i zakup kozy koniecznie w tym roku i do tego 1m3 drewna suchego do grzania !

Pomysł ciekawy ale sobie tak myślę
że jak dam do lodówki suchą z zewnątrz butelkę pifka to i tak się zrosi.
Innymi słowy, kredens odizoluje wilogoć i spadek temperatury tylko częściowo.
Taki sprzęt w użyciu i tak się nagrzeje a więc potencjalnie para może się pojawić.

Widać, część osób pracuje ze sprzętem w warunkach dla niego niesprzyjających a mimo to narzędzia przeżywają.
Trzeba mieć pecha lub wyjątkowo niekorzystne warunki pracy aby coś nawaliło, tak mi się wydaje.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Października 2016, 13:25:23 czas Polski »
To ja powiem

Dobrze,siadaj,piątka a minus za podpowiadanie :P ;D ;)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Października 2016, 11:16:48 czas Polski »
jakoś przeżyję ten -  >:(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Października 2016, 13:08:02 czas Polski »
Złość piękności szkodzi :P
Masz + ,,byndzie'' 0  ;D
 ;)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Października 2016, 10:52:32 czas Polski »
dobrze, że żonka nie zagląda przez ramię, już słyszę uszami wyobraźni (są takie?) jej komentarz "tobie już nic nie zaszkodzi"  ;)