10 Czerwca 2026, 08:04:57 czas Polski

Autor Wątek: Własny Router Plane - face lifting  (Przeczytany 1763 razy)

krzysiek

• Gość
Własny Router Plane - face lifting
« dnia: 21 Lipca 2016, 16:31:41 czas Polski »
W wątku http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/wlasny-'kocur'-realizacja-ciag-dalszy/ prezentowałem własną wersję Router Plane'a .
Jego ostateczna wersja wyglądała tak :

plus doszły jeszcze mosiężne skuwki na gałkach
Ponieważ życie nie znosi próżni - przed urlopem nie zaczynam żadnych realizacji w drewnie - i nie ma konstrukcji doskonałych ,postanowiłem więc opierając się na doświadczeniach z jego korzystania spróbować pewnych modyfikacji.
Na początek strug dostał ogranicznik posuwu i nową barwę gałek ( ta bardziej mi się podoba) i wyszło tak :

chwilowo usunąłem mechanizm podnoszenia i opuszczania

który okazał się być niepraktycznym bo nacinana powierzchnia boczna nakrętki powoduje jej zakleszczanie się w rowku noża
Regulacja noża wygląda na przykład teraz tak :

A teraz parę zdjęć pokazujących precyzję ustawienia noża a zatem i jego działanie.
Przed pogłębieniem:

Po opuszczeniu noża o grubość linijki :

Kontrola:

Na następnym zdjęciu widać ,że jakość pogłębienia jest projekcją jakości powierzchni , po której wodzony jest Router , powierzchnia ta została odwzorowana dość wiernie
na policzku wpustu. Drewno: Dąb , przed pogłębieniem pomalowałem policzek lakierem szelakowym dla lepszej widoczności.

W planach , po wakacjach :
- wymiana uchwytu noża na nowy wyższy od obecnego o 15 mm . Ten ,który jest obecnie pozwala na precyzyjne wyżłabianie poniżej 10 mm ponieważ nóż fabrycznie został wyszlifowany po kozacku i sztywno w uchwycie trzyma się dopiero po opuszczeniu poniżej tych 10 mm
- nowa nakrętka do opuszczania i podnoszenia noża podobna trochę do tej od Veritas'a , gładką półką na rowek w nożu i moletowaną półką do pokręcania.
No i nowy , istniejący już w projekcie Router Plane , dużo lżejszy wyposażony prawdopodobnie w dwa noże (zamiennie) Veritas'a
Podstawa jest zamówiona na laserze a uchwyt zespolony noży już jest pewnie zrobiony - nie jestem pewny czy mogę podać przez kogo , więc o tym cisza.
Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.

« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2016, 16:34:54 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Łukasz G.

Odp: Własny Router Plane - face lifting
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2016, 18:57:36 czas Polski »
Krzysiek - szacun za ten wyżłabiak. Naprawdę. Ale kurde balans - zbuduj coś drewnianego - dawaj z realizacją!!! Chyba, że coś mi umknęło?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2016, 19:58:56 czas Polski »
Łukaszu ostatnio popełniłem trzy stołki - po wielkopolsku "ryczki" . Zdjęcia jednego pokazałem w przelocie w wątku http://forum.domidrewno.pl/drewno-lite/kasztan-jadalny/.
Nie są to niestety jakieś wielkie realizacje i niczym szczególnie nie wyróżniają się może jedynie tym ,że są bezklejowe i w każdym zastosowałem inną wersję połączeń na "jaskółczy ogon" :
- normalne otwarte
- półkryte
-całkowicie zakryte - tu chciałem wyeksponować rysunek słojów kasztana jadalnego ciągnący się bez skaz przez trzy powierzchnie.

i druga strona

Drewno : Kasztan jadalny , Wykończenie : lakier akrylowy satynowy 4 warstwy - zachowany naturalny kolor drewna
Niestety z braku dłut skośnych nie wyszło tak jakbym chciał, no i poza tym te dwa ostatnie sposoby połączeń to były właściwie moje pierwsze wykonania.
Może w połowie sierpnia po powrocie z Polski zbiorę i pokażę ,dla konsultacji sposobów wykonania tych dwóch ostatnich połączeń, zdjęcia z realizacji.
Kurczę sam siebie z-offtopowałem. :D
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2016, 20:04:36 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2016, 20:05:31 czas Polski »
Nigdy nie próbowałem tego połączenia - ogólnie, wiem jak je wykonać ale nigdy nie miałem potrzeby łączenia elementów w ten sposób. Do czasu pewnie ;) Drewno podobne do jesionu.
Więcej realizacji proszę!

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2016, 20:44:52 czas Polski »
Ok ;)