13 Czerwca 2026, 01:47:55 czas Polski

Autor Wątek: Czy rękojeść dłuta powinna być w osi?  (Przeczytany 3650 razy)

Dentarg

• Gość
Czy rękojeść dłuta powinna być w osi?
« dnia: 06 Lipca 2016, 19:11:55 czas Polski »
Nie jestem znawcą dłut, mam ich kilka, ale mój ostatni zakup ze stajni Narexa wydaje mi się dziwny.

Rękojeść nie jest zamontowana w żadnej z osi ostrza.

Być może to co jest na pierwszym zdjęciu jest OK, bo wygląda że oś rękojeści wypada mniej więcej w środku kąta pomiędzy fazą a spodem ostrza.
Ale na drugim zdjęciu (nie wiem czy widać) gołym okiem widać, jest tak, że oś ostrza nie jest w osi rękojeści, czyli uderzanie w koniec rękojeści nie będzie powodować równomiernego zagłębiania się ostrza w materiał.

Ma to znaczenie? Czy ja jestem zbyt wymagającym perfekcjonistą czy ta rękojeść jest krzywo zamontowana?

krzysiek

• Gość
Odp: Czy rękojeść dłuta powinna być w osi?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2016, 21:20:25 czas Polski »
Reklamuj te dłuta ,są źle obsadzone.
To już jest drugi przypadek sygnalizowany na forum ,że coś jest źle z dłutami Narex-u.
Teraz dopiero dopatrzyłem się ,że to dłuto dostałeś w zamian za wadliwy kątownik. Chyba masz pecha.
Najbardziej mnie irytuje to ,że chcę kupić dwa dłuta skośne 12 mm i sklep w którym Ty kupiłeś kątownik jest zdaje się jedynym
dystrybutorem takich dłut Narex-u na sztuki . Wszyscy inni , a sprawdzałem w Niemczech i tutaj we Francji mają je w kompletach ( 2 szt.)  w ozdobnych pudełkach. To pudełko to mi jest potrzebne jak zającowi dzwonek na polowaniu i do tego jeszcze plus 100% w koszcie zakupu. Ale zdaje się ,że ten polski dystrybutor ma coś pecha ostatnio do jakości. I co tu zrobić ?
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2016, 21:30:28 czas Polski wysłana przez krzysiek »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2016, 23:48:30 czas Polski »
Może zadzwonić do pani z dluta.pl i grzecznie poprosić o towar pełnowartościowy oraz wspomnieć co nieco o forum domidrewno gdzie "reklama" sklepu już zaczęła się pojawiać?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2016, 07:10:10 czas Polski »
Można też pojechać do Czech i kupić. :) Niedaleko Szklarskiej jest dystrybutor.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2016, 13:41:35 czas Polski »
Na tych zdjęciach lepiej widać o czym mówię. Zgłosiłem reklamację do dluta.pl, zobaczymy jak tym razem zareagują. Mam nadzieję, że nie będę musiał dopłacić znowu 25PLN za przesyłki, bo wtedy to mi wyjdzie drożej niż za długo Lee-Nielsen'a ;).

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2016, 13:43:50 czas Polski »
Nie pytam złośliwie ale zupełnie serio: w czym to przeszkadza?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2016, 15:14:37 czas Polski »
Wbrew pozorom może to mieć znaczenie.
Może osoba niedoświadczona tego nie zauważy, ale nieliniowe ustawienie może mieć konsekwencje w precyzyjnym dłutowaniu.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2016, 15:26:04 czas Polski »
I w trwałości dłuta. Zwłaszcza rękojeści.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2016, 17:33:19 czas Polski »
Może zadzwonić do pani z dluta.pl
Myślisz że nie ma jej na forum ? incognito . Bardzo mało prawdopodobne. Co nie oznacz ze nie można oficjalnie zadzwonić z oceną dłuta.
P.S
 Jutro przyjdą  zamówienie w Dłuta.pl   przeze mnie Narexy to sprawdzę

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2016, 20:30:55 czas Polski »
Kolego @Dentarg to drugie zdjęcie możesz wysłać z prośbą o wyjaśnienie do Narex-u bezpośrednio do Filipa Stanka na adres filip@narextools.com to jest gość ,który jak mi się wydaje po mojej z nim korespondencji pracuje w kontroli jakości . W dluta.pl mogą mącić znowu tak jak z tym kątownikiem.
A tak poza tym to ponawiam pytanie : czy w tym sklepie nikt już nie nie ma kontroli nad jakością sprzedawanych towarów ?
Może doczekamy się jakiejś reakcji.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2016, 10:57:08 czas Polski »
Tym razem dluta.pl trzeba pochwalić. Co prawda może to zasługa mojej ostrzejszej niż wcześniej reakcji na brak sprawdzenia jakości wysyłanego towaru, ale sprawa została załatwiona tak jak powinna być załatwiona w cywilizowanym kraju przez profesjonalny sklep online.
Czyli odbiór wadliwego towaru na koszt sklepu (następnego dnia po zgłoszeniu wady). Po 2 dniach roboczych wysłany wolny od wad towar (wygląda, że nowe dłuto). Czyli całość od momentu zgłoszenia do odebrania paczki z dobrym dłutem 4 dni.

Nowe dłuto wygląda dobrze i działa bez zarzutu :).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2016, 12:58:09 czas Polski »
"Wszystko dobre co dobrze się kończy" - szkoda tylko ,że nie obyło bez odrobiny negatywnych emocji.