23 Kwietnia 2026, 15:40:12 czas Polski

Autor Wątek: Elektra Beckum model hc 260  (Przeczytany 10111 razy)

Offline Kudlacz

Elektra Beckum model hc 260
« dnia: 14 Grudnia 2016, 09:15:36 czas Polski »
Panowie;

Elektra Beckum model hc 260; czesto wymieniana w watkach; dosc dostepna do zakupu - niestety szukalem info na forum i malo danych. Wielu zainteresowanych nikt nie wypowiada sie jak sie na tym pracuje:

- jak wyglada z czesciami zamiennymi
- jak wyglada z nozami
- czy grubosciowka nie lapie luzow
- jak bedzie wygladac na tej maszynie obrobka twardszego drewna jesion; dab?
- jak dlugie elementy obrabia (ja planuje w wiekszosci dechy do 1,5 m)
- jaka jest przyzwoita cena za ta maszyne

dzieki za wszelkie info
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 09:18:12 czas Polski wysłana przez Kudlacz »

Offline wierzba

Odp: Elektra Beckum model hc 260
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2016, 09:22:55 czas Polski »
Cześć! W skrócie moja przygoda z HC 260 wyglądała tak: kupiłem, miałem, zezłomowałem. Przy zakupie sprzedający pokazywał mi jak działa, szła jak się mówi, jak burza. Brak problemów, jednak kiedy zabrałem ją do domu i zacząłem pracować po kilku elementach okazała się tak rozklekotana że praca zagrażała bezpieczeństwu mojemu i sąsiadów– myślałem że się rozpadnie. Chcąc dokupić części zamiennie ich jakość okazała się mizerna. Wtopiłem dużo pieniędzy. Niestety biedny nie może oszczędzać. Kupiłem później na kredyt nową maszynę i spokojnie sobie na niej pracuję– robi to co ma robić.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2016, 09:30:21 czas Polski »
To ja chętnie przygarnę ten złom :)

Offline Jarek Pa

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2016, 10:25:22 czas Polski »
Witam
Posiadam taki model tylko Metabo mam porównanie tylko z dymą i tu hc 260 wypada o niebo lepiej co do części noże drogie ale coś za coś dzięki specjalnym nacięciom regulacja banalnie prosta , części oryginalne dostępne co do najmniejszej podkładki cena niektórych rzeczy może postawić  do pionu, ja w swojej wymieniałem silnik na trzy fazowy oryginalny 1500zł ; a zamiennik polskiej produkcji 420zł + przetoczenie koła pasowego 20zł . Kilkanaście desek prze strugałem i  jestem zadowolony, na pewno zalecam czujność przy zakupie ale większość podzespołów jest w miarę dostępna ( widoczna ) aby ocenić czy śmigała amatorski czy była katowana .

Offline sebus504

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2016, 17:43:01 czas Polski »
Kupiłem później na kredyt nową maszynę i spokojnie sobie na niej pracuję– robi to co ma robić.

Witam, a możesz zdradzić co kupiłeś i ew. jakąś recenzje zrobić?

Offline Artkor

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2017, 21:12:38 czas Polski »
Pomóżcie.
Między prawą a lewą stroną grubościówki mam 0.4 mm różnicy. Jak to ustawić żeby było dobrze?
Próbowałem zdjąć łańcuszek łączący śruby podnoszące blat i przekręcić o jeden ząbek dwie z nich ale regulowanie w ten sposób jest strasznie upierdliwe. Może jest jakaś regulacja której nie widzę?